Караџић звучи психички снажно, питање да ли је заиста тако

06.01.2023. 10:57
1
ИЗВОР: srna.rs

Соња Караџић Јовичевић, кћерка првог предсједника Републике Српске Радована Караџића који се налази у британском затвору на острву Вајт, рекла је да је њен отац у петоминутном разговору са породицом звучао добро и психички снажно, али је питање да ли уопште може да каже како је заиста.

Она је подсјетила да је Караџић прије двије седмице, напокон, добио право на један позив седмично у трајању од пет минута са обавезном комуникацијом на енглеском језику.

- Сада живимо од позива до позива и једни другима преносимо кога од нас је успио добити и шта је рекао. Његов став - када нисам са вама свеједно ми је гдје сам - истовременео је тужан и охрабрујући на тешко објашњив начин - рекла је Соња.

Соња Караџић Јовичевић је у писаној исповијести за "Вечерње новости" навела да Божић доноси посебну радост и да је њена породица увијек његовала породичне празнике, те да јој баш у таквим тренуцима отац највише недостаје.

- Неке борбе трају већ дуго, чак предуго, из године у годину, из деценије у деценију. Оне личне борбе можда најтеже падају у вријеме празника - навела је Јовичевићева.

Она је подсјетила да је породица са Караџићем током његовог боравка у хашком притвору могла бар да се чује телефоном, а од како је пребачен у британски затвор, два мјесеца није могла ни то.

- Изложен је вишеструким санкцијама зато што је неко други урадио нешто на шта он није имао, нити је могао имати било какав утицај. Или су навикли да сви раде ама баш све да би се њима допадали или им је само потребан било какав разлог за кажњавање. Биће да је обоје - каже Јовичевићева.

Говорећи о Републици Српској, Јовичевићева је истакла да је неопходно јединство о питањима од националног интереса - чувања, одбране, развоја и напретка Српске и да све остало мора бити подређено тим циљевима.

- Политичка борба ради краткорочних приватних бенефита заправо је коцкање у којем је дугорочни улог Српска и њен народ. Крајње је вријеме да покажемо да смо научили оно најважније - не мора нам стајати мач над главом и пријетња нестанком да бисмо прогледали и охрабрили се да предуприједимо сваку потенцијалу опасност - каже Јовичевићева.

Она је рекла да 9. јануар код ње и српског народа изазива посебну емоцију, јер је тада настала Република Српска и то не из намјере да се некоме нанесе било каква штета, истичући да Срби настављају да славе тај дан када је Српска настала из нужде и одбране, када су били принуђени на одговор на мајоризацију и пријетње нестанком Срба на овим просторима.

Затвор у којем Караџић издржава казну доживотне робије има репутацију једне од најгорих затворских установа у Великој Британији и не испуњава бројне услове који су предвиђени стандардима у већини европских држава.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Leo 06.01.2023. 12:04
    Zna li tata da si mu bez imalo grize savjesti skinula ploču sa njegovim imenom..
Повезане вијести
Караџићево здравствено стање није боље - није урађена основна дијагностика Караџићево здравствено стање није боље - није урађена основна дијагностика
Нема помака у здравственом стању Караџића - љекари га нису прегледали Нема помака у здравственом стању Караџића - љекари га нису прегледали
Здравствени немар према Караџићу повезан са најавом резолуције о Сребреници Здравствени немар према Караџићу повезан са најавом резолуције о Сребреници
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    14h 25m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    13h 20m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    8h 8m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    9h 14m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    17h 42m
    0