Караџићево здравствено стање није боље - није урађена основна дијагностика

26.04.2024. 10:32
0
ИЗВОР: srna.rs

Соња Караџић Јовичевић, кћерка првог предсједника Републике Српске Радована Караџића, рекла је Срни да ни након пуне три седмице здравствено стање њеног оца, који се налази у британском затвору, није боље, те да није урађена ни основна дијагностика.

- Нису урађене дијагностичке процедуре, чак ни основне, најједноставније, па се ни о адекватној терапији не може говорити - упозорила је Јовићевићева.

Иако је затворски љекар прије 15 дана констатовао да су преглед и дијагностика специјалисте неопходни у што краћем року, каже она, до тога није дошло.

Јовићевићева је рекла да су добили потврду да су надлежни официри и управа затвора, као и Резидуални механизам и предсједавајућа судија Гати Сантана упознати о ситуацији.

- Недостатак било какве реакције и помака указује да при јасном кршењу људских права, а посебно права на медицинску помоћ, више не може бити ријечи о необавијештености и да се ради о апсолутно свјесном непостојању намјере да се уради било шта по том питању - нагласила је Јовичевићева.

Јовичевићева је раније рекла Срни да њен отац трпи ужасне болове јер му нису дали неопходне лијекове нити има љекарску помоћ, те да све ово сматра покушајем убиства.

Група интелектуалаца из Србије и Републике Српске упутила је још крајем октобра 2022. године генералном секретару УН Антонију Гутересу отворено писмо због нехуманог поступања према Караџићу у којем траже да се укине одлука о издржавању казне у Енглеској.

Затвор у којем Караџић издржава казну доживотне робије има репутацију једне од најгорих затворских установа у Великој Британији и не испуњава бројне услове који су предвиђени стандардима у већини европских држава.

Коментари 0
Повезане вијести
Здравствени немар према Караџићу повезан са најавом резолуције о Сребреници Здравствени немар према Караџићу повезан са најавом резолуције о Сребреници
Механизам има основе да предузме кораке ради премјештаја Kараџића Механизам има основе да предузме кораке ради премјештаја Kараџића
Терапија Радовану припомаже, нема назнака да ће се ико бавити потребним претрагама Терапија Радовану припомаже, нема назнака да ће се ико бавити потребним претрагама
Најчитаније
 • Одржан Сабор изворног пјевања
  13h 46m
  0
 • Преминуо млади голман репрезентације Црне Горе
  20h 7m
  0
 • Служен парастос за погинуле борце из Касиндола (ФОТО)
  21h 50m
  2
 • Шеховац: Хелез својим изјавама жели добити више гласова на локалним изборима
  19h 55m
  18
 • Милан Савић нови предсједник Уније студената
  22h 56m
  0