Караџићу забрањено да се обрати народу поводом годишњице Дејтона

21.11.2023. 10:11
1
ИЗВОР: srna.rs

Кћерка Радована Караџића, Соња Караџић Јовичевић саопштила је да је првом предсједнику Републике Српске забрањено да се обрати свом народу поводом 28 година од потписивања Дејтонског мировног споразума.

Адвокат Горан Петронијевић рекао је да је Караџић свакодневно изложен перфидној тортури и озбиљној дискриминацији, те да су услови у затвору у Великој Британији као у средњовјековној тамници или попут оних за некадашње турске сужње у Румелијској тврђави.

- Нехумано поступање према Караџићу наставља се у британском затвору. Неке су мере мало ублажили у односу на претходне, али он се и даље тамо налази у јако лошим условима - рекао је Петронијевић.

Он је навео да су услови у којима је Караџић исти као и прије, само што су му дозволили телефонске контакте које сад ометају.

- Тамо се над њим врши озбиљна тортура и дискриминација - упозорио је Петронијевић.

Петронијевић је истакао да су Караџићу у затвору на острву Вајт ускраћена многа права, укључујући оно на употребу српског језика, на медије на свом језику, остваривање вјерског права.

- Он је на нивоу онога када су Турци у Румелијску тврђаву одводили одавде сужње и по 20 година нико за њих није ни знао да ли су живи. Буквално тако! Ми знамо да је жив, утолико што се јави, и то је то - истакао је Петронијевић.

Он је навео да је Правни тим ангажовао и адвоката из Лондона српског поријекла Младена Кесара и његову канцеларију да заступа Караџића у вези са дискриминацијом у затвору.

Према закону Велике Британије, напоменуо је Петронијевић, та држава је обавезна да финансира процес заштите права затвореника.

Петронијевић је навео да је поднесен захтјев за финансирање тог процеса пред судом да би се доказало да је Караџић дискриминисан, те да се на негативну одлуку чекало 70 дана умјесто уобичајених 30.

- Ускратили су му и финансирање и могућност да се обрати енглеском суду и да докаже кршење његових затворских права - истакао је Петронијевић.

Он је напоменуо да је са овим упознат и Хашки трибунал, односно Механизам и да се предсједавајућој судији Грацијели Гати Сантани готово стално шаљу извјештаји о томе, али до сада нема никаквих резултата.

Петронијевић је рекао да од власти Велике Британије не очекује ништа, осим наставка или појачања те тортуре.

- Када је /Караџић/ био под оним рестриктивним мерама, наводили су као разлог за то да је његов утицај евидентан. Говорили су да има утицај на јавно мњење, тврдећи чак и то да је у својим телефонским разговорима јавно изражавао подршку, како су назвали, агресији Русије на Украјину. Пазите са чиме они њега повезују!? Какве глупости. Човјек је у затвору, брине о својој муци и проблему -  каже Петронијевић.

Он је навео да је адвокат Кесар остварио неколико контаката са Караџићем видео-линком, али није могао ни посјету да обави, настојећи да оствари право да се појави као његов заступник пред судом Велике Британије у предмету кршења затворских права.

- То је једна подла, перфидна тортура, која се сваким даном над њим примењује - онагласио је Петронијевић.

Петронијевић је напоменуо да се у Великој Британији стално позивају на то да Караџић мора да издржава казну у складу са њиховим законом, што није спорно, али је проблем што су они преузели обавезу да затворски услови за њега морају задовољавати стандарде које је тражио Хашки трибунал.

- Није спорно да он издржава казну у складу са законом Велике Британије, али ви сте преузели обавезу потписивањем споразума са Секретаријатом Хашког трибунала, фактички са УН, да обезбедите услове које Хаг тражи. А они то немају, поготову у затвору на острву Вајт. Па, то је средњовековна тамница! - нагласио је Петронијевић.

Затвор у којем Караџић издржава казну доживотне робије на британском острву Вајт
има репутацију једне од најгорих затворских установа у Великој Британији и не испуњава бројне услове који су предвиђени стандардима у већини европских држава.

Из Канцеларије Механизма за међународне кривичне судове /ММКС/ речено је раније Срни да спровођење и услови затворске казне зависе од државе извршења.

Група интелектуалаца из Србије и Републике Српске прошле године је генералном секретару Антонију Гутерешу слала отворено писмо због нехуманог поступања према Караџићу у затвору на острву Вајт.

Писмо српских интелектуалаца упућено на адресе УН и бројних страних држава, као и пратећи апел, потписало је 120 српских јавних личности и интелектуалаца.

Радован Караџић пребачен је 2021. године у Велику Британију, гдје служи казну доживотну казну у затвору на оствру Вајт у Ламаншу, према хашкој пресуди за ратне злочине.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Goran 21.11.2023. 11:13
    Izdrzi predsjednice,Sretna vam krsna slava
Повезане вијести
Караџићево здравствено стање није боље - није урађена основна дијагностика Караџићево здравствено стање није боље - није урађена основна дијагностика
Нема помака у здравственом стању Караџића - љекари га нису прегледали Нема помака у здравственом стању Караџића - љекари га нису прегледали
Здравствени немар према Караџићу повезан са најавом резолуције о Сребреници Здравствени немар према Караџићу повезан са најавом резолуције о Сребреници
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    4h 13m
    9
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    2h 57m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    19h 10m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    15h 24m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    20h 16m
    0