Касиповић: Током ванредног стања обезбијеђена правна сигурност грађана

17.06.2020. 11:24
0
ИЗВОР: Srna

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић истакао је да је у току ванредног стања у Српској обезбијеђена правна сигурност грађана, превасходно предлагањем Уредбе са законском снагом о роковима и поступању у судским поступцима за вријеме ванредног стања у РС.

-Постојала је реална опасност да се, управо због пандемије вируса короне, те околности у којима су радили правосудни органи и институције у Српској, догоди да неко од грађана буде оштећен у судским роковима. Наведеном уредбом обезбијеђено је да нико не буде оштећен, што је од изузетног значаја- истакао је Касиповић за Срну.

Према његовим ријечима, испуњена су два основна циља, а то су заштита здравља грађана и питање правне сигурност.

-У казнено-поправним заводима у Републици Српској у вријеме пандемије није било тешкоћа у раду, нити је било заражених. На основу наредбе мене као министра правде направљена је одређена редукција у погледу могућности посјета, притвора, условног отпуштања, те других погодности које користе осуђена лица- рекао је Касиповић.

Он је навео да су директори казнено-поправних завода и ресор за извршење кривичних и прекршајних санкција у Министарству правде урадили одличан посао.

-Колективни смјештај у вријеме пандемије, ванредне ситуације и ванредног стања остао је једино и само у геријатријским центрима и казнено-поправним заводима и што је најважније нисмо имали проблема- рекао је Касиповић.

Он је истакао да независно од тога за шта неко издржава казну, његово здравље морало је да буде заштићено.

Касиповић је навео да је прошле седмице на састанку са директорима казнено-поправних установа анализирано шта је урађено у вријеме пандемије и како адекватно одговорити на евентуалне изазове у неком будућем времену.

-Поред подршке Министарства правде, казнено-поправни заводи имаће подршку Министарства здравља и социјалне заштите, као и Инстутута за јавно здравство, тако да ћемо у сваком тренутку обезбиједити довољну струкутуру и количине средстава за заштиту здравља осуђених и притворених лица, али и запослених- нагласио је Касиповић.

Говорећи о раду правосудних институција у Српској у вријеме ванредног стања, Касиповић је за Срну оцијенио да је редукција рада у правосудном систему, не само у Републици Српској него и у региону, створила одређене потешкоће.

-Међутим, оно што охрабрује и на чему темељим оптимизам јесте одлична сарадња са носиоцима правосудних функција, тако да вјерујем да ћемо у будућем времену појачаним интензитетом рада, наравно, поштујући све мјере, прије свега, заштите здравља у поступцима који се воде у судовима, ухватити ритам и до краја ове године бити једнако ефикасни као и прошле- нагласио је Касиповић.

Он је оцијенио да је правосудни систем у Републици Српској много ефикаснији него неки други системи у БиХ.

Касиповић је навео да ће Министарство правде до краја године у скупштинску процедуру упутити или је већ упутило више законских рјешења.

-Закони који се тренутно налазе у скупштинској процедури су Приједлог закона о измјенама и допуни Закона заштити и поступању са дјецом и малољетницима у кривичном поступку, Приједлог закона о остваривању права на бесплатну правну помоћ, Приједлог закона о судским таксама, Нацрт закона о измјенама и допунама Кривичног законика, те Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о кривичном поступку. Сва законска рјешења су од изузетне важности за наше друштво- појаснио је Касиповић.

Он је подсјетио да Министарство правде има утврђен концепт и приступ раду.

-Настојали смо у овом времену да анализирамо све што смо радили, да видимо шта је било добро а шта би могло бити боље и увјерен сам да имамо одговоре на евентуалне будуће изазове- закључио је Касиповић.

Коментари 0
Повезане вијести
Мање боловања у Српској, а већи трошкови Мање боловања у Српској, а већи трошкови
Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској
Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    18h 22m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    16h 24m
    0
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    15h 22m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    15h 17m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    14h 25m
    1