Касни берба јагода

27.04.2021. 09:11
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Нестабилно вријеме - смјена сунчаних и кишних дана и осцилација температуре утицали су да ове године касни берба јагода, сагласни су произвођачи овог бобичастог воћа у Републици Српској.

Говоре да су такве временске прилике успориле раст биљака те сезона брања јагода, која обично креће почетком маја, касниће око двије седмице.

- Иако су се јагоде у овом периоду ранијих  година налазиле у фази сазријевања, сада су тек у фази цвјетања, тако да ће први род овог воћа каснити - казао је Драгоја Дојчиновић, предсједник Удружења воћара Републике Српске.

Објаснио је да се јагоде сада  налазе у фази цвјетања, јер им је недостајало сунца, те је додао да се и у  мају не могу очекивати велики приноси.

- Произвођачи овог бобичастог воћа могу да очекују  мање приносе  за 20 до 30 одсто него ранијих година. Једина добра ствар за произвођаче јагода је што су биле ниске температуре, па нема ни болести ни инсеката, то ће сигурно појефтинити производњу - казао је Дојчиновић.

Према његовим ријечима, јагоде које се сада налазе на тржишту су углавном из пластеничке  производње.

- Мада, и то су доста мање количине, јер пластеници могу произвести јагоде само за прву руку - казао је Дојчиновић.

Он је става да док је мања производња одмах су цијене више, па тако и не чуди да се садашње цијене крећу од осам до 10 КМ по килограму јагода.

Младен Марјановић, предсједник Удружења воћара Приједор, истиче да берба  јагода ове године касни управо због лошег времене, те да се у другој половини маја може очекивати род.

- Производња јагода ових дана суочена је с два велика проблема - први је тај што берба касни због ниских јутарњих температура током априла,  што успорава сазријевање јагода, док је други проблем радна снага - казао је Марјановић.

Додао је да прозвођачи интензивно траже бераче јагода за ову сезону, али засад их нема у потребаном броју.

С  планатажа "Јовић" из Приједора, гдје се баве класичном производњом на отвореном, кажу да ће прве плодове јагода да уберу тек средином маја.

- Сезона јагода ове године касни 15 дана, а све због лошег времена и ниских температура.  Прво брање биће у другој половини маја, јер је тек кренуло одметање плодова - кажу с ове плантаже.

Мујо Богаљевић из Пољопривредне задруге "Агрофармер" Јања, код Бијељине, говори да чак и и кад се узгајају у пластеницима, најранији плодови  ове године стижу тек у другој половони априла, јер је немогуће у оваквим климатским условима, када недостаје топлоте и свјетлости, подстаћи вегетацију да буја.

Додао је да јагоде које се гаје у контролисаним условима немају завидан квалитет.

- Јагода која је требало да већ полако стиже за бербу, тренутно се налази у фази цвјетања, тако да је сама берба ове године одгођена и за 20 дана - казао је Богаљевић и додаје да се у овом  дијелу Српске цијена јагода креће од пет до шест КМ по килограму.

Срђан Кењић, произвођач јагода из Источне Илиџе, каже да  се род на отвореном може очекивати тек за 20 дана, те да је вријеме главни кривац за то.

- Ове године нам и у пластеницима касни берба, тек смо јуче убрали прве плодове - казао је Кењић.

Коментари 0
Повезане вијести
Појачан саобраћај на више граничних прелаза Појачан саобраћај на више граничних прелаза
Српска богатија за 25 беба Српска богатија за 25 беба
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    18h 44m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    17h 39m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    12h 27m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    13h 33m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    22h 1m
    0