Катарски инвеститор на Романији иде у стечај

08.02.2024. 18:43
0
ИЗВОР: capital.ba

Фирма „Hamdo Group“ из Сокоца у власништву катарских инвеститора иде у стечај, одлучио је Окружни привредни суд у Источном Сарајеву.

Стечај је тражило предузеће „Нова Романија“ због дуга од 331.936 марака, по основу закупа својих погона, као и неколико радника којима се дуговало за плате и доприносе.

Суд је прихватио њихов приједлог, оцијенивши га оправданим, те је позвао повјериоце да у наредних мјесец дана пријаве своја потраживања.

Фирма „Hamdo group“ се противила отварању стечаја, оспоравајући дуг „Нове Романије“, тврдећи да је фиктиван.

Такође, како су навели са закупцом су у парничном поступку гдје су поднијели контратужбу, па је по њиховој оцјени требало сачекати са коначним исходом.

- Стечајни дужник сматра да док се не донесе правоснажна пресуда по тужби и противтужби, те док суд не утврди каква су потраживања и дуговања између парничних странака, не постоји услов за покретање стечаја - сматрали су они, али суд је заузео другачији став.

„Hamdo group“ тврди да су дуговања према радницима по основу нето плата измирена, а да се по основу доприноса код Основног суда у Сокоцу води извршни поступак, те да је извјесно да ће кроз њега радници бити намирени.

Тврдили су и да са Пореском управом постоји споразум о измирењу дуговања, да се иде у измирење цјелокупног дуга, те имају намјеру наставити пословање.

Иначе, “Hamdo Group”се прије неколико година спомињала као купац соколачке дрвне индустрије “Нова Романија”, али је на крају од тога одустала, те Влади РС, као већинском власнику, понудила да закупи имовину тог предузећа. Бавили су се производњом дрвених кућа.

Међутим, испоставило се да то и није био баш најбољи пословни модел.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица још у марту 2021. године је тражио од Владе РС, која је власник „Нове Романије“ да се уговор о закупу раскине како би се спријечило даље гомилање дугова.

Коментари 0
Повезане вијести
Соколац: На хуманитарној представи за екскурзије прикупљено 750 КМ Соколац: На хуманитарној представи за екскурзије прикупљено 750 КМ
За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница
Аграрни фонд Источног Сарајева: Подјела сјеменског материјала за 371 пољопривредника Аграрни фонд Источног Сарајева: Подјела сјеменског материјала за 371 пољопривредника
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    16h 43m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    16h 25m
    0
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    17h 19m
    7
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    14h 14m
    0
  • Премјештени посмртни остаци Бате Живојиновића из Алеје заслужних грађана
    13h 16m
    0