Катера истражује - Колико кошта полазак ђака у школу?

01.09.2024. 11:08
0
ИЗВОР: katera.news

Први је септембар, а то значи само једно – почетак нове школске године и нова брига за родитеље.

Поред увећаних рачуна за храну и енергенте, школска опрема додатни је трошак за све родитеље.

Да би својој д‌јеци спремили за школу родитељи морају да издвоје једну просјечну плату за књиге и школски прибор јер немају сва дјеца право на школске књиге које финансира Влада Републике Српске и поједине локалне заједнице из буџета.

Мирисе нових књига, одавни су замијениле вртоглаве цијене које пустоше кућне буџете.

Цијене

У књижарама и тржним центрима свеске мањег формата коштају од 0,80 пфенига па надаље, а већег формата од 2,90 до 4,20 КМ. Цијене школских руксака се крећу и до абнормалних 150 КМ, али просјечна цијена је око 60 КМ. Перница са минималним прибором је око 30 КМ иако су у продаји и оне много скупље.

Саговорница портала Катера, која је жељела да остане анонимна, рекла је да су цијене школског прибора неупоредиво порасле у односу на претходне године.

- Инфлација влада и у књижарама, па тако за 40 КМ данас родитељи дјецу могу приуштити само руксак који је прије неколико година био много јефтинији – наводи мајка основца.

Иако су спас за кућне буџете бесплатни уџбении, родитељи морају издвојити новац и за нову одјећу и обућу.

Тако, истиче С.С. из Источног Новог Сарајева, свеске и нова перница са прибором за рад коштју око 30 КМ, нови руксак око 40, КМ а поред тога дјетету су потребне и патофнице за продужени боравак које коштају у просјеку 15КМ.

- Патике коштају око 80 КМ, а за одјећу, бар за почетак, треба издвојити око 80 КМ – рекла је она за наш портал.

Велика срећа је што дјеца могу да користе половне уџбенике јер се тако уштеди много новца, говори Милица Н, мајка дјевојчице која креће у први разред средње школе.

- Половне уџбенике купујемо по цијени од 30 до 40 КМ, док нови коштају 200 КМ. За ту разлику, дјетету можемо купити друге ствари неопходне за школу – навела је она.

 Из компаније „Гатарић“ су нам рекли да од маржи у малопродајама зависе трошкови родитеља, те да би цијене требало да буду ниже него прошле или чак и претпрошле године.

- Ми имамо одличан асортиман, али нисмо малопродаја. Цијене папирног програма, свесака прије свега, руксака, као и већине осталих школских артикала су ниже него прошле године и то између 10 и 20%, док један дио артикала није мијењао цијену – навели су из ове компаније.

 Бесплатни уџбеници за 43.870 ученика у Српској

Из Министарства просвјете и културе Српске су навели да ће бесплатни уџбеници бити обезбијеђени за 43.870 основаца у Републици Српској, што је 53 одсто укупног броја ученика који похађају основно образовање.

Ресорно министарство од школске 2007/2008. године обезбјеђује бесплатне уџбенике за све ученике првог и другог разреда основних школа.

Уџбеници су прошле године обезбијеђени свим ученицима првог, другог, трећег и четвртог разреда основних школа, ученицима основних школа и основних музичких школа који су побједници републичког такмичења у претходној школској години, ђацима од петог до деветог разреда основних школа који су треће и наредно дијете у породици са троје и више д‌јеце, као и ђацима од петог до деветог разреда основних школа који су корисници права на додатак за помоћ и његу другог лица и д‌јеци корисницима права на личну инвалиднину, у складу са Законом о социјалној заштити.

Осим уџбеника које обезбјеђује Министарство просвјете и културе за ове категорије ученика, Министарство породице, омладине и спорта обезбјеђује уџбенике за одличне ђаке од петог до деветог разреда из породица са четворо и више д‌јеце.

Министарство просвјете и културе потписало је са Министарством породице, омладине и спорта протокол о сарадњи с циљем дефинисања обавеза по питању обезбјеђивања уџбеника за школску 2024/2025. годину.

Такође, градови и општине у складу са могућностима обезбјеђују бесплатне уџбенике одређеном броју ученика основних школа.

Коментари 0
Повезане вијести
Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
Народ огуглао на пљачку Народ огуглао на пљачку
Промовисан роман аутора Горана Врачара у Источном Сарајеву Промовисан роман аутора Горана Врачара у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 9m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 51m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 19m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 40m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 49m
    0