Katera istražuje - Koliko košta polazak đaka u školu?

01.09.2024. 11:08
0
IZVOR: katera.news

Prvi je septembar, a to znači samo jedno – početak nove školske godine i nova briga za roditelje.

Pored uvećanih računa za hranu i energente, školska oprema dodatni je trošak za sve roditelje.

Da bi svojoj d‌jeci spremili za školu roditelji moraju da izdvoje jednu prosječnu platu za knjige i školski pribor jer nemaju sva djeca pravo na školske knjige koje finansira Vlada Republike Srpske i pojedine lokalne zajednice iz budžeta.

Mirise novih knjiga, odavni su zamijenile vrtoglave cijene koje pustoše kućne budžete.

Cijene

U knjižarama i tržnim centrima sveske manjeg formata koštaju od 0,80 pfeniga pa nadalje, a većeg formata od 2,90 do 4,20 KM. Cijene školskih ruksaka se kreću i do abnormalnih 150 KM, ali prosječna cijena je oko 60 KM. Pernica sa minimalnim priborom je oko 30 KM iako su u prodaji i one mnogo skuplje.

Sagovornica portala Katera, koja je željela da ostane anonimna, rekla je da su cijene školskog pribora neuporedivo porasle u odnosu na prethodne godine.

- Inflacija vlada i u knjižarama, pa tako za 40 KM danas roditelji djecu mogu priuštiti samo ruksak koji je prije nekoliko godina bio mnogo jeftiniji – navodi majka osnovca.

Iako su spas za kućne budžete besplatni udžbenii, roditelji moraju izdvojiti novac i za novu odjeću i obuću.

Tako, ističe S.S. iz Istočnog Novog Sarajeva, sveske i nova pernica sa priborom za rad koštju oko 30 KM, novi ruksak oko 40, KM a pored toga djetetu su potrebne i patofnice za produženi boravak koje koštaju u prosjeku 15KM.

- Patike koštaju oko 80 KM, a za odjeću, bar za početak, treba izdvojiti oko 80 KM – rekla je ona za naš portal.

Velika sreća je što djeca mogu da koriste polovne udžbenike jer se tako uštedi mnogo novca, govori Milica N, majka djevojčice koja kreće u prvi razred srednje škole.

- Polovne udžbenike kupujemo po cijeni od 30 do 40 KM, dok novi koštaju 200 KM. Za tu razliku, djetetu možemo kupiti druge stvari neophodne za školu – navela je ona.

 Iz kompanije „Gatarić“ su nam rekli da od marži u maloprodajama zavise troškovi roditelja, te da bi cijene trebalo da budu niže nego prošle ili čak i pretprošle godine.

- Mi imamo odličan asortiman, ali nismo maloprodaja. Cijene papirnog programa, svesaka prije svega, ruksaka, kao i većine ostalih školskih artikala su niže nego prošle godine i to između 10 i 20%, dok jedan dio artikala nije mijenjao cijenu – naveli su iz ove kompanije.

 Besplatni udžbenici za 43.870 učenika u Srpskoj

Iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske su naveli da će besplatni udžbenici biti obezbijeđeni za 43.870 osnovaca u Republici Srpskoj, što je 53 odsto ukupnog broja učenika koji pohađaju osnovno obrazovanje.

Resorno ministarstvo od školske 2007/2008. godine obezbjeđuje besplatne udžbenike za sve učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola.

Udžbenici su prošle godine obezbijeđeni svim učenicima prvog, drugog, trećeg i četvrtog razreda osnovnih škola, učenicima osnovnih škola i osnovnih muzičkih škola koji su pobjednici republičkog takmičenja u prethodnoj školskoj godini, đacima od petog do devetog razreda osnovnih škola koji su treće i naredno dijete u porodici sa troje i više d‌jece, kao i đacima od petog do devetog razreda osnovnih škola koji su korisnici prava na dodatak za pomoć i njegu drugog lica i d‌jeci korisnicima prava na ličnu invalidninu, u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti.

Osim udžbenika koje obezbjeđuje Ministarstvo prosvjete i kulture za ove kategorije učenika, Ministarstvo porodice, omladine i sporta obezbjeđuje udžbenike za odlične đake od petog do devetog razreda iz porodica sa četvoro i više d‌jece.

Ministarstvo prosvjete i kulture potpisalo je sa Ministarstvom porodice, omladine i sporta protokol o saradnji s ciljem definisanja obaveza po pitanju obezbjeđivanja udžbenika za školsku 2024/2025. godinu.

Takođe, gradovi i opštine u skladu sa mogućnostima obezbjeđuju besplatne udžbenike određenom broju učenika osnovnih škola.

Komentari 0
Povezane vijesti
Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
Sjećanje na stradanje srpskih boraca i civila na Papratnoj njivi Sjećanje na stradanje srpskih boraca i civila na Papratnoj njivi
Natočio gorivo na pumpi i pobjegao Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
Najčitanije
  • Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
    15h 34m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    17h 25m
    0
  • Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
    17h 12m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    8h 38m
    0
  • Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
    11h 20m
    0