Катерини приједлози књига за ову седмицу

19.06.2024. 18:38
0
ИЗВОР: katera.news

"Књига је јединствена, преносива магија"

Стивен Кинг

Стигло је топло љето. Вријеме је за предах, за шапат мора, парче сунчаног неба, мало мира и добру књигу. Читање је увијек у моди, али љето свему, па и читању, даје посебну драж.

Портал Катера вам нуди приједлог књига за ово љето.

  „...и друге приче“, Саша Кнежевић

Збирка прича „... и друге приче“ Саше Кнежевића садржи девет приповиједака испричаних махом у првом лицу у којима је  писац створио прави амбијент за романескно исказивање живота једне генерације од дјетињства до још једног бесмисленог рата у коме ће се наћи дојучерашњи дјечаци и дјевојчице, сада или као они који напуштају своје домове, као ратници или логораши.

У овим причама  упознајемо Сарајево, углавном његова периферна насеља и живот у њима који је представљен збивањима, портретисањем и дијалозима јунака више него пишчевим описивањем. Ту је и прецизан временски оквир – вријеме ратних превирања, уз ретроспективно враћање у блиску прошлост, са кратким излетима у будућа збивања.

"Лов на Мирослављево јеванђеље", Жељко Пржуљ

Радња ове узбудљиве књиге једног од најчитанијих савремених српских аутора одвија се уочи и током инвазије Трећег рајха на Југославију, показујући како историјска трагедија ломи судбине јунака приче.

Преживјели јунаци и потомци  погинулих из "Руке анђела" и преци "Самих на свијету" нашли су се у свом комаду историје. Породице Видежа и Вујичић аутор баца у вртлоге мартовских догађаја 1941. у Kраљевини Југославији, све до мајског изласка пуковника Драже Михаиловића на Равну Гору.

Kао и сви Пржуљеви романи и овај је пун акције, крвав и тужан, пун истините животне страве да је отаџбина вриједна главе.

Коментари 0
Повезане вијести
Катерини приједлози књига за ову седмицу Катерини приједлози књига за ову седмицу
Катерини приједлози књига за читање Катерини приједлози књига за читање
Представљене књиге професора Александра Петровића Представљене књиге професора Александра Петровића
Најчитаније
  • Сјећање на погинуле и умрле борце Српске гарде Илиџа
    14h 50m
    0
  • Заплијењено више од пет килограма дроге, ухапшена два мушкарца
    11h 22m
    0
  • Стручњаци упозоравају: Паркиран аутомобил није пожељно оставити у брзини
    3h 53m
    0
  • Откривена спомен-плоча поводом 30 година од оснивања ратне болнице
    5h 43m
    3
  • У Српској поскупљује брашно
    16h 20m
    1