Казне за пијане возаче иду на 3.000 КМ

17.11.2023. 14:45
1
ИЗВОР: capital.ba

Преднацрт Закона о основама безбједности саобраћаја у БиХ (ЗОБС) предвиђа вишеструко оштрије и веће новчане казне за возаче под утицајем алкохола.

Возачима или инструкторима вожње са више од 1,5 промила алкохола у крви до сада је пријетила казна од 400 до 1.000 КМ и забрана управљања возилом у трајању од два до шест мјесеци.

Новим ЗОБС-ом, возачи или инструктори вожње са више од 1,5 промила алкохола у крви биће кажњени казном од 2.000 до 3.000 КМ и одузимање возачке дозволе на период од најмање шест мјесеци.

Истом казном биће кажњени и возач који буду управљали возилом прије стицања права на управљање возилом, као и они који се у насељу буду кретали брзином која је за више од 50 километара на сат већа од дозвољене.

Уколико изазове саобраћајну несрећу под утицајем алкохола, вожњом без стечене возачке дозволе или наведеном прекомјерном брзином, каже даље закон, возач или инструктор вожње казниће се новчаном казном у износу од 3.000 до 5.000 КМ, а уз казну ће му се изрећи заштитна мјера забране управљања возилом у трајању од девет мјесеци.

Поред тога, нови ЗОБС регулише и до сада законски потпуно нерегулисано питање електричних превозних средстава или тротинета.

Најинтересантнија ставка каже да „возач, односно власник возила не смије оставити лично електрично превозно средство без надзора на саобраћајним површинама за кретање возила и пјешака, осим на за то посебно уређеним и означеним мјестима“.

То практично значи да Бањалучани након усвајања новог ЗОБС-а изнајмљене електричне тротинете више неће моћи да оставе тамо гдје су се затекли када је истекло вријеме на које су га изнајмили, као што је до сада била пракса.

У досадашњем закона казна од 400 до 1.000 КМ пријетила је „возачу који на сједишту сувозача превози дијете млађе од 12 година“. Сада ће истом казном бити кажњен и „возач који за вријеме управљања возилом држи дијете у крилу или наручју“.

Практично, тате више неће моћи некажњено да ставе своје малишане у крило и да им „дају да мало возе“, јер им за то пријети новчана казна.

Пише: Д. Момић

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Roska 20.11.2023. 19:01
    Tako treba!
Повезане вијести
Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто
Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот
Снијег поново забијелио БиХ Снијег поново забијелио БиХ
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    8h 16m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    7h 11m
    3
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    11h 33m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    1h 59m
    0
  • Прије 25 година НАТО убио 60 путника „Ниш експреса“
    10h 34m
    1