Кажњени са пола милиона КМ због кршења права радника

29.10.2021. 17:56
0
ИЗВОР: capital.ba

Републичка инспекција рада утврдила је у свакој трећој контроли фирми неку неправилност, а због кршења права радника послодавцима су у првих девет мјесеци ове године написали скоро пола милиона КМ казни.

У Инспекторату Републике Српске за Capital су рекли да је инспекција рада за девет мјесеци ове године обавила 2.644 контроле у областима радних односа и заштите на раду, од чега је 887 било са утврђеним неправилностима.

- У циљу отклањања утврђених пропуста, пословним субјектима су изречене 664 управне мјере, док су због почињених прекршаја издата 252 прекршајна налога у вриједности од 456.800 КМ - казали су у Инспекторату.

Најчешће утврђене неправилности односиле су се на обрачун и рокове исплате плата и накнада, закључивање и примјену уговора о раду, распоред радног времена, вођење евиденције о дневној присутности радника на раду, те спровођење мјера заштите на раду.

Инспектори су у овом периоду поднијели и 35 прекршајних пријава надлежним судовима најчешће због закључивања уговора о раду мимо закона и на штету радника.

Затекли 180 радника "на црно"

У овој години инспектори Инспектората Републике Српске су по основу уговора о раду контролисали 14.181 радника затеченог на раду код послодавца у моменту вршења инспекцијске контроле, од чега 180 радника није имало закључен уговор о раду и нису били пријављени на обавезне видове осигурања.

Ангажовање радника на црно најчешће се констатује у областима угоститељства, трговине, експлоатације и прераде дрвета, те услужним дјелатностима.

- У односу на претходне године уочено је смањење рада на црно у области грађевинарства, што се може повезати са недостатком стручне радне снаге у овој дјелатности - кажу у Инспекторату.

- Прије свега, то се односи на вишеструко закључивање уговора на одређено вријеме, непровођење мјера заштите на раду што је довело до повређивања радника, ускраћивање права раднику по основу повреде на раду, нерегистровано обављање дјелатности, кашњење у исплати неколико плата, отказ уговора о раду супротно одредбама закона, те неодазивање на службени позив инспектора - навели су у Инспекторату.

Синдикат: Казни би било много више да инспекција ради како треба

Казни било много више да инспектори раде свој посао онако како треба, поручују из синдиката.

Предсједник Конфедерације синдиката Републике Српске Жељко Тепавчевић каже за Capital да је много предузећа, посебно из приватног сектора, која крше права радника, а инспекција то „не види“.

- Инспекција не посвећује довољно пажње правима радника. Један од највећих проблема што је огроман број радника и даље на минималцу, а дио плате добијају у ковертама. Такође, свега неколико приватних компанија је уопште дозволило синдикално организовање радника - казао је Тепавчевић.

Слика

 

Казне су, истиче, преблаге или их уопште нема.

- Често се догађа да радници позову инспекцију, која у контроли не утврди ништа иако је било евиденднто кршење радничких права - нагласио је Тепавчевић.

Примјера кршења права, наводи,  има и у јавном сектору.

- Такав случај смо имали у општини Братунац чији је начелник Срђан Ранкић мимо закона смањивао плате радницима, а запошљавао нове раднике без конкурса, а инспекција ту није видјела ништа спорно због чега смо тај случај предали адвокату. То је очигледан примјер корупције. Инспектори који контролишу кршење или поштовање радничких права прво обаве разговор са послодавцем, а онда тамо гдје не могу у потпуности да зажмире изрекну неке благе казне - казао је Тепавчевић.

Коментари 0
Повезане вијести
Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону
Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
Божовић: Кроз пословне зоне, у Источну Илиџу доведени привредни субјекти Божовић: Кроз пословне зоне, у Источну Илиџу доведени привредни субјекти
Најчитаније
  • У саобраћајној незгоди на путу Подроманија - Сумбуловац тешко повријеђено дијете
    6h 27m
    0
  • Соколац: Уплатио новац, теретно моторно возило му није испоручено
    6h 44m
    2
  • У току увиђај у стану гдје су пронађена тијела жене и двоје дјеце
    21h 21m
    0
  • Душанов законик данас пуни 675 година
    7h 20m
    3
  • Лука Глигорић ученик генерације Средње школе „28. јуни“
    23h 58m
    2