КФОР: Разматрамо захтјев о враћању снага Србије на Косово

21.12.2022. 13:40
0
ИЗВОР: Танјуг

Команда Кфора поновила је данас да анализира захтјев Владе Србије за враћање до 1.000 припадника српских снага безбједности на Косово и Метохију по Резолуцији 1244, те да су спремни да интервенишу ако буде потребно, да би спријечили ескалацију, у складу са мандатом УН.

- Кфор ће наставити да пружа безбједно окружење и слободу кретања која подстиче продуктиван дијалог, дајући лидерима могућност да креирају дугорочна, одржива рјешења, за добробит свих заједница које живе на Косову - наведно је у саопштењу.

Из Кфора су нагласили да су појачали присуство трупа на Јарињу из превентивних безбједносних разлога.

- Мисија Кфора коју води НАТО састоји се од више од 3.700 припадника из 27 земаља укључујући НАТО савезнике и партнере посвећене обезбјеђивању сигурног и безбједног окружења и слободе кретања за све заједнице на Косову, у складу са мандатом заснованим на Резолуцији Савјета безбједности УН 1244 из 1999. Као таква, улога Кфора и даље је фундаментална за трајну безбједност широм Косова и стабилност у региону западног Балкана - пише у саопштењу.

Наглашавајући да су повећали своје присуство на терену, из Кфора су оцијенили да су те акције показале изузетну успјешност.

- Повећање присуства се показало као изузетно успјешна активност, у великој мјери захваљујући продуктивној и захвалној сарадњи Владе Црне Горе, начелнику српског Генералштаба, институција на Косову, мисије владавине права коју предводи ЕУ Еулексу и Кфору - наведено је у саопштењу.

У саопштењу се додаје да је повећање присуства трупа било неопходно, "имајући у виду недавне извјештаје о наводном могућем присуству организованих криминалних група у оквиру демонстрација".

- Кфор редовно изводи вежбе, осмишљене да тестирају способности и одржавају неопходан ниво оперативне спремности неопходан за наставак испуњавања дужности снага, а најновија вјежба изведена 19. децембра 2022. године у кампу Ново Село код Вучитрна спроведена је како би се обучили и тестирали и провјериле способности припадника Кфора да гарантују слободу кретања кориштењем расположивих средстава /тешка логистичка возила и инжињерска средства/ - наведено је у саопштењу.

Због сложености тренутног радног окружења, додају из Кфора, најважније је да се ови системи и способности тестирају јер ублажавају колективни ризик ако се будући политички споразуми не могу испунити.

- Много је актера на терену посвећених напретку, али Кфор остаје на опрезу и спреман да реагује. Спремни смо да интервенишемо, ако буде потребно, да бисмо спријечили ескалацију, у складу са нашим мандатом УН - поручили су из Кфора.

Коментари 0
Повезане вијести
Срби са иконама Светог Василија и српским тробојкама прошетали кроз Лепосавић Срби са иконама Светог Василија и српским тробојкама прошетали кроз Лепосавић
Албанци претукли и опљачкали српског младића у сјеверној Косовској Митровици Албанци претукли и опљачкали српског младића у сјеверној Косовској Митровици
Ухапшен још један Србин са Космета Ухапшен још један Србин са Космета
Најчитаније
  • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
    10h 16m
    7
  • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
    10h 21m
    1
  • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
    11h 13m
    0
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    23h 43m
    0
  • Саобраћајна незгода на путу Љубогошта-Подроманија
    11h 27m
    0