КФОР сутра почиње војне вјежбе на југозападу Космета

03.07.2023. 17:07
0
ИЗВОР: Танјуг

КФОР је данас најавио да ће од сутра до четвртка, 6. јула, одржати редовне војне вјежбе на југозападу Косова и Метохије.

У саопштењу Кфора наводи се да ће вјежбе извршити мултинационални контигент "Кфор-запад", те да је циљ да се унаприједе спремност и капацитети те јединице, укључујући способност реаговања ноћу.

Мисија Кфора истиче да би вјежбе требало да минимално утичу на цивилно становништво и комерцијалне активности у осам општина.

Крајем маја дошло је до сукоба током протеста Срба на Косову и Метохији након што су власти самопроглашеног Косова поставиле етничке Албанце за начелнике неколико општина на сјеверу српске покрајине, гдје Срби чине већинско становништво. Избори су проглашени валидним упркос чињеници да је гласало само 3,5 одсто становника.

Током сукоба повријеђено је више од 50 српских цивила и око 30 припадника Кфора.

Министарство одбране самопроглашеног Косова саопштило је након тога да је отказало активности у оквиру вјежби НАТО-а "Бранилац Европе 23", усљед сукоба на сјеверу покрајине.

Амбасадор САД у Приштини Џефри Ховенијер касније је изјавио да је отказивање учешћа Приштине у вјежбама прва посљедица недостатка воље власти самопроглашеног Косова да деескалирају ситуацију.

Коментари 0
Повезане вијести
Најмлађи чувари Косова и Метохије стигли у Сутоморе: Први пут уживају на мору Најмлађи чувари Косова и Метохије стигли у Сутоморе: Први пут уживају на мору
Патријарх Порфирије: Не дају ми да уђем у мој дом Патријарх Порфирије: Не дају ми да уђем у мој дом
Обиљежен Ђурђевдан у Призрену Обиљежен Ђурђевдан у Призрену
Најчитаније
 • Апел грађанима у Источном Сарајеву: Чувајте се змија!
  12h 36m
  3
 • Прича о мртвој драгој – Ленка Дунђерски и Лаза Костић
  17h 50m
  0
 • Сутра прекид електричне енергије у Источној Илиџи
  8h 21m
  1
 • Брат министра БиХ Војина Мијатовића насмрт претучен у Београду
  16h 39m
  0
 • Милица Боровчанин ученик генерације СШЦ „Василије Острошки“
  14h 18m
  4