КФОР сутра почиње војне вјежбе на југозападу Космета

03.07.2023. 17:07
0
ИЗВОР: Танјуг

КФОР је данас најавио да ће од сутра до четвртка, 6. јула, одржати редовне војне вјежбе на југозападу Косова и Метохије.

У саопштењу Кфора наводи се да ће вјежбе извршити мултинационални контигент "Кфор-запад", те да је циљ да се унаприједе спремност и капацитети те јединице, укључујући способност реаговања ноћу.

Мисија Кфора истиче да би вјежбе требало да минимално утичу на цивилно становништво и комерцијалне активности у осам општина.

Крајем маја дошло је до сукоба током протеста Срба на Косову и Метохији након што су власти самопроглашеног Косова поставиле етничке Албанце за начелнике неколико општина на сјеверу српске покрајине, гдје Срби чине већинско становништво. Избори су проглашени валидним упркос чињеници да је гласало само 3,5 одсто становника.

Током сукоба повријеђено је више од 50 српских цивила и око 30 припадника Кфора.

Министарство одбране самопроглашеног Косова саопштило је након тога да је отказало активности у оквиру вјежби НАТО-а "Бранилац Европе 23", усљед сукоба на сјеверу покрајине.

Амбасадор САД у Приштини Џефри Ховенијер касније је изјавио да је отказивање учешћа Приштине у вјежбама прва посљедица недостатка воље власти самопроглашеног Косова да деескалирају ситуацију.

Коментари 0
Повезане вијести
Обиљежен Ђурђевдан у Призрену Обиљежен Ђурђевдан у Призрену
Више од 600 вјерника у манастиру Високи Дечани на празник Цвијети (ФОТО) Више од 600 вјерника у манастиру Високи Дечани на празник Цвијети (ФОТО)
Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН? Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН?
Најчитаније
  • Најављени прекиди електричне енергије
    3h 45m
    0
  • Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
    16h 21m
    0
  • Велики успјех нашег тенисера Николе Голијанина
    23h 52m
    0
  • У недјељу привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    1h 41m
    0
  • Нађа Рудакијевић, ученица ОШ „Петар Петровић Његош“, награђена на ликовном конкурсу Црвеног крста
    23h 10m
    0