Килограм маслаца у БиХ 35, у Њемачкој 14,50 КМ

31.08.2024. 14:40
3
ИЗВОР: avaz.ba

Иако статистика показује да цијене прехрамбених производа стагнирају или су у благом опадању, од 0,2 посто према посљедњим подацима, то се не види на полицама трговина.

Штавише, бројни прехрамбени производи имају ненормално високу цијену, попут маслаца, који по килограму кошта чак 35 КМ. Међутим, поражавајуће је да килограм маслаца, истог произвођача, у Њемачкој кошта 14,50 КМ!

Маслац није једини примјер. Литар уља у Хрватској кошта 2,58 КМ, колико и у Словенији, док је у БиХ 2,70 КМ.

Наша дијаспора

Да су бројни прехрамбени производи у БиХ скупљи него у сусједним или земљама Европске уније, потврђује и Адмир Арнаутовић, предсједник Удружења потрошача Средња Босна за Аваз.

– Осим наше дијаспоре и пријатеља који живе у тим земљама, у то се можемо увјерити једноставном претрагом на интернету. Тамо су знатно јефтинији и маслац, кафа, чоколада, уље, да не набрајамо, и то заиста нема никакав смисао. Очито је да не постоји адекватна контрола и можда је неопходан снажнији инспекцијски надзор – каже Арнаутовић.

С друге стране, перцепција грађана о томе да је пројект “Закључавамо цијене“ већ одавно изгубио смисао није без основа.

Други приступ

И Арнаутовић наводи да се том пројекту, чији је трећи круг почео 20. јуна и трајаће до 20. септембра, треба сада приступити другачије.

– Влада ФБиХ и ресорно министарство су сигурно имали добру намјеру, будући да је то било у периоду када су цијене енормно расле. Међутим, имамо ситуацију да су закључане цијене остале као такве, а, с друге стране, у трговинама имамо приличан избор бројних производа, квалитетнијих, чије су цијене ниже у односу на те закључане. Једноставно, ситуација на терену је показала да та иницијатива и није дала жељене резултате те да је потребно наћи нови модел – наглашава он.

Уштеда од 50 КМ

Акција “Закључавамо цијене“ је након шест мјесеци, према Федералном министарству трговине, потрошачима омогућила уштеду на корпи од 50 КМ.

Трећи круг акције је обухватио 50 производа, међу којима су, уз прехрамбене, и хигијенски, а за учешће се пријавило 21 трговачко друштво, односно 1.100 трговина.

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Posteno govoreci 01.09.2024. 10:39
    Sto bi rekao Dodik: nikad se bolje nije zivilo.
    E tugo pregolema, kakvi tuzni likovi.
  • Generic placeholder image
    Skijaš 31.08.2024. 21:12
    Kriza u Njemačkoj.
  • Generic placeholder image
    Maki 31.08.2024. 17:33
    A gorivo?
Повезане вијести
Министрима најдражи ауди, на возила потрошено 13,2 милиона КМ Министрима најдражи ауди, на возила потрошено 13,2 милиона КМ
Народ огуглао на пљачку Народ огуглао на пљачку
Нема пада камата до сљедеће године Нема пада камата до сљедеће године
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 3m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 45m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 13m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 34m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 43m
    0