Kilogram maslaca u BiH 35, u Njemačkoj 14,50 KM

31.08.2024. 14:40
3
IZVOR: avaz.ba

Iako statistika pokazuje da cijene prehrambenih proizvoda stagniraju ili su u blagom opadanju, od 0,2 posto prema posljednjim podacima, to se ne vidi na policama trgovina.

Štaviše, brojni prehrambeni proizvodi imaju nenormalno visoku cijenu, poput maslaca, koji po kilogramu košta čak 35 KM. Međutim, poražavajuće je da kilogram maslaca, istog proizvođača, u Njemačkoj košta 14,50 KM!

Maslac nije jedini primjer. Litar ulja u Hrvatskoj košta 2,58 KM, koliko i u Sloveniji, dok je u BiH 2,70 KM.

Naša dijaspora

Da su brojni prehrambeni proizvodi u BiH skuplji nego u susjednim ili zemljama Evropske unije, potvrđuje i Admir Arnautović, predsjednik Udruženja potrošača Srednja Bosna za Avaz.

– Osim naše dijaspore i prijatelja koji žive u tim zemljama, u to se možemo uvjeriti jednostavnom pretragom na internetu. Tamo su znatno jeftiniji i maslac, kafa, čokolada, ulje, da ne nabrajamo, i to zaista nema nikakav smisao. Očito je da ne postoji adekvatna kontrola i možda je neophodan snažniji inspekcijski nadzor – kaže Arnautović.

S druge strane, percepcija građana o tome da je projekt “Zaključavamo cijene“ već odavno izgubio smisao nije bez osnova.

Drugi pristup

I Arnautović navodi da se tom projektu, čiji je treći krug počeo 20. juna i trajaće do 20. septembra, treba sada pristupiti drugačije.

– Vlada FBiH i resorno ministarstvo su sigurno imali dobru namjeru, budući da je to bilo u periodu kada su cijene enormno rasle. Međutim, imamo situaciju da su zaključane cijene ostale kao takve, a, s druge strane, u trgovinama imamo priličan izbor brojnih proizvoda, kvalitetnijih, čije su cijene niže u odnosu na te zaključane. Jednostavno, situacija na terenu je pokazala da ta inicijativa i nije dala željene rezultate te da je potrebno naći novi model – naglašava on.

Ušteda od 50 KM

Akcija “Zaključavamo cijene“ je nakon šest mjeseci, prema Federalnom ministarstvu trgovine, potrošačima omogućila uštedu na korpi od 50 KM.

Treći krug akcije je obuhvatio 50 proizvoda, među kojima su, uz prehrambene, i higijenski, a za učešće se prijavilo 21 trgovačko društvo, odnosno 1.100 trgovina.

Komentari 3
  • Generic placeholder image
    Posteno govoreci 01.09.2024. 10:39
    Sto bi rekao Dodik: nikad se bolje nije zivilo.
    E tugo pregolema, kakvi tuzni likovi.
  • Generic placeholder image
    Skijaš 31.08.2024. 21:12
    Kriza u Njemačkoj.
  • Generic placeholder image
    Maki 31.08.2024. 17:33
    A gorivo?
Povezane vijesti
Ministrima najdraži audi, na vozila potrošeno 13,2 miliona KM Ministrima najdraži audi, na vozila potrošeno 13,2 miliona KM
Narod oguglao na pljačku Narod oguglao na pljačku
Nema pada kamata do sljedeće godine Nema pada kamata do sljedeće godine
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    11h 5m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    9h 47m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 15m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    9h 36m
    1
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    6h 45m
    0