Килограм рибе као килограм шницли

01.12.2021. 20:05
1
ИЗВОР: srpskainfo.com

Почео је Божићни пост, предстоји сезона слава, понуда за посне и свечане трпезе је велика, а цијене високе.

Примјера ради, очишћени шаран кошта колико и килограм мљевеног меса, котлети амура достигли су цијену јунеће шницле, а килограм пасуља је дошао до невјероватних десет марака.

Они који су се припремили на пост, судећи по тренутним цијенама на пијацама и трговинама, требало би да припреме и дебље новчанике.

Цијена риба варира, у зависности од врсте, да ли је свјежа или залеђена.

Чак и оне врсте које су ранијих година биле најјефтнијије, ове зиме су нешто скупље. Свјежи шаран је осам марака, очишћени 10,5, амур је осам, а котлети чак 15 марака.

Толстолобик је шест, док су котлели ове рибе 12 КМ. Пастрмка, као и прошле године, кошта 8,5 КМ, а комади за чорбу су шест марака.

Испред рибарница и хладњача са смрзнутом рибом и не влада велика гужва. Крај је мјесеца, новца се нема, али многи ипак желе да осјете дух празника, да добро и квалитетно једу.

Слика


Пензионерка Радмила Ђ. каже да ће и ове године постити, да се спремила психички и духовно, али да су је забринуле цијене.

– Цијеле године цијене иду горе, мало по мало. Дошли смо до тога да је кромпир 1,5, марку, а зелена салата 3,5 марке. Уље не можете наћи испод три марке. Гледам цијене рибе и опет су најјефтиније гирице и срделе. За свјежу немам новца, куповаћу замрзнуту, напримјер рибље штапиће, надам се да ћу имати и за ослић – каже за Српскаинфо ова пензионерка.

Продаја рибе, била свјежа или замрзнута, још није драстично порасла. Људи углавном прилазе, распитују се за цијене, а за сада, како су нам испричали неки трговци, углавном продају оне јефтиније, попут пастрмке и филета ослића.

Лосос или туна је баш за оне са дубљим џепом и ријетко је пазаре. У једном маркету два стека туне коштају 14 марака,  а 100 грама димљеног лососа 6,5 КМ. Лигње су око осам, ослић од шест до 13 марака у зависности од произвођача и грамаже.

Пола килограма гирица може се купити за двије марке, пет марака су плодови мора, а дагње 5,5 КМ. Скуша је око шест марака, рибље пљескавице пет.

– Нема велике потражње за смрзнутом рибом. Можда људи више кувају чорбе, имају зимнице, па ће дочекати Божић. Ево, код нас је јунетина 14,5 КМ, мљевено месо 10, пилетина је поскупила, али је и даље најтраженија – каже продавачица у једном маркету.

Цијену рибе, како истиче, диктира то што је слаб увоз, па није искључено да и додатно поскупити, али и веће набавне цијене.

Додуше, пред почетак поста трговачки ланци су направили акције на одређене врсте смрзнитих риба, пасуљ и лук у намјери да привуку већи број купаца.

Али, посну трпезу не чини само риба. А цијене воћа и поврћа скочиле су и прије зиме. На пијацама или продавницама цијене су скоро исте. За већину Бањалучана скупо.

Слика


Према тренутним цијенама, пасуљ је од пет до 10 марака, килограм кромпира је од 1,5 до 1,8 КМ, а врећица кромпира је 15 КМ.

Килограм паприка кошта до 2,5 КМ. Зелена салата је 3,5, колико је и килограм парадајза, док је краставац пола марке јефтинији.

Кељ и карфиол су по 2,5 марке, а патлиџан од четири до пет марака. Купус је од марку до две, блитва и шпинат по пет марака, тиквице 3,5, а бијели лук достиже цијену и до 10 марака.

Банане се тешко могу наћи за мање од двије марке, наранџе су од двије до четири марке, јабуке су од марку, па на више, а мандарине око 1,8 КМ.

Међу најскупљим воћем ових дана су крушке које су око четири марке, те грожђе. Бијело кошта око седам, а црно око пет марака.

Калкукација домаћица које пореде ову са прошлом годину кажу да ће божићни пост и славске трпезе бити скупље бар за 20 одсто.

– Све је скупље. Јер није пост само риба, треба користити уље, брашно, рижу. Воће је баш скупо, а у предстојеће празнике треба спремати и мрсну храну, куповати месо, тјестенину, орасе, спремати колаче – каже Љубица М.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Sudžuka 01.12.2021. 21:19
    Zato ja i pecam da bi jeo svinjetinu
Повезане вијести
Јеромонах Георгије Станковић - Пост у савремено доба (ВИДЕО) Јеромонах Георгије Станковић - Пост у савремено доба (ВИДЕО)
Патријарх Порфирије: Кроз пост се у нама открива прави човек Патријарх Порфирије: Кроз пост се у нама открива прави човек
Мали Божић: Којим обичајима су се некада обиљежавали Нова година и Васиљевдан? Мали Божић: Којим обичајима су се некада обиљежавали Нова година и Васиљевдан?
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    10h 32m
    11
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    9h 28m
    0
  • Посљедњи кондоров лет
    22h 57m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    9h 32m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    6h 25m
    0