Кинески „Паметни воз“ јури 350 на сат, без машиновође

04.01.2020. 12:11
0
ИЗВОР: Srpska.info

Поласком G8811 “паметног” воза који има 5G сигнал, бежично пуњење и интелигентну расвјету, а нема машиновођу, Кина је свечано пустила у саобраћај брзу пругу од Пекинга до Џангђијакуа, града у сјеверној покрајини Хебеј, који ће заједно с кинеском престоницом бити домаћин зимских Олимпијских игара 2022.

Како је извјестила агенција Синхуа, жељезничка пруга дуга 174 километара, дизајниране максималне брзине од 350 km/h,, смањиће време путовања између Пекинга и Џангђијакуа са ранијих више од три сата на 47 минута, што ће олакшати међуградски саобраћај.

Дуж пруге има 10 станица, а изграђено је и неколико подземних тунела.

Међу првим путницима у “паметном” возу, чији је полазак са пекиншке сјеверне жељезничке станице у понедјељак означио пуштање брзе пруге у саобраћај, налазила се и Јанг Јанг, прва кинеска олимпијска шампионка која је освојила двије златне медаље у брзом клизању на зимским Олимпијским играма 2002. године у Солт Лејк Ситију.

Јанг (43), која је сада предсједница кинеске Атлетске комисије за зимску олимпијаду, изјавила је за новинску агенцију Синхуа да је брза пруга Пекинг-Џангђијаку од изузетног значаја за припрему зимских олимпијских и параолимпијских игара 2022, јер ће допринијети побољшању ефикасности њиховог рада и промоцији зимских спортова у Кини.

Градња ове брзе жељезнице трајала је око четири године. Спортистима је у возу на прузи велике брзине Пекинг-Џангђијаку на располагању простор за сноуборде и осталу скијашку опрему.

Покренута је такође услуга е-карта којапутницима омогућава да користе своје личне карте или да скенирају QR кодове за провјеру аутентичности, умјесто да чекају у реду да би купили папирне возне карте.

Коментари 0
Повезане вијести
Тону градови у Кини Тону градови у Кини
Шта смо све увезли из Кине: За патике и играчке 50 милиона марака! Шта смо све увезли из Кине: За патике и играчке 50 милиона марака!
Е-цигарете стижу из Кине и Малезије Е-цигарете стижу из Кине и Малезије
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    11h 49m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    13h 4m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    18h 55m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    17h 22m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    19h 14m
    0