Кинези граде ХЕ на Дабру укупнe вриједности 650 милиона КМ

02.01.2022. 13:16
0
ИЗВОР: CAPITAL.ba

Влада Републике Српске потписала је данас са Кинезима уговор о финансирању и изградњи хидроелектране "Дабар" тежак 190 милиона долара, открива портал Capital.

Према уговору, хидроелектрану ће градити кинеска компанија "China Energy Gezhouba Group", а кредитираће је кинеска државна банка „Ексим“, на основу гаранција Републике Српске, сазнаје портал Capita у Влади Републике Српске.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић најавио је прије неколико дана потписивање овог уговора.

- У најскорије вријеме, већ послије Нове године, биће потписани уговори са кинеском банком и кинеским извођачем радова за изградњу хидроелектране на Дабру. То је деценијски пројекат Херцеговине и овог дијела Републике Српске - истакао је Вишковић.

"ХЕ Дабар", чија је укупна вриједност 650 милиона КМ, градиће кинеска компанија China Energy Gezhouba Group.

Ова ХЕ имаће инсталисану снагу од 159,15 МW и 251,80 GWh производње електричне енергије.

Банка проводи државну политику Кине

Кинеска Ексим банка је основана 1994. године и подређена је Државном савету, односно влади НР Кине. Ексим банка је једна од три институционалне банкарске организације овлашћене да спроводе државну политику у индустрији, спољној трговини, дипломатији, економији и финансијама и пружа финансијску подршку и подстичу извоз производа и услуга из друге по величини националне привреде у свијету.

Ексим банка не објављује податке о међународним кредитима које даје, али се у највећим западним привредама процењује да обим зајмова које пружа премашује све иностране кредите које заједнички дају државе чланице Групе седам (Г7) – Сједињене Америчке Државе, Јапан, Њемачка, Француска, Велика Британија, Канада и Италија.

Capital је у више наврата писао о овом пројекту, а између осталог, и то да је цијена цијена изградње хидроелектране “Дабар” у само неколико година порасла за 300 милиона марака.

Након што је средином 2019. године скочила са првобитних 352 на 488 милиона, нове процјене показују да ће овај пројекат коштати 661 милион марака.

Влада Републике Српске је ове године продужила "Хидроелектранама на Требишњици" концесију за изградњу и коришћење хидроелектране "Дабар" са 30 на 50 година.

Влада је, између осталог и због овог пројекта, недавно затражила од Народне скупштине Републике Српске повећање износа гаранција које може издати у овој години за чак 250 милиона КМ.

- Влада цијени да ће у 2021. години бити потребно издати и гаранције за два велика инвестициона пројекта и то за хидроелектрану "Дабар" око 370,4 милиона КМ, те за хидроелектрану "Бистрица" око 107,5 милиона. Поред ових међународних гаранција, за финансирање изградње ХЕ "Дабар" биће потребно издати гаранцију и за кредитно задужење на домаћем тржишту у износу од 78,2 милиона КМ - навела је Влада у приједлогу одлуке који је упутила Народне скупштине Републике Српске, а коју су посланици прихватили.

Уговор о изградњи ХЕ "Дабар" по систему кључ у руке почетком маја прошле године потписали су "Електропривреда РС" и предузеће "China Energy Gezhouba Group" које ће финансирати 85 одсто пројекта.

Коментари 0
Повезане вијести
Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ
ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове
Тјера ли Влада Српске намјерно Олимпијски центар „Јахорина“ у стечај Тјера ли Влада Српске намјерно Олимпијски центар „Јахорина“ у стечај
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    8h 57m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    8h 13m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    5h 29m
    3
  • Данас Марковдан
    12h 39m
    0
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    3h 51m
    0