Кинези хемикалијама растјерали облаке због прославе 100. годишњице комунизма

06.12.2021. 21:16
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Кинеске метеоролошке власти успјешно су контролисале вријеме уочи велике политичке прославе раније ове године, тврди се у студији Универзитета Ђингхуа у Пекингу.

Кинеска комунистичка партија је 1. јула обиљежила сто година постојања великим прославама, укључујући десетине хиљада људи на церемонији на Тргу Тјенанмен, а како се наводи у студији опсежна операција засијавања облака неколико сати раније обезбиједила је чисто небо и ниско загађење ваздуха, преноси Гардијан.

Кинеска влада је заговорник технологије засијавања облака и потрошила је милијарде долара на напоре да манипулише временом како би заштитила пољопривредне регионе или побољшала значајна дешавања, укључујући Олимпијаду 2008.

Засијавање облака је техника промјене времена код које се облацима додају хемикалије, попут честица сребрног јодида, које узрокују сакупљање капљица воде око њих и повећавају шансе за падавине.

Студија пекиншког универзитета дио је малог али растућег тијела научних доказа око успјеха ове технологије.

Друге земље су такође инвестирале у технологију засијавања облака, али Кина је уложила милијарде упркос питањима око степена њене ефикасности и дебате око тога да ли манипулација временом у једном подручју може да омете временски систем у другом.

Слика

Фото: Getty Images

Кинески лист Саут Чајна морнинг пост је у понедељак објавио недавну студију која је открила дефинитивне знакове да је операција засијавања облака уочи стогодишњице КП довела до значајног пада загађења ваздуха.

Прослава стогодишњице суочила се са “изазовима без преседана”, како је то означено у студији, укључујући неочекивано повећање загађивача ваздуха и облачно небо током једног од највлажнијх љета у историји.

Фабрике и друге загађивачке активности су затворене у данима уочи важног дешавања, наводи се, али је слаб проток ваздуха значио да се загађење није распршило.

Ракетама “стимулишу кишу”

Студија, на чијем је челу био професор Ванг Цан, наводи да је двочасовна операција засијавања облака покренута уочи церемоније, а да су становници оближњег планинског региона извијестили да су видјели ракете испаљене у небо 30 јуна. Те ракете су, истиче се у студији, носиле честице сребрног јодида у небо да стимулишу кишу.

Посљедична вјештачка киша смањила је ниво загађујућих честица ПМ2,5 за више од двије трећине и помјерила индекс квалитета ваздуха, према стандардима Свјетске здравствене организације, са “умјереног” на “добар”.

 “Гардијан” наводи да је Пекинг прошле године објавио планове о проширењу свог експерименталног програма модификације времена на подручје 1,5 пута веће од Индије (5,5 милиона квадратних километара).

Државни савјет је такође рекао да циља на развијање система за модификацију времена до 2025, укључујући још пола милиона квадратних километара терена са технологијама сузбијања града.

У петогодишњем периоду до 2017. државни кинески медији су тврдили да је земља потрошила више од 1,3 милијарде долара на ову технологију и изазвала око 233,5 милијарди кубних метара додатне кише.

Званичници су 2019. рекли да су праксе модификације времена помогле да се годишња штета од града у пољопривредним регионима Синкјанга смањи за 70 одсто.

Међутим, такође се користи и за политичка и друга важна дешавања, укључујући Олимпијаду 2008, самит АПЕК-а 2014, параде поводом Националног дана и годишње сједнице Народног конгреса и Народне политичке консултативне конференције Кине, преноси Блиц.

– Активности манипулације временским приликама, познате и као “рашчишћавање неба”, обично се спроводе заједно са друштвеним промјенама које претходе догађајима, укључујући затварање фабрика, грађевинске и других загађивачких индустрија, те подстицање људи да се клоне улица или напусте регион – рекао је у есеју из 2019. др Шиу Шен Чијен са Националног тајванског универзитета.

Др Чијен је истакао да су кинеске метеоролошке власти деценијама “институционализовале “климатску контролу технолошким покушајима који датирају још из осамдесетих година, али да су биле јединствене по томе што то нису користиле само због комерцијалних или пољопривредних разлога већ и у “пропагандне сврхе”.

Коментари 0
Повезане вијести
Тону градови у Кини Тону градови у Кини
Шта смо све увезли из Кине: За патике и играчке 50 милиона марака! Шта смо све увезли из Кине: За патике и играчке 50 милиона марака!
Е-цигарете стижу из Кине и Малезије Е-цигарете стижу из Кине и Малезије
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    7h 33m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    21h 47m
    0
  • Снијег поново забијелио БиХ
    19h 54m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    18h 42m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    5h 9m
    0