Клепић: Источно Сарајево је град зимских спортова којем је неопходна ледена дворана (ФОТО)

07.04.2023. 11:49
9
ИЗВОР: katera.news

Наш град је након “EYOF-a 2019“, Зимских олимпијских игара младих Европе, постао богатији за два савеза, три клуба и нови спорт.

У Источном Новом Сарајеву већ четири године постоје карлинг клубови „Славија“ и „Олимпик“, а у горњем дијелу града и Карлинг клуб „Пале“. Идеја за њихово оснивање јавила се давне 2010. године у мислима човјека који је више од 40 година у спорту.

- На Зимским олимпијским играма у Ванкуверу 2010. године, пажњу ми је привукао овај спорт, па сам почео размишљати како би било сјајно да карлинг заживи у нашем граду, чиме бисмо комплетирали све зимске олимпијске спортове - отпочиње разговор за портал "Катера" Миро Клепић, један од оснивача и предсједник Карлинг савеза Републике Српске и Карлинг савеза БиХ.

Слика

Организатори такмичења у карлингу на EYOF 2019. и оснивачи Карлинг савеза Републике Српске и Карлинг савеза БиХ (ФОТО: Уступљена фотографија)

Девет година каснија, ентузијасти Велибор Лазаревић, Владан Савић, Марко Сикима и Миро Клепић, људи који су изузетно активни у скијашком спорту, организовали су такмичење у карлингу у Палама, које ће бити проглашено за најбоље организовано такмичење Зимских олимпијских игара младих Eвропе - EYOF 2019. Потом су 2019. године формирани и клубови и Карлинг савез Републике Српске, док је Карлинг савез БиХ, у септембру 2021, године примљен у олимпијску породицу спортова БиХ на генералној скупштини ОК БиХ. Исте године су примљени и у Свјетску карлин федерацију.

Слика

Генерална скупштина ОК БиХ и пријема КАРС БиХ као 39 члана породице олимпијских спортова у БиХ (Фото: Уступљена фотографија)

Вративши се неколико година уназад, наш саговорник се присјетио да се те 2019. године указала прилика коју нису могли пропустити.

-  За три и по мјесеца смо организовали такмичење, а о карлингу смо знали јако мало. Помоћ су нам пружили Словенци од којих смо и научили играти овај спорт. Након успјешно одржаног ЕYOF-а све је ишло много лакше, па смо убрзо организовали такмичење у Палама, на којем је учествовало 14 екипа. За нас је то било још једно искуство више – рекао је Клепић.

Од тада почиње историја овог спорта у Источном Сарајеву. Потом су услиједила нова такмичења и нова Зимска олимпијада за младе у Италији, која је одржана у јануару ове године, а на којој је учествовала и млада репрезентација БиХ.

- Када смо добили позив од Свјетске карлинг федерације, прихватили смо га. Јуниорска екипа је тренирала од октобра 2022. године до јануара 2023. године, сваки викенд по два сата на леденој плохи у дворани Зетра у Сарајеву, коју нам је уступио Хокејашки клуб „Вукови“. Иако тај лед није намијењен за карлинг, за сада немамо другу могућност – истакао је Клепић.

Он је подсјетио да су репрезентацију БиХ у Италији чинили такмичари Карлинг клубова из Источног Сарајева, Ана Клепић из „Славије“, Михајло Игњић и Марија Савић из клуба „Пале“ из Пала, те Алекса Цинцар из клуба „Олимпик“.

Слика

Млада репрезентација БиХ, EYOF 2023, (Фото: Уступљена фотографија)

-  За бављење овим спортом успјели смо купити сву потребну основну опрему и реквизите, каменe кугле од гранита, четке које служе за чишћење, специјалну обућу, одјећу – рекао је наш саговорник, истичући да се често сусрећу са финансијским проблемима због којих на нека такмичења иду о сопственом трошку.

Иако, додаје, подршку су имали од Олимпијског комитета БиХ, Кантоналног министарства спорта Сарајево, те општина Источна Илиџа, Источно Ново Сарајево, као и Градске управе града Источно Сарајево.

Треба истаћи да су и поред финансијских проблема ови невјероватни ентузијасти и ове године успјешно организовали првенства Републике Српске и БиХ. Првак БиХ је Карлинг клуб „Славија“, који је са трона скинуо прошлогодишњег првака "Олимпик“, док је првак Републике Српске остао Карлинг клуб „Пале“.

Слика

Отворено првенство БиХ у карлингу (Фото: Уступљена фотографија)

Карлинг сезона није завршена, а према ријечима нашег саговорника, пред сениорском екипом је Међународно такмичење у Љубљани „Љубљана опен 2023“, на којем учествују већ четврту годину, као и такмичење у Београду, на којем ће учествовати јуниорска селекција.

- Прошле године смо на такмичењу у Љубљани, на којем смо наступали као репрезентација Републике Српске, од 24 екипе били девети, а 2020. године смо од 14 екипа били четврти. Трудимо се, али нам треба већа финансијска подршка локалних заједница, Градске управе и спонзора – додаје Клепић.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

Ледена дворана у Источном Сарајеву

Интересантан податак који смо сазнали од нашег саговорника је да је једна мала општина попут Пала дала двадесетак олимпијаца, са преко тридесет наступа на Зимским олимпијским играма, у протеклих педесетак година.

То је податак којим би се поносили и много већи градови у свијету.

Клепић истиче да је Источно Сарајево олимпијски град и град зимских спортова, којем је неопходна ледена дворана.

- У Карлинг савезу Републике Српске се родила идеја о градњи ледене дворане. Имамо подршку градске и општинске власти, а сада треба направити прве важне кораке и пронаћи локацију за прављење дворане. За почетак нам треба сагласност, потом и идејни пројекат, одабир локације и новчана средстава – објаснио је Клепић.

Воља постоји, а уз разумијевање, напор, труд и помоћ локалних заједница, Источно Сарајево може брзо добити своју универзалну ледену дворану на радост младих и свих грађана нашег града и регије.

- Сигуран сам да ћемо успјети у тој намјери – закључио је Клепић за крај разговора.

Коментари 9
  • Generic placeholder image
    Марко 10.04.2023. 23:56
    Свака част за ове ентузијасте и пуна подршка. Ледена дворана је нешто што нашем граду треба под хитно.
  • Generic placeholder image
    Tea 10.04.2023. 16:04
    Svaka cast na trudu i angazmanu ovih divnih ljudi! Toplo podrzavamo inicijativu izgradnje ledene dvorane. Nadamo se da ce se ukljuciti i lokalna zajednica kako bi se ovaj hvalevrijedan projekat i realizirao u sto skorije vrijeme na radost djece, omladine, ali i nas malo starijih ;)
  • Generic placeholder image
    Карлинг 10.04.2023. 10:09
    Све похвале на до сад урађеном! Одлична идеја за мултифункцуионалну дворану.
  • Generic placeholder image
    Olimpijski sport 09.04.2023. 18:44
    Karling je olimpijski sport, a dvorana bi bila multifunkcionalna za sve zimske sportove: hokej, klizanje, karling, a ljeti moze i tenis, odbojka, mali fudbal i sve ostale aktivnosti. Tako da puna podrska za dvoranu.
  • Generic placeholder image
    Жељко К. 08.04.2023. 03:49
    Свака част г.Клепићу и његовим сарадницима на идеји и ентузијазму. Карлинг је врло интересантан спорт који из године у годину привлачи све више навијача у свету тако да би једна квалитетна ледена дворана итекако добро дошла И.Сарајеву. Како због спорта тако и због зимског туризма јер би и то био један од извора прихода за град.
  • Generic placeholder image
    Krcko 08.04.2023. 00:02
    Hebo ledenu dvoranu, ima li šta pametnije i preče da se napravi. Ionako smo u zimi i ledu i snijegu. Korisnije bi bilo ako već ima para na bacanje otvoriti kakav proizvodni pogon da se zaposli bar deset radnika da se može živjeti i preživljavati. Gladnom se niti kliže niti skija, kad mu je koncert u stomaku.Čisti egoizam nek je meni dobro, da ja imam i uživam , a drugima kako bude. Čisti bezobrazluk.
  • Generic placeholder image
    Bojana 07.04.2023. 21:58
    Fenomenalno. Ledena stvar bi bila odlična stvar za ovaj grad!
  • Generic placeholder image
    Sportisti 07.04.2023. 14:16
    Svaka čast, sve pohvale.
    Grad koji je poznat po Olimpijskim igrama i zimskim sportovima, bogatiji je za još jedan olimpijski sport.
    Svakako je bitno raditi na tome da se dobije ledena ploha/dvorana kako bi se upotpunio ambijent sa zimskim sportovima i omogućio djeci Istočnog Sarajeva da se bave klizanjem i karlingom.
  • Generic placeholder image
    zeljko 07.04.2023. 12:02
    Normalno da bi ledena dvorana dobro dosla, ima ljudi koji vole zimski sport u zatvorenom, napraviti je po svetskim standardima i postaviti Ambilife uredjaje za preciscavanje vazduha, da posjetioci maksimalno uzivaju...
Повезане вијести
Премијера документарног филма "Прича поносног пука" Премијера документарног филма "Прича поносног пука"
Сезона гријања у Источном Новом Сарајеву продужена због ниских температура Сезона гријања у Источном Новом Сарајеву продужена због ниских температура
БиХ за деценију остала без скоро 50.000 средњошколаца БиХ за деценију остала без скоро 50.000 средњошколаца
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    20h 6m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    23h 30m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    10h 36m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    18h 59m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    10h 17m
    0