Кнежево остало без аутобуске везе са свијетом

10.09.2021. 09:25
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Ниједан аутобус више не саобраћа из Кнежева нити према том градићу, што представља огроман проблем становништву ове мале општине, а поготово радницима и ђацима.

Имали су све до почетка ове седмице аутобуску линију која их је повезивала са Бањалуком, али је инспекција тај аутобус искључила из саобраћаја, тако да се мјештани сада морају сналазити на разне начине.

Из Инспектората Српске сазнајемо да је у оквиру инспекцијске контроле превозника "Транспорт" Кнежево у понедјељак, на захтјев Републичке саобраћајне инспекције, контролисани аутобус овог превозника упућен на ванредни технички преглед.

- Приликом ванредног техничког прегледа аутобуса утврђене су многобројне неисправности, те је републички саобраћајни инспектор то возило искључио из саобраћаја, уз одузимање потврде о регистрацији, као и регистарских ознака. Та мјера остаће на снази све до отклањања утврђених неисправности - кажу за "Независне новине" из Инспектората Републике Српске.

Локална власт се ухватила у коштац са новонасталом ситуацијом, а све би, очекује се, требало бити јасније у наредним данима.

Општински начелник Горан Боројевић рекао је за "Независне новине" да су јуче ујутру на састанак звали представника предузећа које је до сада обављало аутобуски превоз, али...

- Највјероватније ћемо кренути тражити другог превозника. Успоставили смо неке контакте па чекамо одговоре у смислу да ли су заинтересовани за увођење линија Кнежево - Бањалука. Дакле, покушавамо пронаћи другог превозника који би увео линије - рекао је Боројевић.

Милош Поповић, предсједник Савјета мјесне заједнице Јаворани, истиче да новонастала ситуација и те како представља проблем мјештанима.

- Треба нам редован превоз. Имате раднике, имате ђаке, који иду према Бањалуци. Аутобуска линија нам је и те како потребна - рекао је Поповић за "Независне новине".

И Горан Вујанчевић, предсједник Савјета мјесне заједнице Шолаји, истиче да им аутобуски превоз много значи.

- Тај превоз посебно значи за дјецу. Видјећу са мјештанима шта и како, гледаћемо да се нешто организује за ђаке. Чињеница је да нам свима треба превоз према Бањалуци, немају сви свој ауто - рекао је Вујанчевић.

И Предраг Велеушић, директор "Транспорта" Кнежево, потврђује да је њихов аутобус искључен из саобраћаја.

- Ми смо прије короне имали више аутобуса. Корона нас је уништила, заједно са дивљим превозницима, за које надлежни нису успјели наћи рјешење. У понедјељак су инспекција и два полицијска аута под ротацијом сачекале наш аутобус - рекао је Велеушић, те додао да је "Транспорт" Кнежево имао пет полазака из Кнежева и повратака из Бањалуке.

Према његовим ријечима, дивљи превозници су им годишње узимали између 150.000 и 200.000 марака.

- Не знам ко би то могао издржати. Ми нисмо могли. Зато су наша аута дошла у тако лошу ситуацију. Ми смо 2019. године имали око 300.000 КМ годишњег промета. У 2020. години, са доласком короне, ријеч је било о 136.000 КМ. А у овој години, за шест мјесеци, свега 42.000 марака промета. А нисмо отпуштали ниједног радника. Ја сам и очекивао да ће се ово десити - нагласио је Велеушић.

Коментари 0
Повезане вијести
Каменован аутобус који је превозио Србе на КиМ Каменован аутобус који је превозио Србе на КиМ
Аутобус слетио са пута у Сумбуловцу Аутобус слетио са пута у Сумбуловцу
На терену погинуо радник Електродистрибуције На терену погинуо радник Електродистрибуције
Најчитаније
 • Ухапшена лица због крађе у Источном Новом Сарајеву
  18h 26m
  0
 • Незгода у Дечанској улици, аутомобил откинуо стуб уличне расвјете
  6h 24m
  0
 • Минималац у Српској 650 КM
  12h 39m
  0
 • Да ли се некадашњи гигант дефинитивно гаси?
  14h 28m
  0
 • Свједок: Причао сам са дјететом да не чује како му силују мајку
  14h 5m
  0