Kneževo ostalo bez autobuske veze sa svijetom

10.09.2021. 09:25
0
IZVOR: nezavisne.com

Nijedan autobus više ne saobraća iz Kneževa niti prema tom gradiću, što predstavlja ogroman problem stanovništvu ove male opštine, a pogotovo radnicima i đacima.

Imali su sve do početka ove sedmice autobusku liniju koja ih je povezivala sa Banjalukom, ali je inspekcija taj autobus isključila iz saobraćaja, tako da se mještani sada moraju snalaziti na razne načine.

Iz Inspektorata Srpske saznajemo da je u okviru inspekcijske kontrole prevoznika "Transport" Kneževo u ponedjeljak, na zahtjev Republičke saobraćajne inspekcije, kontrolisani autobus ovog prevoznika upućen na vanredni tehnički pregled.

- Prilikom vanrednog tehničkog pregleda autobusa utvrđene su mnogobrojne neispravnosti, te je republički saobraćajni inspektor to vozilo isključio iz saobraćaja, uz oduzimanje potvrde o registraciji, kao i registarskih oznaka. Ta mjera ostaće na snazi sve do otklanjanja utvrđenih neispravnosti - kažu za "Nezavisne novine" iz Inspektorata Republike Srpske.

Lokalna vlast se uhvatila u koštac sa novonastalom situacijom, a sve bi, očekuje se, trebalo biti jasnije u narednim danima.

Opštinski načelnik Goran Borojević rekao je za "Nezavisne novine" da su juče ujutru na sastanak zvali predstavnika preduzeća koje je do sada obavljalo autobuski prevoz, ali...

- Najvjerovatnije ćemo krenuti tražiti drugog prevoznika. Uspostavili smo neke kontakte pa čekamo odgovore u smislu da li su zainteresovani za uvođenje linija Kneževo - Banjaluka. Dakle, pokušavamo pronaći drugog prevoznika koji bi uveo linije - rekao je Borojević.

Miloš Popović, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Javorani, ističe da novonastala situacija i te kako predstavlja problem mještanima.

- Treba nam redovan prevoz. Imate radnike, imate đake, koji idu prema Banjaluci. Autobuska linija nam je i te kako potrebna - rekao je Popović za "Nezavisne novine".

I Goran Vujančević, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Šolaji, ističe da im autobuski prevoz mnogo znači.

- Taj prevoz posebno znači za djecu. Vidjeću sa mještanima šta i kako, gledaćemo da se nešto organizuje za đake. Činjenica je da nam svima treba prevoz prema Banjaluci, nemaju svi svoj auto - rekao je Vujančević.

I Predrag Veleušić, direktor "Transporta" Kneževo, potvrđuje da je njihov autobus isključen iz saobraćaja.

- Mi smo prije korone imali više autobusa. Korona nas je uništila, zajedno sa divljim prevoznicima, za koje nadležni nisu uspjeli naći rješenje. U ponedjeljak su inspekcija i dva policijska auta pod rotacijom sačekale naš autobus - rekao je Veleušić, te dodao da je "Transport" Kneževo imao pet polazaka iz Kneževa i povrataka iz Banjaluke.

Prema njegovim riječima, divlji prevoznici su im godišnje uzimali između 150.000 i 200.000 maraka.

- Ne znam ko bi to mogao izdržati. Mi nismo mogli. Zato su naša auta došla u tako lošu situaciju. Mi smo 2019. godine imali oko 300.000 KM godišnjeg prometa. U 2020. godini, sa dolaskom korone, riječ je bilo o 136.000 KM. A u ovoj godini, za šest mjeseci, svega 42.000 maraka prometa. A nismo otpuštali nijednog radnika. Ja sam i očekivao da će se ovo desiti - naglasio je Veleušić.

Komentari 0
Povezane vijesti
Detalji nesreće u Crnoj Gori: Među povrijeđenima i državljanin BiH Detalji nesreće u Crnoj Gori: Među povrijeđenima i državljanin BiH
Primljeno sedmoro povrijeđenih u slijetanju autobusa sa puta Primljeno sedmoro povrijeđenih u slijetanju autobusa sa puta
Priveden vozač autobusa: Tvrdi da je osjetio bol u glavi pa sletio u provaliju Priveden vozač autobusa: Tvrdi da je osjetio bol u glavi pa sletio u provaliju
Najčitanije
 • Sjećanje: Šest godina bez Milana Mikana Kneževića
  11h 53m
  0
 • PU Istočno Sarajevo: Motociklista zadobio povrede opasne po život
  13h 21m
  0
 • Saborna crkva u Sarajevu proslavlja krsnu slavu
  11h 33m
  0
 • U saobraćajnoj nezgodi povrijeđeno sedam lica
  8h 39m
  0
 • Izazovna i neistražena pećina kod Sokoca (FOTO)
  14h 22m
  0