Ko из БиХ има јахте у Црној Гори?

15.11.2023. 11:38
1
ИЗВОР: forbes.n1info.ba

Из Босне и Херцеговине у регистру Управе поморске сигурности и управљања лукама је 13 јахти. Од тога су двије регистроване на компаније – Институт за грађевинарство ИГ доо Бања Лука и „Infinle Consulting doo“. Осталих 11 је у власништву физичких лица – Горана Станивуковића, Радивоја Самарџића, Фахрудина Радончића, Душка Ђукића, Младена Драгичевића, Бојана Предојевића, Драгана Аћимовића, Емира Гранова и Маје Радановић.

Од укупног броја регистрованих јахти у Црној Гори, највише тих луксузних пловила посједују Руси, 118, а слиједе држављани Србије са 117, показују посљедњи подаци Управа поморске сигурности и управљања лукама.

Из Управе за катастар и државну имовину за Форбес Црна Гора су рекли да нису у сазнању да се у Црној Гори међу власницима јахти налазе руски држављани који су под санкцијама.

Црна Гора се, након напада Русије на Украјину, придружила свим рестриктивним мјерама које је Европска унија усвојила против Русије и једног броја њених грађана.

У регистар јахти до аугуста ове године уписано их је укупно 419, а од тога црногорским држављанима припада 48.

Међу власницима јахти из Црне Горе су Дејан Бан, Миодраг Петрушић, Илија Пријић, Ненад Ивановић, Веско Лалевић, Дејан Видић, Реку Шкријељ, затим компаније „Еуро Техника МН“, „Воли Моторс“, „Рудо Монтенегро“, „Стадион“, „Љетопис Аутомотиве“, „Техноплус“, „Калампер“, „Зетаградња“, „Gugi commerce“. Регистар не садржи личне податке власника јахти.

Кад је ријеч о држављанима Србије, међу власницима јахти регистрованих у Црној Гори су Родољуб Драшковић, Милица Јовановић Митровић, Горан Ђаковић, Милан Јањић, Владимир Поповић, Небојша Шапоњић, Снежана Спасојевић, Милан Цолић…Један број јахти регистрован је на српске компаније „Maxim Media“, „BLL Aqua доо Београд“, „Смарт Медиа“, „Eurolux CO“, „Granit Invest“, „Virom Group“.

Међу руским власницима јахти нема предузећа, односно све су регистроване на физичка лица – Игора Финка, Александера Самкова, Александера Бондаренка, Игора Иванова, Александера Шмакова, Леонида Цветкова, Светлане Добровскаје.

Из Бјелорусије је у Црној Гори регистровано пет јахти, а из Украјине 16.

Власници из Бјелорусије су Александр Подсекин, Анатоли Бабичау, Вадим Сајапим..,а из Украјине Олена Давидова, Леонид Џјубенко, Олег Литвин, Јуриј Шеремет, Володимир Ободов, Игор Козубенко…

Из Хрватске су регистроване три јахте и то Милана Станишића, Љубомира Пламенца и Александра Милаковића.

Према Закону о јахтама, јахта је пловни објекат на моторни погон или једра, који може имати више од једног трупа, намијењен и опремљен за дужи боравак на мору, за разоноду, спорт и рекреацију, чија дужина је већа од седам метара и који се користи за личне потребе или привредну дјелатност.

У извјештају о раду Управе поморске сигурности за 2022. годину наведено је да је укупна накнада за упис јахти у регистар износила 38.823 евра. За продужење сертификата накнада је износила 15.088 евра, брисање јахти из регистра 900 евра, а за технички преглед 16.387 евра.

Аутор: Биљана Матијашевић, уредница ФОРБЕС Црна Гора

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Marko 15.11.2023. 12:48
    Je li ovo Infinle Consulting vlasnik jahte? To je ona firma sa Pala pored CM-a od Djordja Jugovica?
Повезане вијести
Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО) Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО)
Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ
НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    10h 24m
    8
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    12h 55m
    0
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    10h 38m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    10h 30m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    2h 45m
    0