Kо је одговоран за назадовање економије у Босни и Херцеговини

10.04.2021. 20:33
0
ИЗВОР: БН ТВ

Истраживање из ове године потврђује да грађани губе повјерење у систем и да нису задовољни развојем ситуације када је ријеч о економском напретку БиХ. Центар за политике и управљање наводи у анализи истраживања да грађани одговорност пребацују на политичку контролу економије у корупцију. 

Неповјерење у систем – тако би се могао окарактерисати однос грађана према економским политикама у БиХ. Економија је у посљедњих неколико година, по мишљењу грађана, назадовала.

Да би се остварио значајнији напредак у БиХ, раст БДП требао би бити много већи од 3 одсто, колико износи реална стопа раста у посљедњих десет година. Да се губи повјерење у систем  и да стање треба мијењати показују резултати истраживања Центра за политике и управљање. Резултати нису изненађујући, али нису ни охрабрујући

ПЕРЦЕПЦИЈЕ СТАЊА ЕКОНОМИЈЕ

46,6% - ЕКОНОМСКИ СМО НАЗАДОВАЛИ

39,2% - ЕКОНОМСКИ СМО СТАГНИРАЛИ

10,7% - ЕКОНОМСКИ СМО СЕ РАЗВИЈАЛИ

3,5%   - НЕ ЗНАМ 

ИЗВОР: ЦЕНТАР ЗА ПОЛИТИКЕ И УПРАВЉАЊЕ

Грађани, према наведеном истраживању, истичу да би институције требало више да раде на подстицању при запошљавању. Када је ријеч о запошљавању и даље проблеми постоје у јавним предузећима. У појединим вишак радника, у другим проблем презадуженост.

Ипак, више од половине анкетираних грађана и поред наведеног сматра да није потребно проводити додатну приватизацију. Иако грађани наводе да нове фабрике треба отварати држава, економисти истичу да се недовољно ради и на довођењу приватних инвеститора. 

- У Херцеговини имамо невјероватан бум производних капацитета. То нико није анализирао зашто се то баш тамо дешава, до појединих локација у Федерацији, као што је Горажде гдје су двије фабрике нове направљене. Имамо те изузетно добре примјере од којих нико неће ништа да научи. Ми у РС апсолутно ништа не радимо да створимо амбијент у коме ће људи инвестирати, гдје ћемо ако ништа друго, поклонити им земљу да покрену капиталну инвестицију и да на неки начин буду стимулисани- поручује економиста Зоран Павловић. 

Правна несигурност приликом покретања посла и даље представља главни проблем када је ријеч о самозапошљавању. Грађани не вјерују ни контролним органима, односно инспекцији, па се поставља питање оправданости постојећег курса развоја.

Ако и постоји, додатно је оптерећен пандемијом која је потресла и богатије и развијеније земље. Изостанак одговорности не доприноси побољшању стања, а политичка контрола већине процеса, па и економског развоја не буде наду да ће се стање мијењати.  

- Нисам видјела у посљедњих 20 година да је постојала јасна визија економског напретка, него је то споредно и мислим да ни стручна јавност није одговорила том проблему. Ту би се сви могли пронаћи кривим  стручна и научна јавност и у коначници политичари-  истиче економиста Јелена Тривић. 

А како се до сада управљало економијом показују поједини подаци да ће за грађане још дуго бити недостижан живот грађана у другим европским земљама. Тачније, БиХ би према појединим анализама, стандард Европске Уније могла да достигне за 100 година. Овим темпом развоја и одлива становништва поставља се питање да ли ће за један вијек имати ко да прослави успјех.

Коментари 0
Повезане вијести
Сарајевско ратиште 1992 - 1995 (Први дио) Сарајевско ратиште 1992 - 1995 (Први дио)
Које су предности соларних панела на крову куће Које су предности соларних панела на крову куће
Прогнозе економиста за 2024: Већина проблема прелила се у ову годину Прогнозе економиста за 2024: Већина проблема прелила се у ову годину
Најчитаније
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    22h 40m
    0
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    15h 8m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    20h 41m
    2
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    21h 33m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    21h 38m
    0