Ко је одговоран за смрт бебе у Болници “Србија” у Источном Сарајеву?

21.02.2020. 19:22
7

Породица Бозало из Источног Сарајева тражи одговорност за смрт своје бебе која се десила 17. фебруара ове године на Одјељењу за гинекологију Болнице “Србија”. Тврде да је у питању љекарска грешка и немар, те да се десио низ неправилности са фаталним посљедицама. Због тога су тужили Болницу.

Дејана Бозало је током трудноће имала редовне прегледе у Болници „Србија“ и у једној приватној клиници. Породица тврди да је трудноћа уредно праћена и да је документација показивала да је са бебом све било у реду. Термин порођаја је био 1. фебруар, а обављен је тек 17. фебруара увече, када је беба већ била мртва.

Порођај одгођен без ваљаног разлога?

Породица Бозало, такође, тврди да су гинеколози у овој болници инсистирали на порођају природним путем.

-Докторица очито није правилно пратила трудноћу моје снахе. Инсистирала је на порођају природним путем, иако је термин увелико пређен, а услови за порођај су били задовољени већ 8. фебруара. Нажалост, није јој предложила царски рез, нити вагиналете које се користе као припрема пред пород. Такође је рађена и амниоцентеза, која није упућивала на било каква обољења или деформитете - прича нам Бојана Бозало, сестра Дејаниног супруга.

Дејана Бозало је у Болници „Србија“ провела пет дана, гдје ништа није подузето у вези са евентуалним порођајем, након чега је пуштена кући.

-Ишла је редовно на контроле и са бебом је било све у реду, о чему имамо сву потребну документацију. Чак и два дана прије смрти бебе, тачније 15. фебруара, нису запажене никакве сметње - рекао је Бојан Бозало, Дејанин супруг.

Агонија се продужила све до 17. фебруара, када је несрећним родитељима на ултразвучном прегледу у 13 сати саопштено да је беба у стомаку мртва. Начелница Одјељења за гинекологију др Бранка Пекић Семиз, требало је да обави порођај, али Бозало кажу да се она тог дана уопште није појавила у болници, односно није обишла породиљу.

-Пустили су је да осам сати носи мртву бебу у стомаку, чиме су свакако угрозили и њен живот, па је порођај обављен тек у 21 сат уз присуство мог брата - истиче Бозало за „Директ“.

Запослени Болнице “Србија” изражавају дубоко жаљење због губитка плода ове пацијентице, те наглашавају да су на располагању да породици одговоре на сва евентуална питања.

-Установа је преузела све законски обавезујуће кораке да се овај случај детаљно и у потпуности испита. Уколико се утврде било какве неправилности и евентуална одговорност медицинског особља, спремни смо да преузмемо одговарајуће мјере, а стојимо на располагању и другим надлежним органима - саопштио је Далибор Бошковић из Службе за односе са јавношћу.

Након шока, туге и психофизичке тортуре коју је ова породица прошла није им остало ништа друго него да случај пријаве полицији и да туже ову установу због немара и порођаја са смртним исходом.

О узроку смрти моћи ће се говорити више након налаза патолога, који се очекује у наредном периоду.

Коментари 7
 • Generic placeholder image
  Ja 23.02.2020. 21:45
  Zanimame me darko da li bi tako govorio da se i tebi to desilo, ona nije doktorica nego "ubica" ako je tekst tacan
 • Generic placeholder image
  Android 23.02.2020. 17:56
  Beba je umrla kakvo hvaljenje doktorice užas
 • Generic placeholder image
  Анонимно 22.02.2020. 20:56
  To nije plod nego beba... tuga
 • Generic placeholder image
  Darko Ignjatovic 22.02.2020. 20:06
  Uostalom, parkovi i ulice istocnog sarajeva su Bogu hvala preplavljeni djecom. Radi se o hiljadama koje su prosli kroz ruke i brigu dr. Branke.
 • Generic placeholder image
  Darko Ignjatovic 22.02.2020. 20:05
  Ja licno imam samo rijeci hvale za doktoricu, a znam da je mnogo mnogo takvih, odnosno vecina mladih roditelja u nasem gradu.
 • Generic placeholder image
  Darko Ignjatovic 22.02.2020. 20:04
  Moja licna iskustva su krajnje pozitivna, a to mi potvrdjuje i veliki broj prijatelja koji u cudu iscitavaju sve ove bljuvotine na racun pomenute zdravstvene radnice.
 • Generic placeholder image
  Darko Ignjatovic 22.02.2020. 20:03
  Potpuno sam saglasan sa vama. Uz duzno postovanje i iskreno saucesce porodici, ipak cu reci da je u ovih nekoliko dana izneseno more netacnih navoda, optuzbi i osuda na racun doktorice Pekic-Semiz.
Повезане вијести
Источно Сарајево: Појачана контрола цијена основних животних намирница
Вуковић: Нема обољелих, морамо бити спремни за сваки сценарио
Пожар на породичној кући у Војковићима
Најчитаније
 • У Источном Сарајеву 9 лица прекршило забрану кретања
  27.03.2020
  0
 • Објављена имена још 13 особа које су прекршиле мјере кућне изолације
  27.03.2020
  1
 • Заражени вирусом корона пријетио да ће се убити јер је незадовољан смјештајем у СЦ “Никола Тесла”
  26.03.2020
  0
 • Пожар на породичној кући у Војковићима
  27.03.2020
  0
 • Проглашено ванредно стање у Републици Српској
  28.03.2020
  0