Ko je odgovoran za smrt bebe u Bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu?

21.02.2020. 19:22
7
IZVOR: direkt-portal.com

Porodica Bozalo iz Istočnog Sarajeva traži odgovornost za smrt svoje bebe koja se desila 17. februara ove godine na Odjeljenju za ginekologiju Bolnice “Srbija”. Tvrde da je u pitanju ljekarska greška i nemar, te da se desio niz nepravilnosti sa fatalnim posljedicama. Zbog toga su tužili Bolnicu.

Dejana Bozalo je tokom trudnoće imala redovne preglede u Bolnici „Srbija“ i u jednoj privatnoj klinici. Porodica tvrdi da je trudnoća uredno praćena i da je dokumentacija pokazivala da je sa bebom sve bilo u redu. Termin porođaja je bio 1. februar, a obavljen je tek 17. februara uveče, kada je beba već bila mrtva.

Porođaj odgođen bez valjanog razloga?

Porodica Bozalo, takođe, tvrdi da su ginekolozi u ovoj bolnici insistirali na porođaju prirodnim putem.

-Doktorica očito nije pravilno pratila trudnoću moje snahe. Insistirala je na porođaju prirodnim putem, iako je termin uveliko pređen, a uslovi za porođaj su bili zadovoljeni već 8. februara. Nažalost, nije joj predložila carski rez, niti vaginalete koje se koriste kao priprema pred porod. Takođe je rađena i amniocenteza, koja nije upućivala na bilo kakva oboljenja ili deformitete - priča nam Bojana Bozalo, sestra Dejaninog supruga.

Dejana Bozalo je u Bolnici „Srbija“ provela pet dana, gdje ništa nije poduzeto u vezi sa eventualnim porođajem, nakon čega je puštena kući.

-Išla je redovno na kontrole i sa bebom je bilo sve u redu, o čemu imamo svu potrebnu dokumentaciju. Čak i dva dana prije smrti bebe, tačnije 15. februara, nisu zapažene nikakve smetnje - rekao je Bojan Bozalo, Dejanin suprug.

Agonija se produžila sve do 17. februara, kada je nesrećnim roditeljima na ultrazvučnom pregledu u 13 sati saopšteno da je beba u stomaku mrtva. Načelnica Odjeljenja za ginekologiju dr Branka Pekić Semiz, trebalo je da obavi porođaj, ali Bozalo kažu da se ona tog dana uopšte nije pojavila u bolnici, odnosno nije obišla porodilju.

-Pustili su je da osam sati nosi mrtvu bebu u stomaku, čime su svakako ugrozili i njen život, pa je porođaj obavljen tek u 21 sat uz prisustvo mog brata - ističe Bozalo za „Direkt“.

Zaposleni Bolnice “Srbija” izražavaju duboko žaljenje zbog gubitka ploda ove pacijentice, te naglašavaju da su na raspolaganju da porodici odgovore na sva eventualna pitanja.

-Ustanova je preuzela sve zakonski obavezujuće korake da se ovaj slučaj detaljno i u potpunosti ispita. Ukoliko se utvrde bilo kakve nepravilnosti i eventualna odgovornost medicinskog osoblja, spremni smo da preuzmemo odgovarajuće mjere, a stojimo na raspolaganju i drugim nadležnim organima - saopštio je Dalibor Bošković iz Službe za odnose sa javnošću.

Nakon šoka, tuge i psihofizičke torture koju je ova porodica prošla nije im ostalo ništa drugo nego da slučaj prijave policiji i da tuže ovu ustanovu zbog nemara i porođaja sa smrtnim ishodom.

O uzroku smrti moći će se govoriti više nakon nalaza patologa, koji se očekuje u narednom periodu.

Komentari 7
  • Generic placeholder image
    Ja 23.02.2020. 21:45
    Zanimame me darko da li bi tako govorio da se i tebi to desilo, ona nije doktorica nego "ubica" ako je tekst tacan
  • Generic placeholder image
    Android 23.02.2020. 17:56
    Beba je umrla kakvo hvaljenje doktorice užas
  • Generic placeholder image
    Anonimno 22.02.2020. 20:56
    To nije plod nego beba... tuga
  • Generic placeholder image
    Darko Ignjatovic 22.02.2020. 20:06
    Uostalom, parkovi i ulice istocnog sarajeva su Bogu hvala preplavljeni djecom. Radi se o hiljadama koje su prosli kroz ruke i brigu dr. Branke.
  • Generic placeholder image
    Darko Ignjatovic 22.02.2020. 20:05
    Ja licno imam samo rijeci hvale za doktoricu, a znam da je mnogo mnogo takvih, odnosno vecina mladih roditelja u nasem gradu.
  • Generic placeholder image
    Darko Ignjatovic 22.02.2020. 20:04
    Moja licna iskustva su krajnje pozitivna, a to mi potvrdjuje i veliki broj prijatelja koji u cudu iscitavaju sve ove bljuvotine na racun pomenute zdravstvene radnice.
  • Generic placeholder image
    Darko Ignjatovic 22.02.2020. 20:03
    Potpuno sam saglasan sa vama. Uz duzno postovanje i iskreno saucesce porodici, ipak cu reci da je u ovih nekoliko dana izneseno more netacnih navoda, optuzbi i osuda na racun doktorice Pekic-Semiz.
Povezane vijesti
Košarkaši „Slavije“ u nedjelju dočekuju „Posušje“ Košarkaši „Slavije“ u nedjelju dočekuju „Posušje“
Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
Novčana podrška maturantima od opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo Novčana podrška maturantima od opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    20h 49m
    5
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    18h 24m
    7
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    23h 32m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    4h 23m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    2h 50m
    0