Код Улциња пронађени остаци православног храма

29.01.2022. 21:08
0
ИЗВОР: СРНА

Остаци средњовјековног православног храма пронађени су данас код Улциња, на лијевој обали увале Валданос, а по предању је био посвећен Светом Николају Чудотворцу, рекао је парох улцињски Синиша Смиљић.

Смиљић је навео да, према начину обраде камена и зидања, прве анализе говоре да се ради о средњовјековном храму димензија четири са 2,5 метра, који је зидан на морским хридима и његово остаци су свега неколико метера од морске воде.

- Јасно се виде зидине храма, висине и до два метра са сјеверне стране, док је са јужне велики нанос земље, тако да зидови вире свега педесетак центиметара, на источној је полукружна апсида олтара, а са западне стране улаз у храм - навео је парох Смиљић.

На данашњи празник Часних верига православни мјештани окупили су се на иницијативу улцињског свештенства да помогну у акцији крчења прилаза васкрслој светињи.

Мјештатнин Милорад Ђаконовић каже да предање говори да је храм изградио православни Грк, чији су се синови послије бродолома спасили управо на хридима, на мјесту овог храма, те да је у знак захвалности Светом Николају, познатом заштитнику морнара и морепловаца, њихов богати отац саградио храм.

Мјештани су причали да су се о великим празницима раније "чула звона од ове стране", иако нигдје у близини тада није било храма који је у функцији и тумачили су то као неки знак чуда Божијег. 

Коментари 0
Повезане вијести
НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО
Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО) Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО)
Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    9h 4m
    11
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    7h 48m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    20h 15m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    2h 33m
    0
  • У Неуму упецан најопаснији морски пас Јадрана
    22h 34m
    0