Која чет апликација је најбоља за вас?

20.01.2021. 19:21
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Због чега се дигла велика бука око апликација за разговоре и видео-позиве? Подаци су, како се каже, нафта новог доба.

Наравно, подаци су највећа вриједност многих компанија, које заправо обликују понуду и управљају својим пословима. Тако је и у овом случају - подаци су ти који су изазвали до сада невиђене миграције корисника с једне апликације за дописивање, на неку другу, преноси б92.

Добро је знати да компанија Фејсбук у свом власништву, осим истоимене друштвене мреже и Инстаграма, има и WhatsApp, апликацију за ћаскање. Оно што Фејсбук жели, јесте да обједини све те податке које корисници дају користећи те апликације.

У намјери да све своје платформе додатно повежу, одлучили су да се одрекну свих оних који на то не пристану. Тако су заправо корисницима WhatsAppa саопштили да, уколико не желе да пристану на нове услове, могу да се "поздраве" са апликацијом.

Управо је тај ултиматум додатно разбјеснио кориснике, па је зато и уследио масовни егзодус са WhatsAppa на алтернативне чет апликације попут Сигнала и Телеграма.

Грађани чланица ЕУ и Велике Британије, захваљујући ЕУ регулативи, дијелом су за сада ипак поштеђени те компликације и, како је саопштено, њихови подаци са WhatsAppa неће се интегрисати у Фејсбук, мада ће и они морати да пристану на нове услове и ажурирања.

Фејсбук обједињавање података објашњава бољим корисничким искуством. Наиме, тиме би "побољшао" персонализовану понуду огласа која се већ догађа. Ако користите Фејсбук, већ сте навикли да вам искачу огласи који су повезани са вашим претраживањима и интересима које сте исказали кликовима на тој платформи.

Осим овога, ако нешто купите користећи Фејсбук, продавац би могао да вас нађе и на WhatsApp апликацији. Разговори остају енкриптовани, што значи да садржај не би упао у категорију прикупљања података, али свакако би се знало са ким и колико дуго причате.

Истина, већина тих података и није непозната, али овако би вашим пристанком била и додатно експлоатисана. Многи немају ништа против чињенице да се платформе попут Фејсбука на неки начин све више "брину" о њима, други пак зазиру од било којег облика дијељења личних података.

Европљани су, према свим истраживањима, најосетљивији кад је реч о приватности. Која је алтернатива? Илон Муск предложио је Сигнал, а многи су одабрали и Телеграм.

Сигнал је, на примјер, "open source", што значи да сви могу да виде код и начин функционисања и самим тим да укажу на потенцијалну рањивост система, а додатно и непрофитне организације.

Телеграм је, истичу стручњаци, мање сигуран, јер своју енкрипцију развија сам, те су се у томе показали и одређени пропусти, иако је и даље сигурнији од WhatsAppa јер не дијели податке са Фејсбуком. Енкриптује разговоре у делу "тајних разговора", док је Сигналу та енкрипција основно подешавање.

Подјсетимо, када су 7. јануара најављене промене политике приватности, Телеграм је преузело готово 1,7 милиона корисника, а Сигнал 1,2 милиона. Истовремено је, до тада доминантни WhatsApp, имао само 1,3 милиона преузимања.

Ракутен Вибер, такође чет апликација, одмах након објаве нових услова WhatsAppa, понудио се као алтернативни избор, критикујући ову промену правила приватности.

Да сумирамо - ако желите боље корисничко искуство и једноставније дијељење линкова и осталих података, а при том вас не забрињава приватност нити ко све има ваш број телефона, немате никакве бриге око WhatsAppa.

С друге стране, ако желите да будете што више невидљиви на мрежама, одаберите неку алтернативну чет апликацију. Потпуна је приватност немогућа, али видљивост се донекле може контролисати.

Коментари 0
Повезане вијести
Пад Фејсбука и Инстаграма скупо коштао Марка Закерберга Пад Фејсбука и Инстаграма скупо коштао Марка Закерберга
Прорадили и „Фејсбук“ и „Инстаграм„ Прорадили и „Фејсбук“ и „Инстаграм„
Пао Инстаграм: Корисници широм свијета пријављују проблеме Пао Инстаграм: Корисници широм свијета пријављују проблеме
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    9h 29m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    18h 21m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    12h 12m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    15h 57m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    7h 4m
    4