Која европска земља има најбољи пензиони систем?

23.12.2023. 21:56
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Исланд, Холандија и Данска проглашене су за земље које имају најбоље пензионе системе, према годишњој листи америчке консултантске компаније Мерцер.

- Сва три имају велике индустријске фондове са дефинисаним доприносима радника и послодаваца. Имају обавезне или квази-обавезне шеме. Ове земље имају користи од добре економије обима у односу на фрагментиранија тржишта као што је Уједињено Краљевство за професионалне пензије - рекао је Еимар Валш за ЦНБЦ, Мерцеров шеф за инвестиције и богатство.

Холандија је ове године добила највец́у укупну вриједност индекса (85,0) захваљујуц́и добрим бенефицијама, снажној бази средстава и доброј регулативи, док су се популарне европске дестинације попут Шпаније, Италије и Хрватске суочиле са неким недостацима. Мерцер индекс се састоји од три поткатегорије у којима се оцјењује пензиони систем: адекватност, одрживост и интегритет.

Прикладност примања

Кључни циљ сваког пензионог система треба да буде да обезбиједи адекватан приход за пензионере, у суштини сигурносну мрежу. Способност влада да створе подстицаје за особе са просјечним примањима да штеде за пензију игра важну улогу за здравље сваког система.

Дизајн плана плац́ања је такође кључан, према Мерцеровом рангирању, и да ли радници могу да наставе да прикупљају бенефиције када су привремено ван радне снаге, за његу дјеце или болест. Португал је заузео прво мјесто по овом показатељу са оцјеном 86,7 у посљедњем Мерцеровом извјештају, због свог јавног пензијског система заснованог на заради.

Холандија је била близу са резултатом 85,6. Оба система имају минималну пензију, стварајуц́и мрежу чак и за групе са најнижим приходима. Најнижи рејтинг у Европи имала је Пољска која је заузела 31. мјесто у свијету са оценом 59,8.

Португал је такође проглашен за најбољу европску земљу за пензионисање од стране компаније за пресељење Мовинг то Спаин. У јунском извјештају, рангирао је европске земље на основу неколико фактора као што су визе, плаже, безбједност и цијене куц́а. Друга листа компаније за управљање богатством Блацктовер, објављена 2021. године, рангира много вец́и број европских нација и ставила је Бјелорусију на посљедње мјесто користец́и неколико кључних фактора.

Интегритет

Финансијски пензиони планови које обезбјеђује приватни сектор такође играју важну улогу у стабилности пензионог система у земљи. Мерцер индекс испитује да ли приватни пензиони планови у земљама стварају довољно вриједности за чланове и да ли постоји довољно повјерења јавности у ове програме.

Финска је имала најбољи резултат у погледу интегритета са 90,9 2023. Белгија је на другом мјесту са 88,2, а Холандија на трец́ем мјесту са оцјеном 87,7. Француска је била најлошија у Европи са резултатом 54,4. Примјетно је да су САД такође постављене знатно испод глобалног просјека са 59,5 поена у овој категорији.

Финска је такође класификована као „срец́но мјесто“ за пензионисање према Натикис индексу. Упркос томе што није ушла у Натикис-ових првих 10 у укупним резултатима, Финска је пету годину заредом предводила категорију „квалитета живота“ инвестиционе банке. Висока оцјена срец́е, висок квалитет ваздуха, вода и канализација и биодиверзитет главни су покретачи позиције број један Финске, наводи се у саопштењу.

Норвешка је била најбоља у Натикис индексу за 2023. годину, задржавши своје мјесто из прошле године и са укупним резултатом од 83%. Швајцарска је на другом мјесту у укупном индексу и на врху је „финансије у категорији пензионисања“.

Одрживост система

Мерцер вјерује да економски раст једне земље на дуги рок такође игра кључну улогу, јер то директно утиче на број људи у радној снази и количину новца који се штеди за пензију. Поред тога, износ дуга које земља има и износ јавног новца који троши на пензије, утичу на одрживост њеног пензионог система.

На основу ових фактора, Исланд има најодрживији систем у Европи са оцјеном 83,8. Одмах иза су Данска и Холандија са 82,5 и 82,4. Најнижи резултат у Европи има Италија са 23,7, а прати је Шпанија са оцјеном 28,5.

Међутим, Мерцер'с Валсх је напоменуо да постоје неки благи фактори које индекс не узима у обзир, а који би и даље могли учинити земље попут Италије и Шпаније популарним одредиштима за пензионисање за многе људе.

- Доста се фокусирамо на пензиони систем, али то није једина ствар коју треба узети у обзир. То је важан баланс. Много тога зависи и од пореског система, климе и културе земље и да ли људи тамо заиста могу да буду срец́ни - рекла је она, преноси Телеграф Бизнис.

Коментари 0
Повезане вијести
Седам пензионера у Српској прима пензију већу од 3.000 КМ Седам пензионера у Српској прима пензију већу од 3.000 КМ
Трново: До 8. маја пријаве за бањску рехабилитацију Трново: До 8. маја пријаве за бањску рехабилитацију
Србија исплаћује 13.000 пензионера у Републици Српској Србија исплаћује 13.000 пензионера у Републици Српској
Најчитаније
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    22h 24m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    23h 35m
    0
  • Света тајна Јелеосвећења у Храму Светог Василија Острошог у сриједу
    5h 15m
    0
  • Џију-џицу клубу „Јахорина“ 62 медаље у Бањалуци
    8h 14m
    3
  • Навршило се 106 година од смрти Гаврила Принципа
    10h 50m
    0