Које лијекове је безбједно користити у трудноћи?

24.07.2019. 19:16
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Одлазак труднице породичном љекару због упале грла, синуса или мокраћних канала може бити једнако стресан и за њу, али и за доктора, посебно за младе колеге, кажу они искуснији јер и будуће мајке, али и здравствени радници често имају многе дилеме када се очи у очи сретну у ординацији.

“Најчешћа недоумица је да ли смију прописати одређени антибиотик у трудноћи јер најчешће се и дешавају вирусне инфекције респираторних трактова, затим упале мокраћних путева, које је можда неопходно санирати прије него што пацијенткиња оде на преглед код гинеколога”, наводи др Нада Јањетовић, породични љекар у Дому здравља.

Када се у току трудноће прехладите, не идете гинекологу, каже др Јадранка Миличић-Ђурановић, специјалиста гинекологије и акушерства у Дому здравља, те тегобе збрињава породични љекар, који не може бити стручњак за све области, те има вјечиту дилему који лијекови смију да се пију у трудноћи.

Пракса је показала, кажу стручњаци, да постоје лијекови који нису штетни да се користе док је жена у другом стању, а један од њих, иако га становништво масовно користи, код трудница ипак изазива недоумице.

“Парацетамол је једини који је сигуран у цијелој трудноћи и нестероидни антиреуматик је сигуран, и то су лијекови које прописујемо, прописује и породични доктор, и трудница узима. Док је, рецимо, ацетилсалицилна киселина већ дискутабилна, да ли први, други, трећи триместар, мора се додатно размислити”, рекла је Миличић-Ђурановићева, те додала да су и пеницилини безбједни осим у случајевима када је пацијенткиња на њих алергична.

Владана Кецман, коју смо срели на предавању о употреби лијекова у трудноћи, које је за љекаре, медицинске сестре, техничаре и труднице организовано у Дому здравља, је у шестом мјесецу трудноће.

Због поремећаја хормона штитне жлијезде, уз консултације са гинекологом и ендокринологом, она редовно користи терапију, али када су у питању неки други лијекови, ова будућа мајка је на опрезу.

“Искрено, све док баш не морам користити лијекове, користим неке природне препарате, а баш ако мора, не можемо без доктора“, признала је Кецманова.

Не знајући да су трудне, дешава се да жене попију неки лијек који нису смјеле, а затим се обрате гинекологу, који у најдрастичнијим ситуацијама препоручује прекид трудноће из медицинских разлога.

“Рецимо, доксициклин је лијек из групе тетрациклина, довицин, доксициклин, како год се звао према фармацеутској кући, ако сте га пили, а нисте знали да сте трудница, а плод је виталан, морамо прекинути такву трудноћу из медицинских разлога”, појаснила је Миличић-Ђурановићева, те додала да таквих примјера нема много

Коментари 0
Повезане вијести
Несташица појединих лијекова у БиХ Несташица појединих лијекова у БиХ
Пријети ли нам велика несташица лијекова? Пријети ли нам велика несташица лијекова?
Здравствене установе без лијекова због опструкција Приштине Здравствене установе без лијекова због опструкција Приштине
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    11h 53m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    23h 26m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    23h 7m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    10h 7m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    7h 57m
    0