Колико младенце у Српској данас кошта просјечна свадба

20.03.2023. 11:06
5
ИЗВОР: nezavisne.com

Љубав, по свему судећи, ипак има своју цијену, то јесте, наравно, ако своју љубав планирате да крунишете свадбом.

Тако ће младенци који се одлуче за вјенчање, од самих позивница које ће трајати онолико колико их гости чувају, па до фотографија које ће трајати за живота, морати да издвоје око 20.000/25.000 КМ, па и до 30.000/35.000 КМ за око 200 гостију.

Ипак, много је овдје фактора који утичу на саму цијену, а не могу се изоставити ни поскупљења.

Наиме, почевши прво од сале, или "од столице", младенце ово може коштати од 40 до 45 КМ, па и до 100 КМ по особи. Ово зависи од сале, а и од града до града. Тако је у Бањалуци, на примјер, неки просјек од 50 до 100 КМ. У ову цијену је укључено мјесто једног госта, те храна и пиће за њега. Дакле, ако имате 200 гостију, а столица је 50 КМ, то је укупно 10.000 КМ, а ако је столица 100 КМ, за исти број гостију цијена је 20.000 КМ.

Сама свадбена сала није довољна, јер ју је потребно и декорисати по укусу младенаца. На ово је тешко ставити новчани оквир, али према ријечима појединаца који се баве декорацијом простора, цијене не иду испод 700 КМ, и то ако се ради о мањој сали.

Вјенчања без фотографа су незамислива. Одувијек је било да овај значајан животни моменат треба на овај начин овјековјечити, с тим да можда није увијек оволико коштало.

Према ријечима фотографа, најјефтинији пакет је 1.000 КМ, у шта су укључене фотографије од 500 КМ и видео-снимак од 500 КМ. Ова цијена се сматра апсолутним минимумом јер она може ићи и до 5.000 КМ, у зависности од жеље младенаца. Наиме, како кажу фотографи, свака млада има другачије захтјеве, некад желе специфичне фотографије, а често и путују у друге државе и романтичне градове како би одрадили свој свадбени фото-шутинг.     

Наравно, музика је неизоставна. Овдје су цијене у јако широком распону јер је много фактора који играју улогу. Од величине бенда, броја чланова, до величине сале, да ли младенци желе димне или свјетлосне ефекте, па надаље. Музичари су сагласни да испод 1.500 КМ не иде, с тим да цијена може ићи и до 6.000 КМ за мало луксузније варијанте.

Просјек који се овдје може извући је од 2.000 до 3.000 КМ, а још један занимљив фактор који бендови узимају обзир је да ли младенци дозвољавају наручивање пјесама, јер више пјесама значи више бакшиша. Па тако ако младенци ово "забране", цијена бенда скаче на отприлике 4.000 КМ.

Велики, а можда и кључни моменат сваког вјенчања је и младина вјенчаница. Неке младе купују, мада се може рећи да их већина изнајмљује вјенчаницу за свој посебан дан. Ту је цијена од 500 па све до 5.000 КМ, што даље имплицира да куповина може ићи само преко овог износа. Може се закључити да се најчешће изнајмљују вјенчанице са цијеном нешто већом од 1.000 КМ. Када платите тај износ, у већини случајева ово укључује вео, торбицу, корпу за кићење сватова, те корекцију вјенчанице према личним мјерама и жељама младенке. Тако да оне по завршетку вјенчања своје посебне хаљине носе на хемијско чишћење, а све о трошку продавнице гдје су их купиле.

Младе преферирају изнајмљивање, јер је куповина, како оне кажу, прескупа и једноставно се не исплати. Високе цијене вјенчаница је доста младих дјевојака навело да се одлуче за друге, економичније, а и креативније солуције, тако да умјесто вјенчанице купују бијеле хаљине које изнесу као вјенчанице. Исти ефекат за мање новца.

Како је младој потребна вјенчаница, тако је и младожењи потребно одијело, чија се цијена креће у просјеку између 300 и 700 КМ.

Да би младе биле потпуно спремне за свој посебан дан, често се одлуче за професионално шминкање, фризуру и нокте. Тако шминкање може коштати од 30 до 70 КМ, а фризура, са пробама, у просјеку 50 КМ. Даље, ту је и уређење ноктију, што је око 40 КМ.

"Ситница" без које се не може су бидермајери. Они су можда на цијену вјенчанице кусур, али у сваком случају су неизбјежни. Могу се наћи готово свугдје и коштају у просјеку око 50 КМ, а неки мало екстравагантнији и до 100 КМ.

Још једна ствар о којој младенци морају да размишљају су торте. Према нашим сазнањима, торта за око 150 до 200 гостију кошта 1.000 КМ, у шта није урачуната декорација. Ако је прављена од јефтинијих састојака, може се наћи и испод 1.000 КМ, за око 800 КМ.

Најчешће млади желе декорације које зависе од њиховог укуса, често су то перлице, листићи и слично. Принцип је такав да сластичарнице имају своје каталоге, а и можете доћи са сликом, па ће је направити по вашој жељи.

Иако ситно у поређењу са осталим трошковима, морамо рачунати и позивнице, које се крећу од око 0,30 па до 0,90 фенинга по комаду.

Још једна неизоставна ситница су и кићенице, односно цвјетни украси за сватове, који по комаду коштају неколико фенинга.

Поред сала, столова и гостију, ките се и аутомобили. Овдје цијене исто варирају у зависности од тога шта младенци желе, али крећу се отприлике са почетном цијеном од 40 до 50 КМ.

Када смо код аутомобила, младенци често за свој посебан дан желе да изнајме и посебан аутомобил. Прије су се често одлучивали за лимузине, чија је цијена изнајмљивања најчешће ствар договора.

Данас је веома популарно изнајмљивање олдтајмера за сликање. Тако се на огласима могу пронаћи олдтајмери за изнајмљивање који датирају и из тридесетих година 20. вијека, а коштају од 500 до 600 КМ.

Младени често желе да у свадбеној сали с њима буде и матичар, који ће озваничити моменат склапања њиховог брака. Ово младенце може да кошта између 200 и 350 КМ.

Иако су бурме "дужност" кумова, ипак су вриједне помена. Овдје има избора за све, тако да их има и за око 500 КМ, а скупљих има и до 1.000 КМ. Ту су на примјер оне од бијелог злата за 1.200 КМ, а има и оних са цирконима за 1.600 КМ.

Занимљивост вјенчања је, дало би се рећи, што младенци често унапријед дају само аванс, па након вјенчања, односно даривања од стране гостију, плате остатак трошкова.

Пише: Милица Драгичевић

Коментари 5
  • Generic placeholder image
    Leo 21.03.2023. 17:47
    Za Kateru...sto ste uklonili komentar
  • Generic placeholder image
    voxpopuli 21.03.2023. 08:25
    Znači da gosti ponesu minimalno 100 km za stolicu.Izgleda da što je svadba luksuznija da je brak kraći.
  • Generic placeholder image
    Савјет духовника 20.03.2023. 16:53
    Овај чланак би могао да буде увод у нову тему, о којој би пар чланака могао писати отац Дарко,или нпр. отац Георгије из Озерковића.

    Свадбе у овом облику како се организују, нису ни у складу са имовином стањем женика и невесте, нити одражавају традицију Срба, нит су у складу са учењем Цркве.

    Зато би духовници требали написати нешто,што би уразумило народ, и што би било што мање распада бракова.
  • Generic placeholder image
    Akcijareakcija 20.03.2023. 12:33
    Niste popa računali
  • Generic placeholder image
    Leo 20.03.2023. 11:37
    I ako ne ostane para za još jednu godinu guzovace mlada zapali istu veče i to ponekad sa"poklonima",koji se daju ...njoj...U najboljem slučaju nakon godinu dana se navlači zavjesa na ove skupe brakove...
Повезане вијести
У Српској све више младих људи који дарују крв У Српској све више младих људи који дарују крв
Српска богатија за 19 беба Српска богатија за 19 беба
Априлска пензија 30. априла Априлска пензија 30. априла
Најчитаније
  • Након свађе суграђанину пуцао у главу
    10h 43m
    0
  • Годишњица страдања Милице Ракић
    6h 9m
    0
  • Посни роштиљ од кромпира
    6h 19m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    6h 24m
    0
  • Српска легализује исплату плате у коверти
    5h 3m
    0