Колико спољашњи изглед политичара утиче на бираче

05.06.2021. 14:33
0
ИЗВОР: Srpskainfo.com

Поједини политичари на политичкој сцени БиХ, али и региона, поред својих дјела и посла којим се баве, пробудили су симпатије код јавности због става и начина на који одржавају стил, а многе припаднице љепшег пола кажу - и због своје атрактивности.

Тако је млади градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, увијек насмијан и дотјеран, омиљен код великог броја женског дијела јавности. Да је тако, показала је недавно једна дјевојка из Зрењанина која је прешла више од 400 километара и чекала 10 сати испред Градске управе како би упознала Станивуковића.

Бањалучанка Катарина М. наводи за Српскаинфо управо Станивуковића као једног од пожељнијих политичара у БиХ. Каже да Станивуковићу изглед у једну руку помаже, али може да представља и терет.

– Он је посвећен одржавању свог изгледа, што показује да је он неко ко исто тако детаљно може да буде посвећен и послу који обавља. С друге стране, та његова посвећеност изгледу може дјеловати као да губи доста времена на то, умјесто да енергију усмјери на нешто конкретније – сматра ова Бањалучанка.

Квалитети

Њен суграђанин Бојан Савчић каже за Српскаинфо да је за једног политичара важан изглед у смислу утиска који оставља, али да свакако није пресудан.

– Штавише, уколико нема неких других квалитета, а прије свега елоквенције, познавања материје, жеље за напретком и осталих вјештина које један политичар треба да има, то може бити терет. Људи под посебном лупом држе лијепе људе који се баве јавним послом, прије свега жене политичаре, јер је њихов физички изглед често тема која засјењује и покрива све остале квалитете – оцјењује Савчић.

Додаје да у систему без вриједности, који је дијелом на снази у БиХ, физички изглед може бити и неријетко јесте разлог за напредовање.

– Међутим, овакав систем вриједности је неодржив и води потпуном краху. Треба још рећи, оно што мора бити одлика сваког политичара или јавне личности, било да је мушкарац или жена, јесте уредност, педантност, поштовање кодекса облачења и понашања, што није физички изглед, али даје слику о тој особи – каже Савчић.

Утисак

Управо слику политичара са оваквим епитетима, осим Станивуковића, који долази из Републике Српске, оставили су, између осталих, у јавности свима добро познати бивши ватерполисти Вања Удовичић и Александар Шапић.

Удовичић, који је у више наврата био проглашен за најбољег спортисту свијета, прихватио је крајем 2013. године функцију министра омладине и спорта у Влади Србије, док је Шапић, који је предсједник СПАС-а, трећи пут за редом изабран за предсједника Општине Нови Београд.

Симпатије нису изостале ни када је ријеч о младом Дритану Абазовићу, црногорском политичару и потпредсједнику Владе Црне Горе.

Како о љепоти не вриједи расправљати, јер је она у очима посматрача, али је чињеница да својим ставом, самопоуздањем, наступом, манирима, харизмом, политичари доприносе утиску који остављају код бирачког тијела.

Стил

Када говоримо о Драшку Станивуковићу, јасно је да на политичкој сцени БиХ имамо политичара који много води рачуна о свом стилу облачења и лично је посвећен сваком модном детаљу. Каже ово за Српскаинфо социолог Ведран Француз.

– Много води рачуна и о свом здрављу, редовним тренинзима, спортским стилом живота, добром физичком формом. Засигурно да све ово утиче на бираче да му више вјерују јер га доживљавају као особу која је свему посвећена и која о свему брине – каже Француз.

Наводи да атрактивност политичара добија све већу важност на јавној сцени, како у Европи тако и БиХ. Додаје да што су политика, политички процеси и друштво комплексније, то ће више утицати да се и бирачи оријентишу према једноставнијим факторима, онима који су на сцени, видљиви, а не иза сцене.

– Ово је свакако нови тренд. Рађена су слична истраживања прије 20 година, али према посљедњим подацима који су нам доступни, атрактивност утиче на просјечног бирача пет одсто више у односу на неатрактивног. Једино што је утицајније на бирача од атрактивног политичара јесте политичар који је популаран у јавности – објашњава Француз.

Феномен

Додаје да су политичари све више свјесни да живе у визуелном добу, па све више воде рачуна о свом изгледу, облачењу, понашању.

– Ипак, бирачи не треба да површно посматрају и да одлучују тако. Напротив, потребно је да рационално одлучују – поручује Француз.

За гласаче је, каже он, мање компетентна она особа која дјелује неуредно, која оставља утисак особе која не води довољно рачуна о себи.

– Изглед је увијек имао утицај на прву импресију, која често утиче на доношење процјене и одлуке. Ипак, важно је рећи да данас са сигурношћу не можемо знати да ли је ово пролазна фаза или нови феномен, који ће у будућности имати одлучујућу улогу. Оно што са сигурношћу можемо тврдити је да многи велики лидери у прошлости, а и данас, своју популарност у јавности и утицајем на масе нису имали због љепоте него харизме, моћи коју им даје позиција коју су стекли. Само ако се сјетимо Тита, Стаљина или, данас, лидера Сјеверне Кореје Ким Џонг-уна, не можемо рећи да су (били) манекенског изгледа – каже Француз.

Љепота и изглед јеси важни, додаје он, али нису никад пресудни да постанете велике вође.

Коментари 0
Повезане вијести
Абазовић предао дужност Спајићу Абазовић предао дужност Спајићу
Драган Лукач осуђен на затворску казну због шамара Драшку Станивуковићу Драган Лукач осуђен на затворску казну због шамара Драшку Станивуковићу
Сви се богате, само Додик осиромашио Сви се богате, само Додик осиромашио
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    22h 9m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    20h 23m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    18h 13m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    10h 38m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    21h 28m
    0