Koliko spoljašnji izgled političara utiče na birače

05.06.2021. 14:33
0
IZVOR: Srpskainfo.com

Pojedini političari na političkoj sceni BiH, ali i regiona, pored svojih djela i posla kojim se bave, probudili su simpatije kod javnosti zbog stava i načina na koji održavaju stil, a mnoge pripadnice ljepšeg pola kažu - i zbog svoje atraktivnosti.

Tako je mladi gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, uvijek nasmijan i dotjeran, omiljen kod velikog broja ženskog dijela javnosti. Da je tako, pokazala je nedavno jedna djevojka iz Zrenjanina koja je prešla više od 400 kilometara i čekala 10 sati ispred Gradske uprave kako bi upoznala Stanivukovića.

Banjalučanka Katarina M. navodi za Srpskainfo upravo Stanivukovića kao jednog od poželjnijih političara u BiH. Kaže da Stanivukoviću izgled u jednu ruku pomaže, ali može da predstavlja i teret.

– On je posvećen održavanju svog izgleda, što pokazuje da je on neko ko isto tako detaljno može da bude posvećen i poslu koji obavlja. S druge strane, ta njegova posvećenost izgledu može djelovati kao da gubi dosta vremena na to, umjesto da energiju usmjeri na nešto konkretnije – smatra ova Banjalučanka.

Kvaliteti

Njen sugrađanin Bojan Savčić kaže za Srpskainfo da je za jednog političara važan izgled u smislu utiska koji ostavlja, ali da svakako nije presudan.

– Štaviše, ukoliko nema nekih drugih kvaliteta, a prije svega elokvencije, poznavanja materije, želje za napretkom i ostalih vještina koje jedan političar treba da ima, to može biti teret. Ljudi pod posebnom lupom drže lijepe ljude koji se bave javnim poslom, prije svega žene političare, jer je njihov fizički izgled često tema koja zasjenjuje i pokriva sve ostale kvalitete – ocjenjuje Savčić.

Dodaje da u sistemu bez vrijednosti, koji je dijelom na snazi u BiH, fizički izgled može biti i nerijetko jeste razlog za napredovanje.

– Međutim, ovakav sistem vrijednosti je neodrživ i vodi potpunom krahu. Treba još reći, ono što mora biti odlika svakog političara ili javne ličnosti, bilo da je muškarac ili žena, jeste urednost, pedantnost, poštovanje kodeksa oblačenja i ponašanja, što nije fizički izgled, ali daje sliku o toj osobi – kaže Savčić.

Utisak

Upravo sliku političara sa ovakvim epitetima, osim Stanivukovića, koji dolazi iz Republike Srpske, ostavili su, između ostalih, u javnosti svima dobro poznati bivši vaterpolisti Vanja Udovičić i Aleksandar Šapić.

Udovičić, koji je u više navrata bio proglašen za najboljeg sportistu svijeta, prihvatio je krajem 2013. godine funkciju ministra omladine i sporta u Vladi Srbije, dok je Šapić, koji je predsjednik SPAS-a, treći put za redom izabran za predsjednika Opštine Novi Beograd.

Simpatije nisu izostale ni kada je riječ o mladom Dritanu Abazoviću, crnogorskom političaru i potpredsjedniku Vlade Crne Gore.

Kako o ljepoti ne vrijedi raspravljati, jer je ona u očima posmatrača, ali je činjenica da svojim stavom, samopouzdanjem, nastupom, manirima, harizmom, političari doprinose utisku koji ostavljaju kod biračkog tijela.

Stil

Kada govorimo o Drašku Stanivukoviću, jasno je da na političkoj sceni BiH imamo političara koji mnogo vodi računa o svom stilu oblačenja i lično je posvećen svakom modnom detalju. Kaže ovo za Srpskainfo sociolog Vedran Francuz.

– Mnogo vodi računa i o svom zdravlju, redovnim treninzima, sportskim stilom života, dobrom fizičkom formom. Zasigurno da sve ovo utiče na birače da mu više vjeruju jer ga doživljavaju kao osobu koja je svemu posvećena i koja o svemu brine – kaže Francuz.

Navodi da atraktivnost političara dobija sve veću važnost na javnoj sceni, kako u Evropi tako i BiH. Dodaje da što su politika, politički procesi i društvo kompleksnije, to će više uticati da se i birači orijentišu prema jednostavnijim faktorima, onima koji su na sceni, vidljivi, a ne iza scene.

– Ovo je svakako novi trend. Rađena su slična istraživanja prije 20 godina, ali prema posljednjim podacima koji su nam dostupni, atraktivnost utiče na prosječnog birača pet odsto više u odnosu na neatraktivnog. Jedino što je uticajnije na birača od atraktivnog političara jeste političar koji je popularan u javnosti – objašnjava Francuz.

Fenomen

Dodaje da su političari sve više svjesni da žive u vizuelnom dobu, pa sve više vode računa o svom izgledu, oblačenju, ponašanju.

– Ipak, birači ne treba da površno posmatraju i da odlučuju tako. Naprotiv, potrebno je da racionalno odlučuju – poručuje Francuz.

Za glasače je, kaže on, manje kompetentna ona osoba koja djeluje neuredno, koja ostavlja utisak osobe koja ne vodi dovoljno računa o sebi.

– Izgled je uvijek imao uticaj na prvu impresiju, koja često utiče na donošenje procjene i odluke. Ipak, važno je reći da danas sa sigurnošću ne možemo znati da li je ovo prolazna faza ili novi fenomen, koji će u budućnosti imati odlučujuću ulogu. Ono što sa sigurnošću možemo tvrditi je da mnogi veliki lideri u prošlosti, a i danas, svoju popularnost u javnosti i uticajem na mase nisu imali zbog ljepote nego harizme, moći koju im daje pozicija koju su stekli. Samo ako se sjetimo Tita, Staljina ili, danas, lidera Sjeverne Koreje Kim Džong-una, ne možemo reći da su (bili) manekenskog izgleda – kaže Francuz.

Ljepota i izgled jesi važni, dodaje on, ali nisu nikad presudni da postanete velike vođe.

Komentari 0
Povezane vijesti
Abazović predao dužnost Spajiću Abazović predao dužnost Spajiću
Dragan Lukač osuđen na zatvorsku kaznu zbog šamara Drašku Stanivukoviću Dragan Lukač osuđen na zatvorsku kaznu zbog šamara Drašku Stanivukoviću
Svi se bogate, samo Dodik osiromašio Svi se bogate, samo Dodik osiromašio
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    7h 2m
    9
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    5h 58m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    21h 42m
    0
  • Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
    22h 54m
    0
  • Posljednji kondorov let
    19h 27m
    0