КОЛОС СДС: Хитна сједница о цијени електричне енергије

21.02.2023. 13:15
4
ИЗВОР: katera.news

На сједници Конференције локалне самоуправе Српске демократске странке (КОЛОС) у Источној Илиџи, ово радно тијело затражило је сазивање ванредне сједнице Скупштине савеза општина и градова у року од десет дана.

Како је Зоран Видић, начелник општине Брод и предсједник КОЛОС-а, објаснио, на дневни ред те сједнице би требало да се ставе теме цијене електричне енергије, те умањени приходи локалним заједницама по свим основама за јануар текуће године.

Како Видић наводи, КОЛОС тражи да се на том састанку дефинише умањење цијене електричне енергије за привреду, домаћинства и јавну расвјету, као и да се по хитном поступку покрене иницијатива за измјену закона о буџетском систему.

- Повећана цијена електричне енергије изазива домино ефекат у цијелој привреди што ће се одразити на животни стандард становника. Цијене  енергената, посебно електричне енергије, су важан фактор и утичу у свим трошковима и цијени коштања свих производа и услуга које пружају и локалне заједнице, као што је цијена расвјете – рекао је Видић, оцјењујући  тренутни начин обрачунавања електричне енергије непоштеним, јер погађа најугроженије слојеве становништва.

Осим ових закључака, према Видићевим ријечима, КОЛОС тражи да се у року 15 дана одржи тематска сједница Владе Републике Српске са свим начелницима општина и градова у саставу Републике Српске.

Како објашњава, тема би, на тој сједници, било утврђивање тарифе електричне енергије, измјена и допуна закона о буџетском систему по хитном поступку у контексту јачања локалних заједница и транспарентност јавног позива за инфраструктурне пројекте.

Слика

Фото: Предраг Крстовић

Видић је рекао да се са овим проблемима суочавају и остале локалне заједнице, посебно што су поскупљена услиједила након усвајања буџета локалних заједница.

Он је додао да ако не буду усвојени закључци КОЛОС-а СДС, начелници из Српске демократске странке размотриће напуштање Савеза градова и општина Републике Српске.

Маринко Божовић, начелник општине Источна Илиџа, један је од првих начелника који је јавно осудио тренутно обрачунавање електричне енергије.

Он је, након данашње сједнице КОЛОС-а, указао да ће грађани ефекте посебно осјетити у љетном периоду.

- Главне ефекте овог обрачунавања ћемо осјетити на љето, када неће доћи до промјене тарифе цијене електричне енергије. Проблеми са којима се сусрећу локалне заједнице већ су задесили привреду Републике Српске, а задесиће све становнике Српске – рекао је Божовић.

Како наводи Божовић, повећање цијене електричне енергије води до повећање цијена свих услуга и производа, посебно оних који су важни за животни стандард становништва.

- Они који су донијели одлуку о повећању тарифе, нису водили рачуна о грађанима. Практично говорећи, они су становницима Републике Српске наплатили прославу свих празника у јануару, када су били у својим кућама, прослављали ове српске празнике и морали да се грију на неки начин – навео је он.

Слика

Фото: Предраг Крстовић

Божовић је додао да се поскупљења осјете и у буџетима локалних заједница.

- Јавна расвјета је нешто што у 21. вијеку не би требало да буде питање, те би њена цијена требала да буде симболична, ако не бесплатна – рекао је он.

Према његовим ријечима, начелници локалних заједница спремни су на радикалне поступке како би Влада и сви одговорни у Републици Српској схватили у какав су положај довели становништво.

Љубиша Петровић, градоначелник Бијељине, истакао је да за политички циркус у Бијељини нема народног новца за бахаћење, расипање и потплаћивање.

Он је, на питање новинара зашто нису одобрена средстав за рад комисије за његов опозив, рекао да је новац преусмјерен на праве вриједниости.

- Као извршилац буџета искористо сам законску могућност да новац преусмјерим на субвенције родитељима чија дјеца похађају приватне вртиће, за новорођенчд и субвенције ученицима за превоз – рекао је он.

Слика

Фото: Предраг Крстовић

Милан Миличевић, в.д. предсједника СДС-а и начелник Теслића, објаснио је да комисији за спровођење реферндума, у суштини, новац није потребан.

- Говорећи из свог искуства, комисија поднесе свој мегаломански захтјев који се заснива на томе да се пар хиљада марака треба исплатити сваком члану те комисије на име неког хонорара. То нису средства која су планирана у буџету, тако да се поставља питање како ће они који су замислили референуд да га спроведу – рекао је он.

Миличевић је додао да се такође поставља питање о коликим хонорарима се ради, те да ли их треба дати за посао којим се иде директно против стандарда грађана Бијељине и локалног буџета.

- Поставља се питање и за шта им треба тај новац. За листиће које ће штампати на чудан начин, не зна се ко ће их штампати, на који начин ће направити јавну набавку. Њих не занима транспаретност, нумерисање, заштита листића – рекао је он.

Слика

Фото: Предраг Крстовић

Како наводи Миличевић, листићи ће се највјероватније, као што је то било у његовој локалној заједници прије три године, штампати на начин који одговара онима који су опозив покренули.

- Листићи ће се највјероватније штампати у својој сопственој режији, у неограниченом броју, без заштите и са својим печатом. Сигуран сам да градоначелник Бијељине не жели да учествује у амнестирању такве врсте криминала – закључио је Миличевић.

Коментари 4
  • Generic placeholder image
    Leo 22.02.2023. 10:21
    Prvo...sto su se svi nabili za govornicu ko mali romi na ogradu..Drugo...koga vi iz SDS zajebavate vašim "patriotizmom"..Gurnuli ste trojanca na izbore i zgadaili i ono malo volje narodu za promjene...i gdje sad Ljigo iz Rogatice...više mu se ne srbuje...Medjutim,tu mu je rođak koji sunovracuje Sokolac godinama i vi opet nista..
  • Generic placeholder image
    Antiformalista 21.02.2023. 14:59
    I ovo je, kao što je bila ona kofol pobuna Snsd-a Istočnog Sarajeva protiv imenovanja Nešića, čisti formalizam, samo da vi, SDS, uhvatite makar i onaj najsitniji poen kod naroda jer ste proračunali da vam je tek toliko potrebno da vas naivni ponovo izaberu na državne jasle, a uraditi konkretno ništa nećete.
  • Generic placeholder image
    Građanin 21.02.2023. 14:09
    Poštovani,
    Pohvalno je što se neko brine i za građane Srpske i kako će oni izaći na kraj sa poskupljenjem električne energije, ali sugerišem Vam da bi trebali na dnevni red uvrstiti i zatražiti smanjenje poreza na imovinu u opštinama u kojima je on dva do tri puta veći nego u ostalim opštinama.
  • Generic placeholder image
    Građanin 21.02.2023. 14:03
    Poštovani,
    Pohvalno je što se neko brine i za građane Srpske i kako će oni izaći na kraj sa poskupljenjem električne energije, ali sugerišem Vam da bi trebali na dnevni red uvrstiti i zatražiti smanjenje poreza na imovinu u opštinama u kojima je ona dva do tri puta veća nego u ostalim opštinama.
Повезане вијести
Филм о доктору Лазићу – трајни подсјетник на хирурга "напаћеног српског народа" (ФОТО) Филм о доктору Лазићу – трајни подсјетник на хирурга "напаћеног српског народа" (ФОТО)
Снимање филма о доктору Лази у Источној Илиџи Снимање филма о доктору Лази у Источној Илиџи
Сјећање на напад 14. маја 1992. и јуначке синове Српске Илиџе Сјећање на напад 14. маја 1992. и јуначке синове Српске Илиџе
Најчитаније
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    16h 33m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    22h 6m
    2
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    22h 58m
    1
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    2h 6m
    0
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    23h 3m
    0