KOLOS SDS: Hitna sjednica o cijeni električne energije

21.02.2023. 13:15
4
IZVOR: katera.news

Na sjednici Konferencije lokalne samouprave Srpske demokratske stranke (KOLOS) u Istočnoj Ilidži, ovo radno tijelo zatražilo je sazivanje vanredne sjednice Skupštine saveza opština i gradova u roku od deset dana.

Kako je Zoran Vidić, načelnik opštine Brod i predsjednik KOLOS-a, objasnio, na dnevni red te sjednice bi trebalo da se stave teme cijene električne energije, te umanjeni prihodi lokalnim zajednicama po svim osnovama za januar tekuće godine.

Kako Vidić navodi, KOLOS traži da se na tom sastanku definiše umanjenje cijene električne energije za privredu, domaćinstva i javnu rasvjetu, kao i da se po hitnom postupku pokrene inicijativa za izmjenu zakona o budžetskom sistemu.

- Povećana cijena električne energije izaziva domino efekat u cijeloj privredi što će se odraziti na životni standard stanovnika. Cijene  energenata, posebno električne energije, su važan faktor i utiču u svim troškovima i cijeni koštanja svih proizvoda i usluga koje pružaju i lokalne zajednice, kao što je cijena rasvjete – rekao je Vidić, ocjenjujući  trenutni način obračunavanja električne energije nepoštenim, jer pogađa najugroženije slojeve stanovništva.

Osim ovih zaključaka, prema Vidićevim riječima, KOLOS traži da se u roku 15 dana održi tematska sjednica Vlade Republike Srpske sa svim načelnicima opština i gradova u sastavu Republike Srpske.

Kako objašnjava, tema bi, na toj sjednici, bilo utvrđivanje tarife električne energije, izmjena i dopuna zakona o budžetskom sistemu po hitnom postupku u kontekstu jačanja lokalnih zajednica i transparentnost javnog poziva za infrastrukturne projekte.

Slika

Foto: Predrag Krstović

Vidić je rekao da se sa ovim problemima suočavaju i ostale lokalne zajednice, posebno što su poskupljena uslijedila nakon usvajanja budžeta lokalnih zajednica.

On je dodao da ako ne budu usvojeni zaključci KOLOS-a SDS, načelnici iz Srpske demokratske stranke razmotriće napuštanje Saveza gradova i opština Republike Srpske.

Marinko Božović, načelnik opštine Istočna Ilidža, jedan je od prvih načelnika koji je javno osudio trenutno obračunavanje električne energije.

On je, nakon današnje sjednice KOLOS-a, ukazao da će građani efekte posebno osjetiti u ljetnom periodu.

- Glavne efekte ovog obračunavanja ćemo osjetiti na ljeto, kada neće doći do promjene tarife cijene električne energije. Problemi sa kojima se susreću lokalne zajednice već su zadesili privredu Republike Srpske, a zadesiće sve stanovnike Srpske – rekao je Božović.

Kako navodi Božović, povećanje cijene električne energije vodi do povećanje cijena svih usluga i proizvoda, posebno onih koji su važni za životni standard stanovništva.

- Oni koji su donijeli odluku o povećanju tarife, nisu vodili računa o građanima. Praktično govoreći, oni su stanovnicima Republike Srpske naplatili proslavu svih praznika u januaru, kada su bili u svojim kućama, proslavljali ove srpske praznike i morali da se griju na neki način – naveo je on.

Slika

Foto: Predrag Krstović

Božović je dodao da se poskupljenja osjete i u budžetima lokalnih zajednica.

- Javna rasvjeta je nešto što u 21. vijeku ne bi trebalo da bude pitanje, te bi njena cijena trebala da bude simbolična, ako ne besplatna – rekao je on.

Prema njegovim riječima, načelnici lokalnih zajednica spremni su na radikalne postupke kako bi Vlada i svi odgovorni u Republici Srpskoj shvatili u kakav su položaj doveli stanovništvo.

Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine, istakao je da za politički cirkus u Bijeljini nema narodnog novca za bahaćenje, rasipanje i potplaćivanje.

On je, na pitanje novinara zašto nisu odobrena sredstav za rad komisije za njegov opoziv, rekao da je novac preusmjeren na prave vrijedniosti.

- Kao izvršilac budžeta iskoristo sam zakonsku mogućnost da novac preusmjerim na subvencije roditeljima čija djeca pohađaju privatne vrtiće, za novorođenčd i subvencije učenicima za prevoz – rekao je on.

Slika

Foto: Predrag Krstović

Milan Miličević, v.d. predsjednika SDS-a i načelnik Teslića, objasnio je da komisiji za sprovođenje refernduma, u suštini, novac nije potreban.

- Govoreći iz svog iskustva, komisija podnese svoj megalomanski zahtjev koji se zasniva na tome da se par hiljada maraka treba isplatiti svakom članu te komisije na ime nekog honorara. To nisu sredstva koja su planirana u budžetu, tako da se postavlja pitanje kako će oni koji su zamislili referenud da ga sprovedu – rekao je on.

Miličević je dodao da se takođe postavlja pitanje o kolikim honorarima se radi, te da li ih treba dati za posao kojim se ide direktno protiv standarda građana Bijeljine i lokalnog budžeta.

- Postavlja se pitanje i za šta im treba taj novac. Za listiće koje će štampati na čudan način, ne zna se ko će ih štampati, na koji način će napraviti javnu nabavku. Njih ne zanima transparetnost, numerisanje, zaštita listića – rekao je on.

Slika

Foto: Predrag Krstović

Kako navodi Miličević, listići će se najvjerovatnije, kao što je to bilo u njegovoj lokalnoj zajednici prije tri godine, štampati na način koji odgovara onima koji su opoziv pokrenuli.

- Listići će se najvjerovatnije štampati u svojoj sopstvenoj režiji, u neograničenom broju, bez zaštite i sa svojim pečatom. Siguran sam da gradonačelnik Bijeljine ne želi da učestvuje u amnestiranju takve vrste kriminala – zaključio je Miličević.

Komentari 4
  • Generic placeholder image
    Leo 22.02.2023. 10:21
    Prvo...sto su se svi nabili za govornicu ko mali romi na ogradu..Drugo...koga vi iz SDS zajebavate vašim "patriotizmom"..Gurnuli ste trojanca na izbore i zgadaili i ono malo volje narodu za promjene...i gdje sad Ljigo iz Rogatice...više mu se ne srbuje...Medjutim,tu mu je rođak koji sunovracuje Sokolac godinama i vi opet nista..
  • Generic placeholder image
    Antiformalista 21.02.2023. 14:59
    I ovo je, kao što je bila ona kofol pobuna Snsd-a Istočnog Sarajeva protiv imenovanja Nešića, čisti formalizam, samo da vi, SDS, uhvatite makar i onaj najsitniji poen kod naroda jer ste proračunali da vam je tek toliko potrebno da vas naivni ponovo izaberu na državne jasle, a uraditi konkretno ništa nećete.
  • Generic placeholder image
    Građanin 21.02.2023. 14:09
    Poštovani,
    Pohvalno je što se neko brine i za građane Srpske i kako će oni izaći na kraj sa poskupljenjem električne energije, ali sugerišem Vam da bi trebali na dnevni red uvrstiti i zatražiti smanjenje poreza na imovinu u opštinama u kojima je on dva do tri puta veći nego u ostalim opštinama.
  • Generic placeholder image
    Građanin 21.02.2023. 14:03
    Poštovani,
    Pohvalno je što se neko brine i za građane Srpske i kako će oni izaći na kraj sa poskupljenjem električne energije, ali sugerišem Vam da bi trebali na dnevni red uvrstiti i zatražiti smanjenje poreza na imovinu u opštinama u kojima je ona dva do tri puta veća nego u ostalim opštinama.
Povezane vijesti
U Istočnoj Ilidži prva neradna nedjelja biće 6. oktobra U Istočnoj Ilidži prva neradna nedjelja biće 6. oktobra
Centar za zdravo starenje “Aktiva” u Istočnoj Ilidži proslavio tri godine rada Centar za zdravo starenje “Aktiva” u Istočnoj Ilidži proslavio tri godine rada
Krađa u Istočnoj Ilidži, otuđeni ručni satovi i zlatni lanac Krađa u Istočnoj Ilidži, otuđeni ručni satovi i zlatni lanac
Najčitanije
  • Preminula djevojčica Helena Gavran - Počivaj u miru, crvenokosa djevojčice!
    15h 23m
    2
  • Božović: Volja naroda se ne može nikakvim pritiscima spriječiti
    20h 21m
    0
  • Kuglof
    12h 17m
    0
  • Intervju sa dr Igorom Lukićem, kandidatom za gradonačelnika Istočnog Sarajeva
    17h 17m
    17
  • Težak sudar đačkog autobusa i automobila
    1h 51m
    0