КОЛОС СДС: Републичка власт кажњава локалне заједнице у којима су изгубили изборе

07.12.2021. 20:27
0
ИЗВОР: Катера

Предсједник Конференције локалне самоуправе Српске демократске странке (КОЛОС) Зоран Видић поручио је да је очигледно да републичка власт проводи политику кажњавања локалних заједница у којима су грађани изабрали опозиционе кандидате.

Он је казао да покушаји републичких власти да се у градовима преко 100 хиљада становника ( Бањалуци и Бијељини) ингеренције градоначелника пребаце на скупштину неће донијети ништа добро.

- Јасно је да се предложеним законским рјешењима градоначелници ових градова покушавају развластити како би се успоставити један дуализам власти. То ће само продубити политичке кризе, које скупштинске већине предвођене СНСД-ом покушавају правити. Онемогућавање рада градоначелницима ће онемогућити и развој тих градова - истакао је Видић након сједнице КОЛОС-а, која је одржана у Источној Илиџи

Он је истакао да је и расподјела средстава јавних инвестиција очигледан доказ неравноправног односа републичке власти према локалним заједницама.

- Довољно је да се погледа табела расподјеле средстава гдје се јасно види да су локалне заједнице у којима републичка позиција нема власт добиле најмање средстава - напоменуо је Видић.

Он је навео да у Републици Српској није испоштована ни Европска повеља о локалној самоуправи када је у питању одређивање пројеката у локалним заједницама.

- Не може републички ниво нама да одреди пројекте које ћемо ми радити, а имамо ситуације да су појединим локалним заједницама одобрени пројекти које оне нису ни кандидовале - навео је Видић.

Он је поручио да се СДС оштро противи пракси да се по хитном поступку доносе измјене и допуне Закона о локалној управи и самоуправи, који се тиче функционисања и начина рада локалне самоуправе у које није укључена јавност, нити локалне заједнице на  које се закон односи.

- То је требало донијети у редовној процедури кроз јавне расправе и нацрте, а не овако да се мијењају правила игре на крају буџетске године када је већ велики број локалних заједница испоштовао буџетски календар и донио буџете за 2022. годину - навео је Видић.

Он је рекао да је један од закључака данашње сједнице КОЛОС-а да се приходи од игара на срећу требају распоредити подједнако на територији цијеле Републике Српске, а не само на она мјеста гдје се налазе сједишта приређивача игара.

Видић додаје да је СДС против предложених измјена и допуна Закона којим се предвиђа да Влада РС својом уредбом одређује правила запошљавања и број запослених у локалним управама.

- Сматрамо да се ту ради о одузимање надлежности што недопустиво у једном демократском систему - категоричан је Видић.

Коментари 0
Повезане вијести
Свечана академија поводом Ђурђевдана - славе и Дана општине Источна Илиџа Свечана академија поводом Ђурђевдана - славе и Дана општине Источна Илиџа
Свечана академија поводом Ђурђевдана у Источној Илиџи Свечана академија поводом Ђурђевдана у Источној Илиџи
Сутра састанак начелника Источне Илиџе и Источног Новог Сарајева Сутра састанак начелника Источне Илиџе и Источног Новог Сарајева
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    18h 17m
    5
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    1h 51m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    15h 52m
    6
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    21h 0m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    18m
    0