KOLOS SDS: Republička vlast kažnjava lokalne zajednice u kojima su izgubili izbore

07.12.2021. 20:27
0
IZVOR: Katera

Predsjednik Konferencije lokalne samouprave Srpske demokratske stranke (KOLOS) Zoran Vidić poručio je da je očigledno da republička vlast provodi politiku kažnjavanja lokalnih zajednica u kojima su građani izabrali opozicione kandidate.

On je kazao da pokušaji republičkih vlasti da se u gradovima preko 100 hiljada stanovnika ( Banjaluci i Bijeljini) ingerencije gradonačelnika prebace na skupštinu neće donijeti ništa dobro.

- Jasno je da se predloženim zakonskim rješenjima gradonačelnici ovih gradova pokušavaju razvlastiti kako bi se uspostaviti jedan dualizam vlasti. To će samo produbiti političke krize, koje skupštinske većine predvođene SNSD-om pokušavaju praviti. Onemogućavanje rada gradonačelnicima će onemogućiti i razvoj tih gradova - istakao je Vidić nakon sjednice KOLOS-a, koja je održana u Istočnoj Ilidži

On je istakao da je i raspodjela sredstava javnih investicija očigledan dokaz neravnopravnog odnosa republičke vlasti prema lokalnim zajednicama.

- Dovoljno je da se pogleda tabela raspodjele sredstava gdje se jasno vidi da su lokalne zajednice u kojima republička pozicija nema vlast dobile najmanje sredstava - napomenuo je Vidić.

On je naveo da u Republici Srpskoj nije ispoštovana ni Evropska povelja o lokalnoj samoupravi kada je u pitanju određivanje projekata u lokalnim zajednicama.

- Ne može republički nivo nama da odredi projekte koje ćemo mi raditi, a imamo situacije da su pojedinim lokalnim zajednicama odobreni projekti koje one nisu ni kandidovale - naveo je Vidić.

On je poručio da se SDS oštro protivi praksi da se po hitnom postupku donose izmjene i dopune Zakona o lokalnoj upravi i samoupravi, koji se tiče funkcionisanja i načina rada lokalne samouprave u koje nije uključena javnost, niti lokalne zajednice na  koje se zakon odnosi.

- To je trebalo donijeti u redovnoj proceduri kroz javne rasprave i nacrte, a ne ovako da se mijenjaju pravila igre na kraju budžetske godine kada je već veliki broj lokalnih zajednica ispoštovao budžetski kalendar i donio budžete za 2022. godinu - naveo je Vidić.

On je rekao da je jedan od zaključaka današnje sjednice KOLOS-a da se prihodi od igara na sreću trebaju rasporediti podjednako na teritoriji cijele Republike Srpske, a ne samo na ona mjesta gdje se nalaze sjedišta priređivača igara.

Vidić dodaje da je SDS protiv predloženih izmjena i dopuna Zakona kojim se predviđa da Vlada RS svojom uredbom određuje pravila zapošljavanja i broj zaposlenih u lokalnim upravama.

- Smatramo da se tu radi o oduzimanje nadležnosti što nedopustivo u jednom demokratskom sistemu - kategoričan je Vidić.

Komentari 0
Povezane vijesti
Preliminarna rang–lista za dodjelu studentskih stipendija Opštine Istočna Ilidža Preliminarna rang–lista za dodjelu studentskih stipendija Opštine Istočna Ilidža
Počeo Zvezdin kamp u Istočnoj Ilidži (FOTO) Počeo Zvezdin kamp u Istočnoj Ilidži (FOTO)
Učenici OŠ „Jovan Dučić“ iz Istočne Ilidže posjetili Jahorinu (FOTO) Učenici OŠ „Jovan Dučić“ iz Istočne Ilidže posjetili Jahorinu (FOTO)
Najčitanije
  • "Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti
    21h 23m
    0
  • U utorak ispraćaj prote Voja Čarkića
    20h 54m
    2
  • Obilježena krsna slava i Dan opštine Istočna Ilidža (FOTO)
    17h 10m
    0
  • Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
    21h 17m
    0
  • Poziv babice jedan od najljepših, najhumanijih i najodgovornijih poziva
    13h 5m
    2