Коме је подметнута ауто-бомба у Сокоцу

19.10.2020. 18:44
0
ИЗВОР: Srpskainfo

Управа полиције Републике Српске трага за нападачима који су подметнули експлозивну направу под „форд галакси“ на Сокоцу, за коју у полицији сумњају да је била намијењена Огњену Орашанину званом Орас, који је одраније познат полицији.

ПУ Источно Сарајево наводе да им је 17. октобра пријављено да је у мјесту Подроманија у општини Соколац на „форду“, који је користио Саша Караџић, постављена експлозивна направа.

У први мах се није знало о каквој је направи ријеч и да ли је активација евентуално била временски подешена, па је евакуисано цијело подручје, пише "Avaz".

– Полицијски службеници обезбједили су лице мјеста и евакуисали становнике. Експлозивна направа је потом демонтирана са возила, а затим и разозоружана и извршен је увиђај – рекла је портпарол ПУ Источно Сарајево Весна Стоканић.

Бомба размонтирана

Извор близак истрази открива да је направа била подменута на под аутомобила, испод сувозачевог сједишта.

Због тога се вјерује мета напада није био Караџић, већ његов сувозач.

– Караџић се често налази у друштву са Орашанином, који има криминални досје и важи за сигурносно интересантну особу. Сумња се да је он био мета напада, што је предмет даље истраге. Срећом бомба је на вријеме уочена и црни сценарио спријечен – каже извор близак истрази.

О свему је обавјештено Окружно јавно тужилаштво у Источном Сарајеву које је случај квалификовало као покушај убиства. У истрагу је укључена и Управа за организовани и тешки криминалитет МУП РС, а бомба је након деактивације упућена на вjештачење. 

Истражитељи очекују да би трагови на њој и возилу могли помоћи у откривању нападача.

– Интезивно се ради на расвјетљавању тог догађаја и проналаску извршилаца. Одређена лица су већ испитивана, а проверава им се алиби, док ће неки бити подвргнути и полиграфском испитивању – тврди извор из МУП РС.

Више пута хапшен

Огњен Орашанин је у полицијским евиденцијама означен као криминогена особа која се доводи у везу са више кривичних дјела.

Наводно је близак за Дарком Елезом, а 2003. године је био под истрагом због сумње да је пуцао на Ратомира Рату Спаића, који је убијен 2006. године. У више наврата је хапшен због сукобљавања са власником соколачке пицерије ”Викторија” Зораном Чоловићем званим Чавка.

У Србији је хапшен 2007. године, заједно са још неколико Сокочана, због сумње да се могу довести у везу са учешћем у убиству Горана Мијатовића Мите, власника београдског фудбалског клуба “Бежанија”, али су сви пуштени у недостатку доказа.

Правио ”телефонске бомбе”

Саша Караџић, под чије је возило бомба била подметнута, такође има криминални досје. Суд БиХ га је 2011. осудио на годину и шест мјесеци затвора због удруживања у групу ради међународне трговине оружјем.

Караџић је тада признао да је за 1.000 евра лично израдио двије ”телефонске бомбе”, сачињене од килограм екслозива ”пентрит”, магнета и мобилних телефона, које су наводно преко Србије требале бити транспортоване у Низоземску.

Коментари 0
Повезане вијести
Соколац: На хуманитарној представи за екскурзије прикупљено 750 КМ Соколац: На хуманитарној представи за екскурзије прикупљено 750 КМ
За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница
Аграрни фонд Источног Сарајева: Подјела сјеменског материјала за 371 пољопривредника Аграрни фонд Источног Сарајева: Подјела сјеменског материјала за 371 пољопривредника
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    19h 59m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    17h 34m
    6
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    22h 42m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    3h 33m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    2h 0m
    0