Kome je podmetnuta auto-bomba u Sokocu

19.10.2020. 18:44
0

Uprava policije Republike Srpske traga za napadačima koji su podmetnuli eksplozivnu napravu pod „ford galaksi“ na Sokocu, za koju u policiji sumnjaju da je bila namijenjena Ognjenu Orašaninu zvanom Oras, koji je odranije poznat policiji.

PU Istočno Sarajevo navode da im je 17. oktobra prijavljeno da je u mjestu Podromanija u opštini Sokolac na „fordu“, koji je koristio Saša Karadžić, postavljena eksplozivna naprava.

U prvi mah se nije znalo o kakvoj je napravi riječ i da li je aktivacija eventualno bila vremenski podešena, pa je evakuisano cijelo područje, piše "Avaz".

– Policijski službenici obezbjedili su lice mjesta i evakuisali stanovnike. Eksplozivna naprava je potom demontirana sa vozila, a zatim i razozoružana i izvršen je uviđaj – rekla je portparol PU Istočno Sarajevo Vesna Stokanić.

Bomba razmontirana

Izvor blizak istrazi otkriva da je naprava bila podmenuta na pod automobila, ispod suvozačevog sjedišta.

Zbog toga se vjeruje meta napada nije bio Karadžić, već njegov suvozač.

– Karadžić se često nalazi u društvu sa Orašaninom, koji ima kriminalni dosje i važi za sigurnosno interesantnu osobu. Sumnja se da je on bio meta napada, što je predmet dalje istrage. Srećom bomba je na vrijeme uočena i crni scenario spriječen – kaže izvor blizak istrazi.

O svemu je obavješteno Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu koje je slučaj kvalifikovalo kao pokušaj ubistva. U istragu je uključena i Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP RS, a bomba je nakon deaktivacije upućena na vještačenje. 

Istražitelji očekuju da bi tragovi na njoj i vozilu mogli pomoći u otkrivanju napadača.

– Intezivno se radi na rasvjetljavanju tog događaja i pronalasku izvršilaca. Određena lica su već ispitivana, a proverava im se alibi, dok će neki biti podvrgnuti i poligrafskom ispitivanju – tvrdi izvor iz MUP RS.

Više puta hapšen

Ognjen Orašanin je u policijskim evidencijama označen kao kriminogena osoba koja se dovodi u vezu sa više krivičnih djela.

Navodno je blizak za Darkom Elezom, a 2003. godine je bio pod istragom zbog sumnje da je pucao na Ratomira Ratu Spaića, koji je ubijen 2006. godine. U više navrata je hapšen zbog sukobljavanja sa vlasnikom sokolačke picerije ”Viktorija” Zoranom Čolovićem zvanim Čavka.

U Srbiji je hapšen 2007. godine, zajedno sa još nekoliko Sokočana, zbog sumnje da se mogu dovesti u vezu sa učešćem u ubistvu Gorana Mijatovića Mite, vlasnika beogradskog fudbalskog kluba “Bežanija”, ali su svi pušteni u nedostatku dokaza.

Pravio ”telefonske bombe”

Saša Karadžić, pod čije je vozilo bomba bila podmetnuta, takođe ima kriminalni dosje. Sud BiH ga je 2011. osudio na godinu i šest mjeseci zatvora zbog udruživanja u grupu radi međunarodne trgovine oružjem.

Karadžić je tada priznao da je za 1.000 evra lično izradio dvije ”telefonske bombe”, sačinjene od kilogram eksloziva ”pentrit”, magneta i mobilnih telefona, koje su navodno preko Srbije trebale biti transportovane u Nizozemsku.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sokolac: Od sutra vakcinisanje protiv sezonskog gripa
Pronađena lica koja su oštetila putnički automobil u Sokocu
Sokolac: Za deset mjeseci tri slučaja nasilja u porodici
Najčitanije
 • Dodikova osveta: Mijenja zakon da razvlasti gradonačelnika Banjaluke i Bijeljine
  24.11.2020
  3
 • Migrant napao djevojku u sarajevskom naselju Dobrinja
  25.11.2020
  2
 • U Istočnom Sarajevu korona virus potvrđen kod 10 osoba
  24.11.2020
  1
 • Prerast - prirodni fenomen u koritu Paljanske Miljacke
  25.11.2020
  0
 • Sokolac: Kad čarobni trenuci prirode zapnu za oko Momira Tomića
  24.11.2020
  0