Комисија за обнову Хиландара: Светиња ће бити обновљена до 2023. године (ФОТО)

28.10.2021. 20:46
0
ИЗВОР: СРНА

Радови на обнови манастира Хиландара и санирању посљедица пожара који је избио 2004. године и уништио више од половине манастирског комплекса биће завршени до 2023. године, поручили су чланови Националне комисије за обнову Хиландара.

На данашњем првом засједању Комисије, одржаном на Хиландару, констатовано је да је преостало да се обнови још 20 одсто светиње и да су средства обезбијеђена будући да је Србија већ издвојила 360 милиона динара (више од три милиона евра).

Замјеник предсједника Комисије Ненад Поповић, који је и министар без портфеља у Влади Србије, након састанка је рекао да су чланови Комисије и монаштво манастира задовољни оним што је урађено, истичући да се све ради у сарадњи са грчким Заводом за споменике.

Он је нагласио да је Законом о заштити и обнови Хиландара обезбијеђено дугорочно финансирање манастира, али да велики проблем представља пандемија корона вируса.

– На Светој Гори има манастира под карантином, а дешава се да радници не могу да дођу, јер су заражени вирусом корона. Међутим, они којима је то омогућено раде са великим ентузијазмом – рекао је Поповић.

Он је напоменуо да ће се у склопу обнове први пут радити реконструкција ризнице и јужног дијела Хиландара и да ће бити изграђен нови депо за чување покретног блага манастира.

– Радиће се и на реконструкцији главног саборног храма Ваведења Пресвете Богородице, који није обновљен од времена краља Милутина – истакао је Поповић.

Током радова задовољан је и игуман Хиландара архимандрит Методије, који је рекао да је братство радосно што може да располаже средствима за обнову светиње.

– Средства до сада нису увек долазила на време, али су нам сада, захваљујући новом закону, доступна по потреби. Са њима можемо завршити обнову изгорелог дела манастира и то ће нам бити од велике помоћи – рекао је игуман Методије.

Закон о очувању културног и историјског насљеђа манастира Хиландара усвојен је у Скупштини Србије крајем септембра. Тим законом дефинисани су начин и обим подршке Србије светињи, а формирана је и Национална комисија за обнову манастира.

Радови на обнови манастира, у којем се од 1198. године одржавају богослужења на српском језику, почели су након пожара 2004. године, у којем је изгорјело више од половине комплекса. Радови су непрекидно трајали до 2020. године, када су због пандемије корона вируса били засутављени на два мјесеца.

Пожар на Хиландару избио је у ноћи између 3. и 4. марта 2004. године у једном од димњака сјеверозападног конака Игуменарије, односно Дохије. Брзо се проширио и захватио суву дрвену кровну конструкцију покривену каменим покривачем, а потом и цијелу сјеверну страну манастирског комплекса све до цркве Светих Архангела и пирга Светог Саве.

У ватреној стихији тешко је оштећено око 6.000 метара квадратних, што је готово 55 одсто корисне површине манастира.

Коментари 0
Повезане вијести
Обнова српске светиње наставља се ове и дијелом наредне године Обнова српске светиње наставља се ове и дијелом наредне године
Црква у Трновом Долу код Билеће ускоро у пуном сјају: Свето мјесто памћења и чувања Косовског завјета (ВИДЕО) Црква у Трновом Долу код Билеће ускоро у пуном сјају: Свето мјесто памћења и чувања Косовс...
Византијски цар дозволио градњу Хиландара Византијски цар дозволио градњу Хиландара
Најчитаније
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    22h 50m
    0
  • Тијана Бошковић у Пребиловцима: Херцеговина је са мном гдје год кренем (ФОТО)
    17h 3m
    2
  • Годишњица рођења Милутина Бојића, аутора "Плаве гробнице"
    22h 54m
    0
  • Извучено тијело настрадалог рудара
    21h 3m
    0
  • Данас Марковдан
    5h 21m
    0