Кон: Корона није сезонски вирус, остаће константно присутан

30.07.2020. 20:55
1
ИЗВОР: Blic

Од нашег понашања зависи да ли ћемо да се заразимо. Вирус корона нема сезонски облик, већ је константно присутан и моћи ће стално да се преноси, упозорили су домаћи и свјетски стручњаци.

- Иако је у Србији ситуација знатно повољнија у односу на претходни период, односно бројеви почињу полако да се спуштају, то није знак да је престала епидемија - рекао је за "РТС" епидемиолог Предраг Кон.

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да је у тренутном току епидемије у Србији знатно повољнија ситуација у односу на претходни период јер је дошло до максимума броја заражених и до заравњења, као и да ти бројеви полако почињу да се спуштају.

Према његовим ријечима, сада је јасно да корона није сезонски вирус и да ће непрекидно бити ту.

- У овом тренутку када се спуштамо треба знати да у тренутку када се будемо спустили, то није знак да је престала епидемија. Сада је јасно да нема сезонског облика, већ да је вирус константно присутан и константно може да се преноси, и да то искључиво зависи од нашег понашања - казао је Кон.

Са њим је сагласан и директор Канцеларије Светске здравствене организације у Србији Маријан Ивануша, који је недавно изјавио да је ситуација са вирусом корона у свијету веома озбиљна и да је пандемија интензивнија него икада прије.

- Нити је пуно блажи, нити је пуно гори што је био. Преноси се с човјека на човјека. Наше понашање је кључно за то како ће се ширити тај вирус. А ми знамо да се у околини гдје има 95 до 99 посто људи осјетљивих на тај вирус може ширити експлозивно, ако је присутан у тој околини - подвукао је Ивануша.

Он је поновио да су мјере и наше понашање најбитнији у спречавању ширења вируса.

- Знамо да здравствени систем као такав има одређени капацитет и, ако превазиђемо ту бројку, онда долазимо на ивицу ситуације коју смо видјели у неким земљама да здравствени систем више није био у стању да прима пацијенте и да им опскрбу која је битна - подсетио је Ивануша.

Свјетска здравствена организација упозорила је и да се у последње време вирус корона све више шири међу популацијом млађом од 49 година. Иако још нема коначних научних доказа, цивилне и здравствене власти пријављују све већи број нових инфекција међу младима. У неким државама две петине случајева су обољели стари између 10 и 29 година.

- У било којем животном добу може доћи до болести. Наравно, у просјеку, млађи имају блажи облик болести, али ако има велики број млађих људи који су оболели од ковида, одређени број њих ће имати озбиљан облик болести. Дакле, ако немаш среће, а имаш 20 година, можеш да умреш од ковида - упозорио је директор Канцеларије СЗО у Србији Маријан Ивануша.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Ole 31.07.2020. 09:10
    Bože me oprosti ovaj Kon,bas kao da je đavo,mnogo lici na one sto dolaze po ljudske duše😈😈😈😈😈😈😈
Повезане вијести
Пронађена гаража пуна оружја, двојац покушао побјећи из Србије Пронађена гаража пуна оружја, двојац покушао побјећи из Србије
"Дани Српске у Србији" вечерас одржани у Београду, Сремској Митровици и у Врању "Дани Српске у Србији" вечерас одржани у Београду, Сремској Митровици и у Врању
Возачу борбеног возила Војске Србије одређен притвор: У несрећи погинуло пет особа, међу којима и троје дјеце Возачу борбеног возила Војске Србије одређен притвор: У несрећи погинуло пет особа, међу к...
Најчитаније
  • Прије 32 године формирана легендарна Српска гарда Илиџа (ФОТО)
    15h 11m
    17
  • Преминула дјевојчица Хелена Гавран - Почивај у миру, црвенокоса дјевојчице!
    5h 38m
    0
  • Куглоф
    2h 32m
    0
  • Божовић: Воља народа се не може никаквим притисцима спријечити
    10h 36m
    0
  • Интервју са др Игором Лукићем, кандидатом за градоначелника Источног Сарајева
    7h 32m
    17