Кон: Одговорност на педијатрима за вакцинацију дјеце

18.08.2021. 11:42
1
ИЗВОР: Tanjug

Члан Кризног штаба, епидемиолог Предраг Кон, изјавио је данас да друштво које се штити од пандемије не може да остави дјецу незаштићену и да је на педијатрима одговорност за вакцинацију дjеце.

Дјеца не смију остати незаштићена, "то је моје лично мишљење, пукао бих да га не изнесем", рекао је Кон и нагласио да су петиције против вакцинације дјеце и помињање експерименталних вакцина брука и срамота и директна негација цијеле државе и њених институција које су одбриле вакцину за узраст преко 12 година.

- Све је препуштено педијатрима, на њима је одговорност за вакцинисање - рекао је Кон за тв Пинк и додао да се педијатар и родитељ практично одлучују да дјете буде заражено и рачунају на природни имунитет.

Навео је да се на примјеру Израела, гдје је 95 одсто становника вакцинисано, види да тотална заштита не постоји.

- Захваљући трећој дози читавом свијету су показали да то има ефекта и јасан показатељ је засто је трећа доза важна за старије од 60 година - рекао је он.

Кон је упозорио на убрзање активности вируса и нагласио да само озбиљне мјере могу да зауставе заражавање.

- Мјере какве су сада на снази нису довољне, о томе ће се расправљати, било је говора о различитим стварима, очекујемо директне консултације и седницу Кризног штаба - рекао је Кон и додао да за ковид пропуснице нема воље и да је питање како би било могуће имплементирати их.

- Видјећемо како је било на Гучи, ту смо релативно добро прошли, а дешавају се разна славља која не могу да се контролишу - рекао је Кон и додао да на дневни ред долазе и ноћни кулубови, али да не види разог зашто они не би радили ако се окупљају вакцинисани.

Додао је да трећу дозу у Србији може да прими ко жели, ако му је прошло 180 дана од прве дозе, као и да је снажно препоручена за оне са ослабљеним имунитетом.

Према његовим рјечима, у ту групу спадају и они који су имали трансплантацију органа, примају терапију која нагло обара имунитет, сви старији од 70 и они на хемодијализи.

Ту спадају, како је навео и старији од 60 који живе у колективном смјештају и путници који би као трећу дозу треабло да приме ону која се међународно признаје.

Додао је да је чињеница да су комбиноване вакцине изазов.

- Астра Зенека и Фајзер је добра комбинација, код Спутњика се инсистира да то буде Спутњик јер се састоји од двије различите вакцине - двије компоненте, када примате трећу добија се прва вакцина, код кинеске ће и трећа бити иста - рекао је Кон.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Marko 20.08.2021. 10:25
    Samo Kon nema nikakvu odgovornost!!! Na primjeru Izraela se upravo vidi da vakcina nije zaštita, jer da jeste ne bi trebala nikakva treća doza. Možda bi se sad moglo postaviti pitanje da li bi prirodno stečen imunitet dao bolji odgovor na epidemiju. Vakcine očigledno ne daju, a kako stvari stoje postaće "hronična terapija" kao lijekovi za pritisak. Da li neko garantuje da neće biti 4,5...doze?
Повезане вијести
Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију
Најмлађи пацијент на одјелу психијатрије у Српској имао двије године Најмлађи пацијент на одјелу психијатрије у Српској имао двије године
Родитељима у Српској премало 15 дана боловања за његу дјетета Родитељима у Српској премало 15 дана боловања за његу дјетета
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    7h 0m
    9
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    5h 56m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    21h 40m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    22h 52m
    0
  • Посљедњи кондоров лет
    19h 25m
    0