Кон сматра да је претјерана расправа око 1. маја

30.04.2020. 10:54
0
ИЗВОР: Srpska.info

Епидемиолог Предраг Кон каже да је “апсполутно претјерана расправа око овог викенда” јер је, како каже, то посљедњи викенд са забраном. Може да се деси да поквари све, наводи Кон.

Предраг Кон је за РТС рекао да су љекари инсистирали да би требало издржати овај продужени викенд.

– Оно што је била идеја је да се потпуно релаксирају старији што је, по нама, у овом тренутку најзначајније, да им се обзебједи да могу да ходају слободно током читавог периода, то је била суштина приједлога, ако не рачунамо да би се и фреквенција контаката тиме спријечила – рекао је Кон.

Наводи да је предлог да забрана траје од четвртка у 18 до суботе у пет “компромисно рјешење” и ком ће се, каже, расправљати на седници Кризног штаба.

– Претпостављам да ће струка прихватити, свако ће појединачно да се изјасни како обично и бива. Вјероватно ће бити тако како је предложено – навео је Кон.

Указао је да је овај викенд посебно значајан јер је, како каже, опште познато да у току првомајских празника постоје окупљања и позната дружења на отвореном простору.

– Временска прогноза иде у прилог томе јер је по влажном времено теже преношење вируса, што је релативно добро – наомиње Кон.

Сматра да је расправа око овог викенда “апсполутно претјерана” јер би, каже, то био посљедњи викенд са забраном. Може се, према Коновим ријечима, догодити да се поквари све.

– Не осјећам се добро због тога, мислим да треба да се издржи, али разумијем да је компромис увијек најбоље спровести јер тиме излазимо из проблема који је исфабрикован и претјеран. Људи не знају колико је ово тешка и смртоносна болест, да умре сваки пети старији са хроничним тегобама – наводи Кон.

Сада је све, каже, у нашој свијести.

– Ово понашање, ово инсистирање за овај викенд показује да нисмо дошли сви до те свијести, то је јасно. Ако је некоме толико важно да посљедња три дана… Ето, немам проблема са тим али се не осјећам добро јер то показује да нисмо још увијек разумни по питању тога против чега се заједно боримо – каже Кон.

Када је ријеч о укидању ванредног стања, епидемиолог Кон наводи да ће се то догодити оног момента кад активност вируса буде недјељу дана врло ниска. Након тога, наводи, биће неопходно непрекидно пратити вирус.

– Ако се поново диже, мораћемо да поступамо – закључио је Кон.

Коментари 0
Повезане вијести
У вријеме короне новац носили у УС Ненада Стевандића (ВИДЕО) У вријеме короне новац носили у УС Ненада Стевандића (ВИДЕО)
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Док послодавци згрћу милионе, радници у Српској раде цијели дан за килограм меса Док послодавци згрћу милионе, радници у Српској раде цијели дан за килограм меса
Најчитаније
  • ПУ Источно Сарајево: Ухапшен мушкарац због основа сумње да је мучио и убио пса
    12h 5m
    6
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    13h 54m
    0
  • Погледајте како данас изгледа Црква Христа Спаситеља у Истанбулу која је претворена у џамију (ФОТО/ВИДЕО)
    8h 23m
    15
  • Фоча: Возило слетјело у корито Дрине, возач тешко повријеђен
    8h 10m
    0
  • Сокочанин вријеђао и пријетио малољетнику, друго лице га покушало физички напасти
    11h 32m
    2