Кон: Уложили смо нека средства у откривање нове вакцине

20.07.2020. 21:30
0
ИЗВОР: Srna

Члан Кризног штаба Владе Србије за борбу против вируса корона Предраг Кон изјавио је данас да су у Србији строге законске норме за употребу вакцине, те да се мора завршити четврта фаза испитивања.

Кон је, говорећи о оксфордској вакцини против вируса корона, рекао да је та вакцина вјероватно завршила трећу фазу, али да се вијест најављује унапријед - прије Европске медицинске агенције, која региструје вакцину за употребу.

-Да ли би и могли доћи до те вакцине, да ли смо у реду за чекање - знамо да смо нека средства уложили у откривање нове вакцине, сада је на одговарајућим установама, Агенцији за лекове и медицинска средства да прате ситуацију- рекао је он.

Одговарајући на питање на основу чега ће бити донесена одлука о томе која је вакцина најбоља, Кон је истакао да не постоји најбоља вакцина - или је регистрована за употребу или није - "нема између".

-Свака вакцина може да буде умртвљена, да користи делове микроорганизма вируса, све су вакцине различите, било која да постане званична - било која је безбедна и за употребу-истакао је Кон за РТС.

Према његовим ријечима, једино што може да се прати је колика је ефикасност испољена, да ли реагује стварањем антитијела и колико штити од болести.

Вакцина против вируса корона, коју је развио тим научника на Оксфорду, а који ради за фирму "Астра-Зенека", безбједна за употребу и у стању да припреми имуни систем за борбу против ковида-19, показују прелиминарни резултати клиничког испитивања

Прелиминарно клиничко испитивање, обављено за 1.077 људи у Британији, Јужној Африци и Бразилу утврдило је да су испитаници, којима је ова вакцина дата, развили антитијела и бијела крвна зрнца, неопходна за борбу са вирусом корона, пренио је РТС.

Клиничко испитивање исте компаније, које обухвата 10.000 људи, наставља се.

Коментари 0
Повезане вијести
Нијемац примио 217 вакцина против ковида 19 Нијемац примио 217 вакцина против ковида 19
Од вакцине бјеже и уз помоћ адвоката Од вакцине бјеже и уз помоћ адвоката
Вакцина против ХПВ-а једна од најефикаснијих и најбезбједнијих вакцина Вакцина против ХПВ-а једна од најефикаснијих и најбезбједнијих вакцина
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    13h 50m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    13h 57m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    10h 39m
    0
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    5h 17m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    5h 49m
    0