Контролу "нерадника" би требало да обави инспекција рада

26.12.2022. 11:18
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Најављене контроле спискова радника у јавном сектору, са фокусом на оне који су запослени, а не долазе на посао неће дати добре резултате. Прави одговор колико заиста Српска има таквих добили бисмо да је власт у институције, службе, фондове и јавна предузећа послала ванредну инспекцију рада.

Став је то представника власти, али и опозиције поводом најављених чистки у јавном сектору, са акцентом на оне који не долазе на посао, а примају плату. Предсједник Синдиката управе РС Божо Марић навео је да највише таквих радника има у јавним предузећима.

– Тешко је то изводљиво у Влади РС и њеним службама, јер ту се радници електронски пријављују када долазе на посао. Та појава је више заступљена у јавним предузећима и то у великим системима као што су “Жељезнице”, “Електропривреда”, “Шуме” и “Поште”, али и на локалном нивоу у јавним установама чији су оснивачи општине. Да имамо много таквих јавна је тајна – рекао је “Гласу Српске” Марић.

Нагласио је да сви они руководиоци код којих буде утврђено да имају раднике који не долазе на посао треба кривично да одговарају.

– Послодавац има право да једнострано раскине уговор о раду са сваким радником који се дуже од три дана не појави на послу, а то не оправда дознаком или другим доказом – рекао је Марић.

У јавним предузећима тврде да код њих нема таквих радника на платним листама, али наводе да ће још једном све пречешљати.

– Ја мислим да немамо таквих људи. Већ у понедјељак ћу упутити допис свим руководиоцима шумских газдинстава да провјере да ли на њиховим списковима има оних који су запослени, а не долазе на посао. Ако којим случајем утврдимо да имамо таквих на платним листама, они ће бити избрисани и видјећемо ко је крив – рекао је “Гласу Српске” директор “Шума” Славен Гојковић.

Исто тврде и у “Поштама”, гдје наводе да у Дирекцији у Бањалуци нема оних који не долазе на посао, а примају плату.

– Од свих директора радних јединаца тражићу да се изјасне и да нам пошаљу листе запослених – рекао је директор “Пошта” Миладин Радовић.

Са друге стране представници власти и опозиције у парламенту Српске наводе да је у све требало укључити инспекцију рада.

– Ако има таквих људи на платним листама можда је требало предузети друге кораке да бисмо их разоткрили. Било би можда боље направити ванредну, ненајављену посјету инспектора рада и онда казнити све оне код којих буде утврђено да имају таквих на листама. Не знам колико ће то сада дати ефекта, јер сви они који нису долазили на посао сада су чули за то и већ ће од данас бити на радном мјесту – казао је посланик СНСД-а у парламенту Српске Срђан Мазалица.

Истог става је и СДС-ов посланик у парламенту Српске Вукота Говедарица који сматра да се овим питањем требао позабавити Инспекторат.

– Они имају надлежност контроле и потпуно је логично да се они баве тим питањем. Да имамо уређен систем тај вид контроле не би био потребан – рекао је “Гласу” Говедарица, који сумња да ће ће ишта од спектакуларно најављеног бити урађено.

Подвукао је да је за такво стање у Српској, односно да имамо оних који су запослени, а не долазе на посао, одговорна власт, јер је то, како наводи, дозволила.

– За то је одговорна Влада Радована Вишковића која по командној одговорности треба да терети оне руководиоце који су то радили. Чисто сумњам да су то све чинили руководиоци на своју руку, односно да претходно нису имали сагласност претпостављених – рекао је Говедарица.

Регистар

Божо Марић наводи и да су тражили да буде објављен регистар свих оних који примају плату из буџета или јавних средстава.

– Онда бисмо знали да ли неко заиста ради или само прима плату. Међутим, Влада не жели да објави јавни регистар иако имамо и закон којим је то дефинисано још прије четири, пет година. Тек када будемо имали регистар добићемо транспарентан јавни сектор – рекао је Марић.

Коментари 0
Повезане вијести
У 43 случаја изречена забрана даљег пружања услуга "стан на дан" У 43 случаја изречена забрана даљег пружања услуга "стан на дан"
Инспекција у појачаној контроли промета преко фискалних каса, изречено 543.000 КМ казни Инспекција у појачаној контроли промета преко фискалних каса, изречено 543.000 КМ казни
Пет узорака безалкохолног пића "прајм" упућено на лабораторијску анализу Пет узорака безалкохолног пића "прајм" упућено на лабораторијску анализу
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    3h 50m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    16h 27m
    2
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    20h 15m
    0
  • Крађа у Палама
    2h 8m
    0
  • Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут
    19h 59m
    0