Корак до прве приватне основне школе у РС

05.09.2019. 10:05
0
ИЗВОР: nezavisne.com

У Републици Српској би се убрзо могло очекивати оснивање првих приватних основних школа, с обзиром на то да ће већ на наредној сједници Народне скупштине РС посланици расправљати о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о основном васпитању и образовању.

Пред посланицима ће се наћи Приједлог закона у којем се додаје став 2, којим се прописују услови за оснивање приватне школе, а који се разликују од услова за оснивање јавне школе.

Наиме, услови су да се школа као приватна установа оснива и почиње са радом уколико има најмање девет одјељења од првог до деветог разреда, да је школска зграда са одговарајућим школским простором изграђеним у складу са техничким прописима о грађењу објекта, те прописаним педагошким стандардима и нормативима.

Како пише у Приједлогу закона, одјељење у приватним школама треба да има минимално 15 ученика. Поред тога, таква школа би требало да има сву потребну опрему и наставна средства прописана педагошким стандардима и нормативима, потребан број радника утврђен правилницима којима се уређује област нормирања и финансирања, начин рада, норме наставника, стручних сарадника и осталих радника у оквиру 40-часовне радне седмице, те одобрен наставни план и програм.

Мирослав Попржен, предсједник Актива директора основних школа бањалучке регије, каже да, посматрајући трендове у свијету, приватне основне школе нису ништа ново, оне постоје и у Србији, Хрватској, те истиче да за тим постоји потреба, као на примјер због дјеце амбасадора.

-Не видим ту ништа спорно да ће то угрозити нас као јавне школе. Можда ће нас чак подстаћи да још подигнемо квалитет рада. Сматрам да би у том случају пресудио избор родитеља. Ако неко мисли да је боље да његово дијете иде у приватну него у јавну школу, нека иде. Мислим да ће ту пресудити квалитет, па ко буде бољи, нека има више ђака-, каже Попржен.

Он, међутим, истиче да је у садашњем закону основно образовање бесплатно, тако да није сигуран да ли ће оно бити бесплатно или не, али како Попржен каже, закони се мијењају.

Сања Муњиза, предсједница Актива директора основних школа приједорске регије, мишљења је да за приватне основне школе још није вријеме јер се нису стекли услови за оснивање таквих школа.

-У приједорској регији не постоји још потреба за приватним основним школама-, сматра Муњиза.

 

 

Коментари 0
Повезане вијести
ЦИК: Излазност на изборе 50 одсто ЦИК: Излазност на изборе 50 одсто
Вирусом корона заражене двије особе у Источном Сарајеву Вирусом корона заражене двије особе у Источном Сарајеву
Поподне захлађење, могућ и снијег Поподне захлађење, могућ и снијег
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    1h 23m
    4
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    19h 4m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    16h 3m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    17h 15m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    16h 9m
    0