Корекције цјеновника на пумпама широм Српске

09.12.2021. 08:23
0
ИЗВОР: Глас Српске

Цијене горива на бензинским пумпама широм Српске пале су у просјеку за око десет фенинга по литру, а према ријечима нафташа, извјесно је да ће тај тренд бити настављен и у наредном период

На “Нешковић”пумпи у Бањалуци казали су за “Глас Српске” да су цијене горива спустили почетком седмице.

- Запримили смо нову испоруку горива па смо спустили цијене и сада је литар дизела 2,24 КМ, безоловног бензина 2,25 КМ, док је нафтни гас 1,55 КМ - рекли су у “Нешковићу” додајући да је код њих гориво у просјеку за око девет фенинга јефтиније него прошле седмице.

И на бензинским станицама “Нес петрола” гориво је јефтиније, тако да грађани код њих за литар дизела са адитивом треба да издвоје 2,32 КМ, а за бензин 2,25 марака.

Цјеновнике су кориговали и на бијељинским пумпама ЦСП, а како су казали, извјесно је да ће цијене наставити да падају.

- Цијене смо промијенили у уторак, дизел је са 2,15 марака по литру пао на 2,07 КМ, док је цијена бензина засад непромијењена - рекли су ЦСП-у.

Предсједник Групације за промет нафте и нафтних деривата Привредне коморе Републике Српске Драган Тришић казао је за “Глас Српске” да су цијене горива у благом, али константном паду, што је посљедица појефтињења нафте у свијету.

- Цијена нафте је од краја новембра до сада пала са 83,84 на 75 долара по барелу, што се рефлектује на малопродајне цијене нафтних деривата код нас - казао је Тришић.

Он је додао да се, иако ово појефтињење погодује грађанима и привредним субјектима, не може очекивати драстичан пад цијена горива, јер се дешавања на свјетском тржишту рефлектују и на наше.

- Формирање малопродајних цијена на нашим бензинским станицама зависи искључиво од великих мултинационалних компанија и рафинерија које диктирају улазне цијене нафте према којима се ми равнамо - појаснио је Тришић.

Предсједник Удружења потрошача “Звоно” из Бијељине Јован Василић казао је за “Глас Српске” да благо појефтињење горива неће утицати на смањење цијена производа, али и да је неизвјесно до када ће тај тренд трајати.

- Треба имати на уму да су порасле цијене репроматеријала, али и многе друге робе и сировина које се увезе у Републику Српску и БиХ, а од којих зависе и цијене производа - истакао је Василић.

Он је додао да је гориво које се продаје у Српској купљено по старим цијенама и док залихе не буду потрошене, неће доћи до значајнијег појефтињења.

Стабилност

Стабилност нафтног сектора, према ријечима Драгана Тришића, зависи од геополитичких односа, односно улазних цијена нафте у БиХ, али и од пројекта “Отворени Балкан” који би нафтни сектор у Српској значајно приближио параметрима земаља у региону које се буду укључиле у тај пројекат.

- То аутоматски значи смањење трошкова и стабилност у снабдијевању нафтом и нафтним дериватима. За привреду Српске је најбитније да имамо стабилно тржиште, а то ћемо једино имати ако у догледном периоду постанемо флексибилни у вези са тим пројектом, који би значајно стабилизовао не само нафтни него цијели енергетски сектор - истакао је Тришић.

Коментари 0
Повезане вијести
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
Мањи приноси дижу цијене воћа Мањи приноси дижу цијене воћа
Српска богатија за 24 бебе Српска богатија за 24 бебе
Најчитаније
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    22h 30m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    22h 1m
    2
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    18h 17m
    0
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    14h 12m
    2
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    22h 24m
    0