Коришћењем туђих података опрали хиљаде КМ

16.08.2023. 13:08
0
ИЗВОР: srna.rs

Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске саопштило је да је у оквиру акције кодног назива "Виза" осам лица осумњичено за неовлаштено кориштење личних података и прање новца, а током претреса на више локација пронађен је већи број рачунара, преносних рачунара, мобилних телефона, СИМ картица, података о картицама за безготовинско плаћање, УСБ преносне меморије.

У саопштењу се наводи да су осумњичена лица посредством маркета на "Дарк нету" дошла у посјед информација о картицама за безготовинско плаћање, након чега су извршила терећења предметних платних картица чији је издавалац боливијска банка БИСА /Banco BISA S.A/ са сједиштем у Ла Пазу, те без ауторизације легалног имаоца платне картице извршила 392 нелегалне трансакције од 17.000 КМ.

Све сумњиве трансакције искориштене су за допуњавање припејд бројева телефона оператера телекомуникација у БиХ, гдје су након тога путем СМС порука посредством ВАС сервиса дио уплате са претходно допуњених припејд бројева телефона пребацивали на налоге креиране код правних лица задужених за игре на срећу, а потом вршили исплате готовог новца у њиховим пословницама.

Полицијски службеници су, према наредби Основног суда Бањалука извршили претресе локација која користе лица чији су иницијали С.С, С.С, Д.Д, О.М. С.Д, Н.Т, Н.З. и Д.Б. приликом којих су пронађени предмети који се могу довести у вези са кривичним дјелима неовлаштено кориштење личних података и прања новца.

Акцију "Виза" под надзором бањалучког Окружног јавног тужилаштва реализују припадници Управе криминалистичке полиције МУП-а Српске у сарадњи са Полицијском управом Бањалука.

Против ових лица биће поднесен извјештај Окружном јавном тужилаштву Бањалука о почињеним кривичним дјелима, додаје се у саопштењу.

Коментари 0
Повезане вијести
Опрез при паљењу ватре на отвореном Опрез при паљењу ватре на отвореном
Настављена потрага за несталим Драгом Танасковићем Настављена потрага за несталим Драгом Танасковићем
Маристели Додер из Источног Сарајева полицијски позив донио љубав и животни ослонац Маристели Додер из Источног Сарајева полицијски позив донио љубав и животни ослонац
Најчитаније
  • У ципелама моје мајке
    1h 9m
    5
  • Сјећање на напад 14. маја 1992. и јуначке синове Српске Илиџе
    12h 25m
    11
  • ПУ Источно Сарајево: Лице пријављено због клевете
    10h 42m
    1
  • У контејнеру пронађено новорођенче
    10h 19m
    0
  • Стравична несрећа: Џиновски билборд пао на пумпу, има мртвих
    23h 29m
    0