Корона додатно погоршала положај особа са инвалидитетом

03.12.2020. 10:14
0
ИЗВОР: Nezavisne

Живот особа са инвалидитетом у Републици Српској, иако је генерално веома тежак, још више је отежан ситуацијом изазваном пандемијом вируса корона.

То је за "Независне новине" потврдила Тања Мандић Ðокић, предсједница Удружења жена са инвалидитетом "Ника", која је и социолог консултант за питања друштвено маргинализованих група.

- Положај особа са инвалидитетом је незадовољавајући. Лица са инвалидитетом у Републици Српској теже да се наше законодавство усклади с Међународном конвенцијом особа са инвалидитетом, коју је БиХ као држава потписала - рекла је Мандић Ђокићева.

Према њеним ријечима, социјални положај лица са инвалидитетом у Републици Српској је веома тежак.

- Запошљавање, ако није назадовало у задњих десет година, није ни напредовало. Потребно је да се састану стручњаци из области рехабилитације, социологије и психологије како би се направио план да се приступи овом проблему, па бисмо имали образоване запослене особе са инвалидитетом - додала је Мандић Ђокићева.

Посебно је битно нагласити, како Мандић Ђокићева каже, здравствену заштиту у доба пандемије.

- Здравствени систем није оптимално прилагођен особама са инвалидитетом. Разумљиво је да је пандемија у току, али здравствене услуге нису биле ни прије баш доступне - истакла је Мандић Ђокићева.

Како Мандић Ђокићева каже, друштвена група, која је једна од најсиромашнијих група, још више бива погођена оваквом ситуацијом у вријеме пандемије.

- Кад је нека друштвена група већ угрожена и на маргинама је, онда ове кризне ситуације попут пандемије вируса корона само погоршавају то стање. Ради се и о томе да о лицима са тежим облика инвалидитета брину чланови породице те су та лица додатно изложена могућности оболијевања од вируса, јер особа која се зарази, а брине се о лицу са инвалидитетом, и даље мора да се брине о њему и тако ту особу доводи у опасност - додала је Мандић Ђокићева.

Поводом обиљежавања данашњег Међународног дана особа са инвалидитетом, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да ће Влада радити на креирању закона који ће унаприједити положај лица са инвалидитетом у Српској и олакшати им живот.

- У протеклом периоду доносили смо одређена законска рјешења која су ишла у правцу побољшања, или материјалног положаја ових категорија, или рјешавања одређених питања. Сада има потребе да се то још дорађује и проширује - рекао је Вишковић након састанка са представницима Координационог одбора организација особа са инвалидитетом Републике Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Кладионичарске преваре узеле маха Кладионичарске преваре узеле маха
Пред празнике почела исплата права из система дјечије заштите Пред празнике почела исплата права из система дјечије заштите
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    10h 33m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    10h 15m
    0
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    11h 9m
    3
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    8h 4m
    0
  • Три жене заражене ХИВ-ом током козметичког третмана
    11h 46m
    1