Корона кочи обуку возача

13.07.2020. 08:26
0
ИЗВОР: Nezavisne

Ауто-школе у БиХ су на све већем удару кризе зато што број грађана који полажу возачки испит вртоглаво пада, јер је, како кажу, пандемија која је проузрокована вирусом корона утицала на смањен број кандидата.

Како би колико-толико помогле будућим возачима, ауто-школе нуде својим клијентима да обуку плате на рате, али ни то није ублажило проблеме у овом сектору.

Миленко Јаћимовић, власник ауто-школе у Бањалуци, истиче да је осјетно мањи број људи који се одлучују за полагање возачког испита.

- Кандидата је све мање. Епидемија узрокована вирусом корона знатно је пореметила привреду и велико је питање да ли ће бити кандидата који могу себи приуштити обуку - истиче Јаћимовић.

Додао је да су у посљедњих 10 година љетни мјесеци управо били период када је владало највеће интересовање за возачке дозволе, што ове године није случај.

- Иако су неке ауто-школе одлучиле да кандидатима омогуће уплату на рате, опет је значајан пад броја уписа и интересовања за возачку дозволу - појашњава Јаћимовић.

Према његовим ријечима, оно што забрињава већину ауто-школа јесте пораст броја новозаражених ковидом 19.

- Непредвидиво је какве ће мјере бити у наредном периоду, јер ако се вратимо на оне које су раније биле на снази, можемо само да очекујемо још веће проблеме - закључио је Јаћимовић.

Из Ауто-школе "Тузла" у Тузли истичу да свакодневно имају мањи број кандидата.

- Тренутно полажу возачки испит само они грађани којима је то велика потреба - истичу из ове ауто-школе.

Здравко Ивић, члан Управног одбора Асоцијације ауто-школа БиХ и власник Ауто-школе "Ивић" из Бањалуке, наглашава да је овакав развој ситуације очекиван.

- Највећу улогу играју финансије, јер недостатак новца је главни проблем због којег млади људи не успијевају да дођу до возачке дозволе, а иза нас је један веома тежак период - казао је Ивић. Додао је да код људи још влада страх од потенцијалне заразе, јер, како каже, сваки дан у БиХ има доста људи који су заражени вирусом корона.

Бранислав Стевић, власник Ауто-школе "Стевић" из Бијељине, истиче да тренутно има кандидата, али да су то углавном они кандидати који су почели обуку прије пандемије.

- У неком наредном периоду очекујемо мањи број кандидата, управо зато што се стање још није вратило у нормалу, како смо очекивали, тако да ће људи радије оставити тај новац и чекати повољније вријеме за полагање возачког - казао је Стевић.

Са друге стране, из Ауто-школе "Волан" Бањалука истичу да је код њих стање редовно те да имају кандидата као и раније.

- Тренутно имамо кандидата, више је млађе популације, јер су родитељи одлучили да дјеци плате возачки, како ове године нису имала ни матуре, а нису ишла на екскурзије, па су одлучили да тај новац преусмјере на полагање возачког испита - истичу из Ауто-школе "Волан".

Додају да проблем једино представља то што је број обољели од ковида 19 у сталном порасту па се плаше да би то могло допринијети мањем броју кандидата.

Коментари 0
Повезане вијести
Расте број пријављених случајева насиља на интернету Расте број пријављених случајева насиља на интернету
Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону
У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ
Најчитаније
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    22h 27m
    2
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    8h 0m
    0
  • Дјевојчица из Црне Горе ухапшена у Аустрији: Планирала терористички напад?
    22h 37m
    2
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    8h 6m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    8h 4m
    0